• 4 Δεκεμβρίου, 2020

Φήμες ότι ανοίγει για ασθενείς COVID το πυρηνικό καταφύγιο στο στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

 Φήμες ότι ανοίγει για ασθενείς COVID το πυρηνικό καταφύγιο στο στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Ο ειδικός παθολόγος του Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Σφήκας, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε πως το 424 ΓΣΝΕ ετοιμάζει το πυρηνικό καταφύγιο που διαθέτει ώστε να υποδεχτεί ασθενείς θετικούς στον covid-19.

«Γίνεται συζήτηση για χρήση του πυρηνικού καταφυγίου, αν χρειαστεί. Νοσηλεύει γύρω στα 80 αυτήν την στιγμή με πνευμονίες Covid, συμπεριλαμβανομένων περιστατικών που μας έστειλαν το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο γιατί δεν είχαν κρεβάτια. Όλα αυτά είναι επιβεβαιωμένα με PCR. Κάθε ημέρα διασωληνώνουμε ασθενείς 40-70 ετών. Στα ΤΕΠ COVID γίνεται κόλαση κάθε μέρα τόσο σε εμάς όσο και στα άλλα νοσοκομεία καθώς η προσέλευση είναι τεράστια και υπάρχουν πάρα πολλοί σε καραντίνα στα σπίτια τους. Νοσηλεύουμε σε 3 πτέρυγες και έχουμε εκκενώσει τέταρτη για να δεχθεί περιστατικά. Τις εφημερίες COVID τις κάνουμε παθολόγοι και πνευμονολόγοι και οι υπόλοιπες παθολογικές ειδικότητες (γαστρεντερολόγοι, ρευματολόγοι, ενδοκρινολόγοι κλπ.) ανέλαβαν τη γενική παθολογική εφημερία», ανέφερε στην ανάρτησή του. Τις τελευταίες ημέρες οι συνάδελφοι που εφημέρευσαν πέρασαν μεγάλο λούκι γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ στην πόλη και άδειαζαν κρεβάτια μετά από θανάτους. Από Δευτέρα, ανοίγουμε νέες κλίνες ΜΕΘ στο 424 ΓΣΝΕ», αναφέρει στην ανάρτηση.

Τι είναι το καταφύγιο

Το ελβετικής τεχνογνωσίας πυρηνικό καταφύγιο βρίσκεται στο δεύτερο υπόγειο του νοσοκομείου, με εσωτερική θωράκιση από σκυρόδεμα. Οι εξωτερικές πόρτες από ανοξείδωτο χάλυβα και τσιμέντο προκαλούν δέος.

Οι τρύπες μέσα στο τοίχο ( βαλβίδες Emergency Shut Down) σε περίπτωση κινδύνου σφραγίζονται μέσα σε 0,2 χιλιοστά του δευτερολέπτου, ωστόσο επιτρέπουν την έξοδο του αέρα. Οι ειδικοί λένε πως πρόκειται για ένα νοσοκομείο απόλυτης προστασίας.

Όταν το υπέργειο τμήμα του νοσοκομείου δεν μπορεί να λειτουργήσει για οποιοδήποτε λόγο, οι βασικές λειτουργίες εκτελούνται στο καταφύγιο. Υπάρχει ένα κεντρικό δωμάτιο ελέγχου απ’ όπου επιτηρούνται όλα τα συστήματα ηλεκτρονικά, υπάρχουν οκτώ χειρουργεία, τα οποία εξυπηρετούνται από μία κεντρική αποστείρωση για οικονομία χώρου, τέσσερα φαρμακεία, δύο κουζίνες, τέσσερις τραπεζαρίες, ένα μεγάλο μηχανοστάσιο που έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτεί το καταφύγιο με ηλεκτρικό ρεύμα για κάποιες μέρες.

Η παραμονή στο νοσοκομείο κάτω από τη γη εξαρτάται από το χρόνο που μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τροφοδοσία απ’ έξω. Στο καταφύγιο υπάρχουν δεξαμενές νερού και πετρελαίου και τρόφιμα σε ξηρά μορφή.

Διαψεύδουν στρατιωτικές πηγές

Σύμφωνα με το Newsbomb.gr που επικαλείται στρατιωτικές πηγές καμία πληροφορία περί ανοίγματος στρατιωτικών καταφυγίων δεν ευσταθεί.

Άλλωστε, όπως επισημαίνεται, οι συνθήκες που επικρατούν στο καταφύγιο είναι πέρα για πέρα ακατάλληλες για ασθενείς με Covid-19. Υπάρχει ειδικός εξαερισμός και συγκεκριμένος τρόπος που οξυγονώνεται ο χώρος, γεγονός που τον κάνει εντελώς ακατάλληλο για ασθενείς που δίνουν μάχη με τον κοροναϊό.