Ανάλυση: Τι κρύβει η νέα ανθρωπογεωγραφία στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και η… “έκπληξη” Δούρου

 Ανάλυση: Τι κρύβει η νέα ανθρωπογεωγραφία στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και η… “έκπληξη” Δούρου

Δεν είναι μόνο η ικανοποίηση από το ύψος της συμμετοχής που ξεπέρασε τις προσδοκίες της Κουμουνδούρου και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό που καθιστά σημαντική την περασμένη Κυριακή για το ΣΥΡΙΖΑ είναι το γεγονός ότι τα «παλιά» μέλη του κόμματος αποφάσισαν να αλλάξουν τους εσωκομματικούς συσχετισμούς και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στις τάσεις και κυρίως στην Ομπρέλα.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Αν και δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση με την προηγούμενη ΚΕ για τον απλούστατο λόγο ότι οι 300 που εκλέγονται δεν βγαίνουν μέσα από το Συνέδριο αλλά μέσα από ένα εκλογικό σύστημα που προσιδιάζει με βουλευτικές εκλογές, παρ’ όλα αυτά η Αττική είναι ενδεικτική της ανατροπής που συντελέστηκε ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από γυναικεία υπόθεση να γίνεται και ένα προεδρικό κόμμα.

Τα 110.000 νέα μέλη του κόμματος είναι ένα ακόμη επίτευγμα του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ρίσκαρε σημαντικό κεφάλαιο στην πορεία προς το μετασχηματισμό του κόμματός σε σχέση με την εσωστρέφεια που προκαλούνταν από τις λαβές που δίνονταν στον Τύπο για να αναδεικνύονται αυτές οι συγκρούσεις.

Το παλαιό… κόμμα  

Τσακαλώτος, Φίλης και Σκουρλέτης μπορεί να πει κανείς ότι είναι τα πρόσωπα που τραβούν πάνω τους όλο τα βλέμματα του βαθέως ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί η εκλογή της ΚΕ έγινε από τα λεγόμενα και παλιά μέλη, όλους εκείνους δηλαδή που ήταν στα μητρώα το 19, στη συνέχεια προστέθηκαν και άλλοι μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο και έφτασαν στις 61.000 μέλη.

  • Υπήρξαν οι πιο ένθερμοι πολέμιοι της διεύρυνσης και της ανοιχτής διαδικασίας εκλογής και της ΚΕ από τη βάση του κόμματος.

Όχι μόνο έβαλαν τρικλοποδιές. όπως λένε τα στελέχη της προεδρικής φρουράς, αλλά όπως φάνηκε στην πορεία ιδιαίτερα μετά το Συνέδριο και στην πορεία για την κάλπη της 15ης Μαΐου δεν μπήκαν ποτέ στη μάχη για την ενίσχυση του μηνύματος της πολιτικής αλλαγής προσελκύοντας φίλους και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη του προέδρου.

  • Αυτή τους τη στάση την πλήρωσαν τελικά με την ουσιαστική αποδοκιμασία τους από τα μέλη του κόμματος με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών και τον πρώην γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη να πληρώνουν βαρύ τίμημα από τους ίδιους τους συντρόφους τους.

Η πρωτιά στην προηγούμενη ΚΕ έγινε ουσιαστικά ένας καταποντισμός στη σειρά κατάταξης καταλαμβάνοντας θέσεις κάτω από τη δεκαπεντάδα με τον κ. Σκουρλέτη μάλιστα να πέφτει στην 25άδα.

  • Οι ίδιοι πάντως μιλούν για ανθρωποφαγία και δαίμονοποίηση από μερίδα των προεδρικών οι οποίοι όπως σημειώνουν δημιούργησαν ένα εχθρικό κλίμα σε βάρος τους.

Όμως κανείς δεν ξεχνά στον ΣΥΡΙΖΑ τις παρασκηνιακές αντιδράσεις ακόμη και μέσα στην Ομπρέλα όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξή του στην Καθημερινή επιχείρησε να αποδομήσει τον Αλέξη Τσίπρα με τους χαρακτηρισμούς του για τη «λαϊκότητά» του και κυρίως την ανασφάλειά του σε σχέση με τη δική «αστική αυτοπεποίθηση».

  • Σε κάθε περίπτωση από το αποτέλεσμα της κάλπης φαίνεται για την ώρα να διαψεύδονται και οι εκτιμήσεις για ισχυροποίηση της Ομπρέλας μετά το 74-24 που καταγράφηκε στο συνέδριο σε βάρος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για την έγκριση της απευθείας εκλογής από τη βάση.

Η αναλογία 70-30 πρέπει να θεωρείται άπιαστο όνειρο πλέον για την εσωκομματική αντιπολίτευση με τις εκτιμήσεις να πέφτουν από τους 80 που υπολόγιζαν να εκλεγούν στην ΚΕ και πέφτουν στους 75 με τους προεδρικούς να καταλαμβάνουν μια ισχυρή πλειοψηφία 180 μελών.

Έφη vs Ρένα

Την ίδια στιγμή όμως το βαθύ κόμμα επεφύλασσε τελικά και μια άλλη έκπληξη αυτή τη φορά με αποδέκτη την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί τη Δευτέρα με την ενσωμάτωση των τμημάτων να είχε φτάσει στο 60% να κοιμήθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ με την Έφη Αχτσιόγλου να προηγείται με καθαρό προβάδισμα, το πρωί της τρίτης το σκηνικό ανατράπηκε με την πρώην Περιφερειάρχη Αττικής να προηγείται με οριακή διαφορά από την τομεάρχη οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Κορυφαία στελέχη δεν έκρυβαν την έκπληξή τους για την εξέλιξη αυτή με τις πρώτες ερμηνείες να κινούνται στη λογική ότι ο σκληρός πυρήνας του κόμματος στη βάση θέλησε να αποκαταστήσει μια αδικία που έχει υποστεί η κα Δούρου.

Αν και δεν παραδέχονται επίσημα ότι υπήρχε κάποια γραμμή από τους πάνω ορόφους της Κουμουνδούρου υπέρ της κας Αχτσιόγλου ωστόσο δεν θα αποτελούσε και έκπληξη αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο υπό την έννοια ότι η κα Αχτσιόγλου είναι από τα πρόσωπα που βρίσκονται πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα.

  • Τυχόν πρωτιά Δούρου στην Αττική αναμφίβολα θα δώσει λαβές στους πολιτικούς αντίπαλους για σχολιασμό στο φόντο και της άσβεστης σύγκρουσης εξαιτίας της τραγωδίας στο Μάτι και φαίνεται ότι η Κουμουνδούρου θα κληθεί να διαμορφώσει και την ανάλογη επικοινωνιακή διαχείριση.

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας την επόμενη εβδομάδα θα μπει σε μια νέα ΚΕ και ο ίδιος θα είναι ένας άλλος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχοντας μια νέα ανθρωπογεωγραφία στο ανώτατο όργανο του κόμματος. Από αυτή τη νέα ΚΕ θα προκύψει και το νέο Πολιτικό Συμβούλιο που όπως όλα δείχνουν θα έχει μια εντελώς διαφορετική σύνθεση.

Παναγιώτης Δρίβας