Ανάλυση: Το άνοιγμα Τσίπρα στους ψηφοφόρους του Κέντρου και η νέα πολιτική προς τα ΜΜΕ

 Ανάλυση: Το άνοιγμα Τσίπρα στους ψηφοφόρους του Κέντρου και η νέα πολιτική προς τα ΜΜΕ

Αναμφίβολα η παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο άλλοτε απαγορευμένο κανάλι ήταν η είδηση της ημέρας. Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να περάσει την πόρτα του συγκροτήματος του νέου Φαλήρου παραμονές των εκλογών του 2019 είχε στεφθεί από επιτυχία. Διόμιση χρόνια μετά ο κ. Τσίπρας βλέποντας τη ραγδαία φθορά της ΝΔ και τις αυξανόμενες απώλειες ψηφοφόρων που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις εξαιτίας της απογοήτευσης για την κυβέρνηση, επιλέγει και πάλι το γήπεδο του αντιπάλου και με την παρουσία του στο ΣΚΑΪ επιχείρησε να ανοίξει  απευθείας διάλογο με τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους σε μια προσπάθεια να κερδίσει αυτό που δείχνει να καρπώνεται το ΚΙΝΑΛ και με σχετική ευκολία μάλιστα σε αυτή τη φάση.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Οδεύοντας προς το Συνέδριο αλλά κυρίως με το βλέμμα και στις εσωκομματικές κάλπες που θα στηθούν αμέσως μετά την έγκριση της πρότασης του προέδρου για εκλογή απευθείας από τα μέλη το κόμματος προέδρου και ΚΕ ο Αλέξης Τσίπρας με τη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ έκανε περισσότερο από εμφανές ότι στόχος του είναι να αλλάξει το προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ και από κόμμα που θα καρπωθεί τη διαμαρτυρία να γίνει κόμμα με κυβερνητική ατζέντα που θα εκφράζει ευρύτερες δυνάμεις.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουσιαστικά είχε διπλή στόχευση. Από τη μια να βάλει σε άλλη βάση τη ιδεολογική διαπάλη εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζοντας την ατζέντα στο εσωκομματικό πεδίο ώστε να μην περιοριστεί στο ταυτοτικό ζήτημα της Αριστερής φύσης του κόμματος και από την άλλη πλευρά να τονώσει το κυβερνητικό του προφίλ θέτοντας το κόμμα προ της ευθύνης της διακυβέρνησης του τόπου πείθοντας τώρα και τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους ότι έχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Άνοιγμα

Σε τουλάχιστον τρια σημεία της συνέντευξης ζωντανά στο στούντιο των Αταίριαστων ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε με καθαρό λόγο στο πλέον κρίσιμο εκλογικό ακροατήριο, αυτό του λεγόμενου μεσαίου χώρου ακόμη και στους απογοητευμένους ψηφοφόρους της ΝΔ από τις εκλογές του 19.

Η φράση που επιστέγασε την παρουσία του κ. Τσίπρα στο κανάλι του Φαλήρου δεν ήταν άλλη από το ευθύ άνοιγμά του στους απογοητευμένους ψηφοφόρους της ΝΔ σημειώνοντας ότι «αντίπαλός μας είναι ο κ. Μητσοτάκης. Και θέλω να σας πω ότι ούτε τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας θεωρούμε ως αντιπάλους μας. Εμείς θέλουμε να μιλήσουμε πολιτικά σε όλο τον ελληνικό λαό για την εναλλακτική προοπτική που μπορεί να έχει ο τόπος».

Πατώντας πάνω στην ακρίβεια ο κ. Τσίπρας με τη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ στόχευσε στην καρδιά και το θυμικό του ψηφοφόρου του Κέντρου, εκεί δηλαδή που ο κ. Μητσοτάκης καταγράφει αυτή την ώρα τις μεγαλύτερες απώλειες κάτι που έχει σημάνει συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο.

  • Από τη μια η επιδοματική πολιτική που δεν επαρκεί πλέον να καλύψει το υπέρογκο κόστος του ρεύματος και της ενέργειας και από την άλλη η μνημειώδης αδράνειά του να προβλέψει ότι το διεθνές κύμα ακρίβειας και πληθωρισμού ήρθε για να μείνει επιχείρησε να τον καταστήσει στα μάτια των ψηφοφόρων του Κέντρου ως ανίκανο διαχειριστή των κρίσεων ανατρέποντας την εικόνα που είχε φιλοτεχνήσει το πρώτο εξάμηνο της πανδημίας επενδύοντας στη φιλική στάση των ΜΜΕ.

Ταυτόχρονα όμως έθεσε και την ουσία της στάσης αυτής του κ. Μητσοτάκη διεισδύοντας ακόμη βαθύτερα στο μεσαίο χώρο και τα μεσοαστικά στρώματα της κοινωνίας επισημαίνοντας ότι αυτή η αντιμετώπιση από την πλευρά της κυβέρνησης του προβλήματος της ακρίβειας και της εκτίναξης του ηλεκτρικού ρεύματος δεν ήταν αποκλειστικά ζήτημα λάθος υπολογισμού και ένα βαθιά ιδεολογικό ζήτημα μιας καθαρά ιδεοληπτικής επιλογής να μη συγκρατηθεί η ΔΕΗ σε Δημόσιο έλεγχο εν μέσω μιας επαπειλούμενης οικονομικής κρίσης και κρίσης ενέργειας που εκδηλωνόταν στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο πλανήτη.

  • «Δεν ξέρω αν είναι η αντίληψη της Δεξιάς αυτή, διότι ξέρετε, υπάρχει κι ένα κομμάτι μέσα στη Νέα Δημοκρατία που δεν ασπάζεται αυτές τις αντιλήψεις» ανέφερε ο κ. Τσίρπας στους Αταίριαστους κυπνώντας μνήμες από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο το οποίο η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη υπερβεί.

Αποστάσεις

Ακόμη πιο χαρακτηριστική ήταν η στάση του απέναντι στον Παύλο Πολάκη ένα πρόσωπο που έχει σημαία από τους αντιπάλους του και το οποίο στο ακροτήριο το οπο΄πιο επιχε΄ριησε να απευθυνθεί δεν χαίρει μεγάλης εκτίμησης έως προκαλεί αποστροφή.

Οι αποστάσεις που κράτησε ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν τον στηρίζει κιόλας και αυτό φάνηκε από τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε απέναντι στους «συριζοφρουρούς» κατά το «πασοκοφρουρούς» που επικαλέστηκε η κα Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Η στάση αποδοκιμασίας σε αυτές τις δηλώσεις της από την πλευρά του κ. Τσίπρα ήταν ένα ηχηρό σήμα προς το κεντροαριστερό ακροατήριο το οποίο επιμένει ότι η αξιοκρατία και η διαφάνεια πρέπει να είναι τα βασικά εργαλεία άσκησης κυβερνητικής πολιτικής.

«Δεν θα παίξουμε στο ίδιο γήπεδο τον αντίπαλο, γιατί εκεί θα χάσουμε. Εμείς θα παίξουμε στο γήπεδο της αξιοκρατίας, στο γήπεδο της άρσης των δεσμών του κράτους με το κόμμα, στο γήπεδο των μεταρρυθμίσεων των δημοκρατικών, της διαφάνειας και ας έχουμε κόστος από αυτό».

Το βασικό ζητούμενο της παρουσίας Τσίπρα στο ΣΚΑΪ ήταν φανερό ότι ήταν τα ανοίγματα σε όλες τις κατευθύνσεις. Η αποστάσεις από τις λογικές του κομματικού κράτους συνοδεύτηκαν και από το καθαρό διακύβευμα της επόμενης ημέρας των εκλογών.

Ο ίδιος δήλωσε ανοιχτός σε συνεργασία με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση για μια ακόμη φορά στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Το ΚΙΝΑΛ μπορεί να κράτησε ερμητικά κλειστές τις πόρτες του ωστόσο ο κ. Τσίπρας προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα κάνοντας μια προβολή του διλήμματος που θα τεθεί εξ αντικειμένου στην καρδιά της κάλπης.

«Μπορούμε να βρούμε ένα μίνιμουμ πλαίσιο για να διαμορφώσουμε μια πολιτική που θα δώσει ανάσα και προοπτική σε όσους σήμερα δοκιμάζονται» είπε ο κ. Τσίπρας για να ξεκαθαρίσει ότι μπορεί οι ίσες αποστάσεις να δίνουν ένα επικοινωνιακό αβαντάζ και σε ένα κόμμα της αντιπολίτευσης την ώρα της κρίσης όμως και της κάλπης, «δεν μπορείς να κρατάς ίσες αποστάσεις».

Γέφυρες

Αναμφίβολα ο κ. Τσίπρας με την παρουσία του στο ΣΚΑΪ έσπασε ένα ταμπού. Μπορεί το εμπάργκο στο σταθμό να είχε αρθεί αρκετό καιρό και μετά τις εκλογές τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να περνούσαν και πάλι τακτικά από τα στούντιο του σταθμού ωστόσο αυτή τη φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι είναι διατεθειμένος να βάλει σε άλλη βάση τη σχέση του με τα μέσα ενημέρωσης.

  • Από τη συλλήβδην καταδίκη της μονοκαλλιέργειας των απόψεων και την πολεμική ρητορική κατά των συστημικών media στην Κουμουδνούρου σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αποφασίσει να μην χαρίζονται πλέον σε περιπτώσεις που βγάζουν  μάτι ότι γίνεται απόπειρα χειραγώγησης της κοινής γνώμης σε βάρος των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η περίπτωση της νεοεμφανιζόμενης δημοσκοπικής εταιρείας  abacus εξόργισε την Κουμουνδούρου με αποτέλεσμα ο ίδιος ο κ. Τσίπρας να μη χαριστεί και να πριμοδοτήσει με την παρουσία του ένα άλλαο ανταγωνιστικό κανάλι ακόμη κι αν το γενικότερο περιβάλλον δεν ευνοεί τις θέσεις του.

Γενικότερα πάντως ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να στήσει γέφυρες με μεγάλα μέσα ενημέρωσης και τον Τύπο γενικότερα και αυτό δεν αποκλείεται να έχει άμεσο αντίκτυπο και στον τρόπο με τον οποίο θα σταθούν και τα στελέχη του κόμματος απέναντι στο ζήτημα επικοινωνία.

Τη σοβαρότητα που διεμήνυσε με τη συνέντευξή του στην Αυγή μια εβδομάδα πριν ο κ. Τσίπρας την κάνει πλέον ο ίδιος πράξη σε σχέση με την αντιμετώπιση του αντιπάλου. 

Παναγιώτης Δρίβας