• 13 Μαΐου, 2021

Ανασχηματισμός: Το “χρηματιστήριο” των υπουργών – Η αξιολόγηση του Μαξίμου, ποιοι περνάνε τη βάση και ποιοι όχι

 Ανασχηματισμός: Το “χρηματιστήριο” των υπουργών – Η αξιολόγηση του Μαξίμου, ποιοι περνάνε τη βάση και ποιοι όχι

Συνεχείς αλλαγές και ανακατατάξεις στον πίνακα της αξιολόγησης των υπουργών με το Μαξίμου να αρχίζει σταδιακά να σκέφτεται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα στα τέλη του καλοκαιριού αν δεν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις τις οποίες διαψεύδει προς το παρόν ο πρωθυπουργός. Την Μ. Δευτέρα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο στην οποία αναμένεται μία ακόμη παρέμβαση – έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την τήρηση των μέτρων ενόψει του Πάσχα αλλά θα μιλήσει και για την επόμενη μέρα.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Η υγειονομική κρίση ανάγκασε αρκετά κυβερνητικά στελέχη να χειριστούν δύσκολες καταστάσεις και να αξιολογηθούν εκ του αποτελέσματος και άλλα να μείνουν στο απυρόβλητο καθώς τα φώτα της δημοσιότητας δεν ήταν στραμμένα πάνω τους, αυτό όμως δεν σημαίνει πως πέρασε απαρατήρητο από το Μαξίμου.

  • Οι δημοσκοπήσεις που καταγράφουν την δημοτικότητα των υπουργών έχουν την σημασία τους, αλλά εκείνο που μετράει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η αποτελεσματικότητα και η εκπλήρωση των στόχων εντός των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί.

Τα δεδομένα όμως αλλάζουν καθώς πριν από περίπου δύο μήνες η εικόνα που σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατούσε στο Μαξίμου ήταν διαφορετική για ορισμένους.

Υπουργοί σε πτώση

Ιδιαιτέρως χαμηλές φαίνεται να είναι οι μετοχές το τελευταίο διάστημα για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

  • Το κλίμα είναι ιδιαιτέρως βαρύ για τον τρόπο που διαχειρίστηκε μια σειρά από ζητήματα από τη Νέα Σμύρνη μέχρι τα κορονοπάρτι και τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων. Μάλιστα πληροφορίες κάνουν λόγο πως τελικά δεν θα είναι υποψήφιος με την ΝΔ στις εκλογές.

Στα κάτω του είναι και ο Άδωνις Γεωργιάδης που με τις δηλώσεις του έχει φέρει σε δύσκολη θέση αρκετές φορές την κυβέρνηση, άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που στις παρεμβάσεις του ο πρωθυπουργός τον είχε φωτογραφίσει.

Αρνητικό πρόσημο παίρνει η Αριστοτελία Πελώνη με το Μαξίμου να βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση αντικαταστάτη της. Η παρουσία της στο μπρίφινγκ δεν έχει αξιολογηθεί με θετικό βαθμό, ενώ τα όσα αναρτούσε στο twitter εναντίον στελεχών της ΝΔ βάρυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα εναντίον της. Παράλληλα οι γκρίνιες στο πρόσωπο της έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.

  • Οι σχέσεις του Μαξίμου με τον Βασίλη Κικίλια έχουν περάσει από «σαράντα κύματα». Είναι κοινό μυστικό πως ο υπουργός Υγείας δεν ήταν και από τα πιο αγαπητά πρόσωπα στο πρωθυπουργικό επιτελείο, ωστόσο στις δημοσκοπήσεις και παρά την υγειονομική κρίση εξακολουθεί να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις. Το γεγονός αυτό κάνει το Μαξίμου να κρατά χαμηλούς τόνους απέναντι του.

Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στις σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά. Αρχικά οι δυο τους επικοινωνούσαν και βρισκόντουσαν τακτικά. Η σχεδόν ουδέτερη στάση του πρωθυπουργού στην υπόθεση της Novartis αλλά και η στάση του στο Σκοπιανό απομάκρυνε τους δύο άντρες. Από την άλλη πλευρά το Μαξίμου έχει ενοχληθεί για την στάση του πρώην πρωθυπουργού που είτε στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο δεν κρύβει την δυσφορία του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα και όχι μόνο.

Υψηλές μετοχές

Ιδιαιτέρως ψηλά έχουν ανέβει το τελευταίο διάστημα οι μετοχές του Νίκου Δένδια. Το Μαξίμου επιχείρησε να τον «ψαλιδίσει» με την διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, ωστόσο ο ίδιος με την στρατηγική που ακολούθησε κατάφερε να την περιορίσει ενώ ανάγκασε και τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίσει άψογη την στάση του στην Άγκυρα.

  • Υψηλά στην αξιολόγηση βρίσκεται ο Κυριάκος Πιερακάκης τον οποίο τον χαρακτηρίζουν στο Μαξίμου ως τον πιο αποτελεσματικό υπουργό που έχει καταφέρει να φέρει σε πέρας δύσκολες και πρωτόγνωρες για την χώρα αποστολές όπως η ψηφιακή πλατφόρμα για τον εμβολιασμό, τα sms, τα πιστοποιητικά κ.α.

Ιδιαιτέρως θετικά είναι τα σχόλια για τον Κωστή Χατζηδάκη που ανέλαβε την «καυτή πατάτα» στα εργασιακά. Μεγάλο βαθμό επιτυχίας παίρνει και ο Στέλιος Πέτσας που βάζει πλάτη σε όλα τα δύσκολα ζητήματα ενώ προχωράει και το κυβερνητικό έργο που έχει ως αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Ικανοποίηση επικρατεί και για το νέο δίδυμο στην επικοινωνία. Θόδωρος Λιβάνιος και Άκης Σκέρτσος εκτιμά το Μαξίμου πως συνεργάζονται άψογα και αλληλοσυμπληρώνονται με τις απόψεις που έχουν για την επικοινωνιακή αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων.