• 4 Δεκεμβρίου, 2021

Αναπάντητα ερωτήματα: Νέα πυρά της αντιπολίτευσης για την ΕΥΠ

 Αναπάντητα ερωτήματα: Νέα πυρά της αντιπολίτευσης για την ΕΥΠ

Το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών «Πολίτες σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ» κάνει λόγο για ένα καθεστώς διευρυμένων παρακολουθήσεων πολιτών από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, δημοσιεύοντας μια σειρά από σήμερα που προέρχονταν από τα κεντρικά της υπηρεσίας με αποδέκτες κλιμάκια ανά την επικράτεια.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως έκανε την… κρίση ευκαιρία και εν μέσω πανδημίας και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιεί την ΕΥΠ για να «φακελώσει» δημοσιογράφους, δικηγόρους, αλλά και ανθρώπους που ασχολούνται με το προσφυγικό, ενώ από τις παρακολουθήσεις φαίνεται πως δεν γλίτωσε ούτε ένα προσφυγόπουλο 12 ετών. Παράλληλα, στο στόχαστρο της ΕΥΠ έχουν μπει και οι αρνητές της πανδημίας με παρακολουθήσεις και «φακέλωμα» των διοργανωτών των διαμαρτυριών.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορεί να ελεγχθεί πραγματικά η ΕΥΠ, από τη στιγμή που η ευθύνη της πλέον ανήκει στον πρωθυπουργό και μόνο. Η ΕΥΠ αντί να δραστηριοποιείται στον κρίσιμο τομέα της προστασίας της εθνικής ασφάλειας, έχει επιδοθεί στο να καλύπτει την ολοένα και αυξανόμενη ανασφάλεια του Κ. Μητσοτάκη.

Η αξιωματική αντιπολίτευση απαιτεί άμεσες απαντήσεις από το Μαξίμου, με την Κουμουνδούρου να σχολιάζει ότι ο πρωθυπουργός εκτίθεται ανεπανόρθωτα και να καταγγέλλει ότι «το καθεστώς Μητσοτάκη φαίνεται ότι ακουμπάει το σύνολο της δημόσιας ζωής.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Από χθες ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται και δεν έχει απαντήσει τίποτα για τις αποκαλύψεις της Εφημερίδας των Συντακτών για παρακολουθήσεις πολιτών από την ΕΥΠ.

Η αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί απλούς πολίτες και ενημερώνει για τις κινήσεις τους τον ίδιο τον πρωθυπουργό εκθέτει ανεπανόρθωτα τον κ. Μητσοτάκη.
Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί είχε τέτοιο άγχος να αλλάξει τον νόμο και να διορίσει ως διοικητή της ΕΥΠ έναν κολλητό του, χωρίς καν πτυχίο.

Έβαλε έναν αχυράνθρωπο διοικητή της ΕΥΠ για τις βρώμικες δουλειές. Έβαλε κάποιον που να μην έχει κανέναν ηθικό ενδοιασμό μπροστά στον σεβασμό στοιχειωδών πολιτικών δικαιωμάτων. Κάποιον που να αναγνωρίζει ότι ο Καίσαρας-Μητσοτάκης βρίσκεται πάνω από τους Θεσμούς της Δημοκρατίας.

Το καθεστώς Μητσοτάκη φαίνεται ότι ακουμπάει το σύνολο της δημόσιας ζωής: έλεγχος της ενημέρωσης, απευθείας αναθέσεις και προφανώς όξυνση της καταστολής.

Μάθαμε ακόμα ότι δημόσιοι υπάλληλοι, δικηγόροι και δημοσιογράφοι έχουν μπει στο στόχαστρο της αδίστακτης παρέας του κ. Μητσοτάκη που κυβερνά τον τόπο.

Περιμένουμε άμεσα απαντήσεις στα όσα αποκαλύφθηκαν.