Ανασχηματισμός: Ποιοι υπουργοί δεν θα πάνε ΔΕΘ – Γρίφος η “Σαμαρική” ποσόστωση

 Ανασχηματισμός: Ποιοι υπουργοί δεν θα πάνε ΔΕΘ – Γρίφος η “Σαμαρική” ποσόστωση

Αρκετοί υπουργοί και κυρίως, υφυπουργοί, δεν θα δουν τη… Θεσσαλονίκη(ΔΕΘ), καθώς, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η κλεψύδρα μετρά πλέον αντίστροφα για τις αλλαγές που θα επιφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό του σχήμα.

Η φιλοσοφία των αλλαγών είναι, grosso modo, από τώρα γνωστή:

Επιμέρους και όχι σαρωτικές αλλαγές στις κορυφές των υπουργείων, ενώ ερωτηματικό παραμένει τι θα αποφασίσει το Μέγαρο Μαξίμου με τα υπερυπουργεία, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών.

Δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία εξάλλου ότι στο μπλοκάκι του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχουν ακόμη τα ονόματα που κατά καιρούς πλήγωσαν την κυβέρνηση: Βρούτσης, Μενδώνη, Θεοχάρης, Μηταράκης κ.α. χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει για κάποιους από αυτούς μια δεύτερη ευκαιρία.

Ένα ειδικό ζήτημα για τον ένοικο του Μ. Μαξίμου είναι αν θα θελήσει να διαταράξει τη …Σαμαρική ποσόστωση εντός της κυβέρνησης, διακινδυνεύοντας την περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεών του με τον Αντώνη Σαμαρά. Για όλα τα παραπάνω θέματα πάντως δεν αποκλείεται να επιλεγεί για κάποιους υπουργούς που δεν κατάφεραν να αποδώσουν τα προσδοκώμενα, η λύση της μετακίνησης σε άλλα υπουργεία.

Ακόμη μεγαλύτερες… εκκαθαρίσεις αναμένεται να γίνουν στις τάξεις των εξωκοινοβουλευτικών υφυπουργών, εκεί όπου αρκετοί ήλθαν, είδαν και απέρχονται ως φαίνεται.

Το δύσκολο για τον πρωθυπουργό είναι ότι καλείται να ισορροπήσει μεταξύ πολιτικών στελεχών και τεχνοκρατών: αφενός να διατηρήσει τον τεχνοκρατικό χαρακτήρα της κυβέρνησής του, ως εκ τούτου μάλλον θα πρέπει να δοκιμάσει άλλους επιστήμονες, με τους οποίους είναι σε επαφή, αφετέρου να αξιοποιήσει περισσότερους «γαλάζιους» βουλευτές, όπως πιεστικά ζητά η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα. (Το κλίμα στην Κ.Ο. λένε καλά γνωρίζοντες δεν είναι το καλύτερο δυνατό και συχνά διατυπώνονται παράπονα ότι οι βουλευτές έχουν αποκτήσει… διακοσμητικό χαρακτήρα).

Ταυτοχρόνως όσοι ξέρουν καλά τον πρωθυπουργό, υποστηρίζουν ότι θα ήθελε να βάλει περισσότερες γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο, αναπόφευκτα συνεπώς επανέρχεται εδώ το ζήτημα με την Όλγα Κεφαλογιάννη, που έμεινε εκτός, λόγω των γνωστών διαφωνιών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το εύρος του χαρτοφυλακίου που επρόκειτο να αναλάβει.

Επίσης, είναι η ευκαιρία του πρωθυπουργού να προσδώσει περισσότερο κεντρώο …άρωμα στο σχήμα του, το ερώτημα όμως που βασανίζει, είναι αν θα αποφασίσει να σπάσει αυγά, με πρόσωπα που προκαλούν αντιδράσεις εντός της γαλάζιας Κ.Ο. και του κόμματος.

Ας σημειωθεί ότι το σενάριο του ανασχηματισμού έχει έλθει εγγύτερα μετά την κατηγορηματική, δημόσια διάψευση του έτερου σεναρίου (των πρόωρων εκλογών) από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, την εβδομάδα που πέρασε. Δις μάλιστα, η πρώτη σε ομιλία του στον κομματικό μηχανισμό, τους προέδρους των τοπικών οργανώσεων του κυβερνώντος κόμματος, και η δεύτερη την Παρασκευή στη Βουλή, στην αντιπαράθεση κορυφής με τον Αλέξη Τσίπρα, εκεί όπου διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ως εκ τούτου το καλοκαίρι θα είναι όπως πρέπει να είναι, καθησύχασε φίλους και αντιπάλους.

Εκτός από τις δύο αυτές περριστάσεις, υπήρξε και μία τρίτη, κατά την οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι δεν υπάρχει θέμα εκλογών στον ορίζοντά του. Αυτήν έρχεται να δημοσιοποιήσει σήμερα η κυριακάτικη «Καθημερινή», σε ρεπορτάζ του Σταύρου Παπαντωνίου, έχει δε, τη δική της, ιδιαίτερη βαρύτητα.

Έχοντας απέναντί του την επιτροπή Πισσαρίδη, αλλά και αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, σε κλειστή σύσκεψη την περασμένη Πέμπτη στο Μ. Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ζήτησε να αδιαφορήσουν για τα εκλογικά σενάρια, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αυτή έχει τρία χρόνια μπροστά της.

Το τελευταίο ερώτημα είναι πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός: λίγο πριν τη ΔΕΘ, είναι το πρώτο σενάριο (με προφανή όμως μειονεκτήματα, αφού οι νέοι υπουργοί δεν θα έχουν προλάβει να ενημερωθούν για το χαρτοφυλάκιό τους, ενώ καρατομηθέντες και μη αξιοποιηθέντες θα είναι στα… κεραμίδια).

Το δεύτερο σενάριο είναι η 7η Ιουλίου, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης και το τρίτο, ακόμη νωρίτερα, άμεσα, τις επόμενες ημέρες.

Και έχει ενδιαφέρον πως σε αυτό το τελευταίο ενδεχόμενο η «Καθημερινή» αξιολογεί ως «το πιο πιθανό». Είναι γνωστά, άλλωστε σε όλους, και στον κύριο Μητσοτάκη, τα βαρίδια αυτής της κυβέρνησης…

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα