• 16 Μαΐου, 2021

Άνοιγμα Τουρισμού χωρίς ουσιαστική υγειονομική θωράκιση; – Η απάντηση Κικίλια

 Άνοιγμα Τουρισμού χωρίς ουσιαστική υγειονομική θωράκιση; – Η απάντηση Κικίλια

Την πρόκληση να απαντήσει για το ρίσκο να ανοίξει ο Τουρισμός χωρίς ουσιαστική υγειονομική θωράκιση της χώρας δέχτηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη χτεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο οποίος επέλεξε να απαντήσει γενικά και αόριστα και όχι συγκεκριμένα επί του θέματος.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Συγκεκριμένα, της ερώτησης προηγήθηκε το σχόλιο ότι «καθημερινά υπάρχουν νέα κρούσματα, δεκάδες νεκροί και διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, γεμάτα νοσοκομεία, ενώ ο εμβολιασμός προχωρά με ρυθμούς χελώνας» και ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει «ως πανάκεια το self-test και την ατομική ευθύνη», ενώ δε λαμβάνει «κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης και αντιμετώπισης για να ανοίξουν με ασφάλεια σχολεία, Πανεπιστήμια και η εστίαση. Αντίθετα, με το αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μέτρο της αυτοδιάγνωσης, η Κυβέρνηση προχωρά στο άνοιγμα του τουρισμού με γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου».

Στη συνέχεια, ρωτήθηκε ο υπουργός Υγείας πώς τοποθετείται στον ορατό κίνδυνο, αφενός να συνεχιστεί η παρούσα κρίσιμη κατάσταση αλλά και να επιδεινωθεί περαιτέρω όπως έγινε και πέρυσι, αλλά και ποια είναι η γνώμη της επιστημονικής επιτροπής για το θέμα, αφήνοντας αιχμές για διάσταση μεταξύ των απόψεων των ειδικών και της κυβέρνησης και για λήψη κυβερνητικών αποφάσεων που καλείται να δικαιολογήσει η επιτροπή, όπως πρόσφατα έχει κατηγορηθεί η κυβέρνηση, μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” που δημοσίευση πρακτικά της επιτροπής των ειδικών, από τα οποία προκύπτει ότι οι επιστήμονες αποφασίζουν επί των αποφάσεων της κυβέρνησης και ότι οι υπουργοί που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις, κατευθύνουν τα μέλη της επιτροπής ως προς τις τελικές αποφάσεις.

Ο υπουργός Υγείας σχολίασε ότι η ερώτηση του δίνει την ευκαιρία να υπενθυμίσει πώς με οργάνωση, με συγκεκριμένη στρατηγική και με αξιολόγηση πάνω και πρώτα από όλα των θεμάτων της Δημόσιας Υγείας η κυβέρνηση έχει ενεργήσει σε μία πανδημία, στην υπέρτατη κρίση Δημόσιας Υγείας που μαστίζει όλο τον πλανήτη και προχώρησε σε ένα συνολικό απολογισμό, αντί άλλης απάντησης.

«Testing, ξεκινήσαμε με 800 τεστ PCR την ημέρα. Αυτά είχε η χώρα και αυτό μπορούσε. Έχουμε φτάσει να μπορούμε να κάνουμε 50, 60 και 70 χιλιάδες τεστ PCR και rapid test την ημέρα. Προσθέσαμε σε αυτά και το self-test, το τεστ οικιακής χρήσης, που δίνει απάντηση σε αυτόν ο οποίος είναι ασυμπτωματικός μέσα στην οικογένειά του, θέλει να ελεγχθεί και χρησιμοποιείται και αυτό ως συμπληρωματικό εργαλείο.

Ξεκινήσαμε και είχαμε 556 ΜΕΘ στη χώρα. Εν κινήσει και μέσω πανδημίας, έχουμε ξεπεράσει τις 1.500 πλήρως στελεχωμένες με προσωπικό υψηλά καταρτισμένο που δίνει τεράστια μάχη καθημερινά.

Οργανώσαμε ένα σύστημα με επιστήμονες κορυφαίους, οριζοντίως, διαπαραταξιακά και στο σύνολό τους προσπαθούν με αυταπάρνηση πολλούς μήνες, αφιλοκερδώς και μας δίνουν τα φώτα τους.

Αυτό έχτισε εμπιστοσύνη στην κοινωνία και στον κόσμο. Μία πανδημία δεν είναι ποτέ ένα εύκολο πράγμα. Δεν είπαμε ότι τα κάναμε όλα τέλεια. Αλλά είναι εμφανές ότι αγωνιούμε, προσπαθούμε και παλεύουμε και για το τελευταίο καθημερινώς.

Διερωτήθηκαν πολλοί αν θα έρθουν ποτέ εμβόλια. Εξηγήσαμε πώς και πότε θα έρθουν. Ήρθαν στην ώρα τους σε μία κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια. Και εξηγήσαμε από την πρώτη μέρα, πως ό,τι εμβόλιο έρχεται αυτό αμέσως θα γίνεται. Και οργανώσαμε ένα εξαιρετικό και υψηλού επιπέδου επιχειρησιακό πρόγραμμα, υγειονομικό, το πρόγραμμα «Ελευθερία», με υποστήριξη τεράστια από διάφορους φορείς και Υπουργεία.

Δεν είναι μόνο το Υπουργείο Υγείας και οι υγειονομικοί και οι δομές του. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι Ένοπλες Δυνάμεις βοηθούν πολύ στα logistics και στον εμβολιασμό, Γραμματείες της Κυβέρνησης.

Τεράστιο project. Πολλοί αμφέβαλαν αν θα μπορέσει να «περπατήσει». Ξεκινήσαμε με πολύ μεγάλη προσπάθεια και προσεκτικά με σταθερά βήματα εμβολιάζοντας  κάποιους εκατοντάδες στην αρχή. Έχουμε φτάσει να εμβολιάζουμε χιλιάδες συμπολίτες μας καθημερινά.

Ακούσατε, σήμερα, την δυνατότητα να έχουμε εκατομμύρια εμβόλια τον Μάιο και τον Ιούνιο και πώς θα ξεδιπλώσουμε και άλλο τις δυνάμεις αυτού του συστήματος, εμπλέκοντας όλους.

Νομίζω ότι με σεβασμό στους ανθρώπους που έχουν χαθεί και στις οικογένειές τους που πονούν, προφανώς υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ και είναι ο εμβολιασμός.

Έχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια, στο σύνολό της η υγειονομική κοινότητα, οι επιστήμονές μας, η πολιτική ηγεσία, αλλά και οι πολίτες στη συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν για πολλούς μήνες υπομείνει, πειθαρχήσει και βοηθήσει, έτσι ώστε να έχουμε τη μέγιστη δυνατή υγειονομική κάλυψη, τη μέγιστη δυνατή συμμόρφωση και προσπάθεια τώρα που βαδίζουμε προς το τέλος.

Και βέβαια πάντα σε όλη αυτή την προσπάθεια, σε άλλες χώρες περισσότερο, σε άλλες χώρες λιγότερο, ευτυχώς στη χώρα μας λιγότερο, υπάρχουν αυτοί οι οποίοι κάθονται στη γωνία απέναντι από την ελληνική κοινωνία, κάθονται μακριά από τις ανάγκες του κόσμου και την αγωνία του και θεωρούν ότι θα κρίνουν την προσπάθεια αυτή, δυστυχώς, με κριτήρια μικροπολιτικά και κομματικά μήπως και επωφεληθούν από αυτό.

Έχω εξηγήσει πολλούς μήνες πίσω, θα το κάνω με υπομονή και σεβασμό στους πολίτες και σήμερα, ότι κανείς δεν μπορεί να κερδοσκοπήσει μικροπολιτικά από μία τεράστια υγειονομική κρίση. Σε μια τεράστια υγειονομική κρίση, οι πολίτες καταλαβαίνουν ποιοι προσπαθούν και ποιοι σέβονται την ανθρώπινη ζωή και αυτό είναι οριζόντιο, είναι επίτευγμα οριζόντιο της ελληνικής κοινωνίας και όλων αυτών που στα κόμματα θέλουν να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια.

Για αυτό και απαιτείται η μέγιστη στήριξη αυτής της προσπάθειας από όλους. Αυτοί οι λίγοι οι οποίοι δεν το θέλουν και το πολεμούν, το κάνουν για μικροπολιτικούς και μικροκομματικούς σκοπούς και κρίνονται στο ύψιστο αγαθό το οποίο είναι η υγεία η προσωπική του καθενός μας και η Δημόσια Υγεία το συνολικό κοινωνικό αγαθό, το υπέρτατο αγαθό.

Και πρέπει να αναλογιστούν ακόμα και τώρα, μετά από όλους αυτούς τους μήνες, σε τι έχει βοηθήσει να κινδυνολογούν κάθε 5-10 μέρες, να θεωρητικολογούν για το πώς η χώρα πιστεύουν ότι έγινε ή δεν έγινε, φυσικά δεν έχει γίνει, Μπέργκαμο και πώς δεν έχει καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Είμαστε πολύ περήφανοι που στέκεται όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με όλη την προσπάθεια που έχει γίνει όλων αυτών των ανθρώπων, τους ευχαριστώ όλους ανεξαιρέτως. Και είμαστε πολύ περήφανοι για όλη την προσπάθεια την οποία έχουν κάνει οι συμπολίτες μας μέχρι τώρα, η συντριπτική πλειοψηφία τους.

Και βεβαίως σταθμίζουμε και επικοινωνούμε αυτούς τους λίγους, οι οποίοι με τις συμπεριφορές τους προσπαθούν να χαλάσουν όλη αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

Βεβαίως υπάρχει κούραση, βεβαίως υπάρχει αγωνία, βεβαίως υπάρχουν κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που περιμένουν και θέλουν να επανέλθουν σε μια μερική κανονικότητα και μετά σε μια ολική κανονικότητα.

Δεν υπάρχει κανένας που να το καταλαβαίνει πιο καλά αυτό από εμένα. Το αντιλαμβάνομαι πλήρως, πως η αξία της Δημόσιας Υγείας και της ανθρώπινης ζωής είναι  πάνω από όλα και το βλέπουμε και βιώνουμε, όποιοι έχουμε περιστατικό στην οικογένειά μας και πλέον με την ευρεία έννοια του όρου, βλέπετε πώς αυτή η νόσος διασπείρεται και πόσο επικίνδυνη είναι.

Άρα βεβαίως και το οφείλουμε στις οικογένειές μας, στους ανθρώπους μας και στην ελληνική κοινωνία, να παλεύουμε, να προσπαθούμε και να τα καταφέρουμε να μείνουμε όρθιοι και προς τα εκεί οδεύουμε. Και ο εμβολιασμός είναι ένα πολύ μεγάλο αγαθό σε αυτή την προσπάθεια. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με ακμαίο ηθικό, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, ακούγοντας την κριτική από όλους, σεβόμενοι τον κοινοβουλευτισμό και απαντώντας σε όλους.

Όμως, για μία ακόμα φορά λέω ότι είναι ύψιστη υποχρέωση, ηθική και δημοκρατική, η συστράτευση στην προσπάθεια για τον κοινό σκοπό, που είναι να τα καταφέρει η χώρα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες».