• 28 Νοεμβρίου, 2021

Ανάλυση: Η κοινή συνισταμένη σε νέο αντι-Τσίπρα μέτωπο

 Ανάλυση: Η κοινή συνισταμένη  σε νέο αντι-Τσίπρα μέτωπο

Στρατηγική ήττας χαρακτήρισε την προοδευτική κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο MEGA – χάρισε την παραδοσιακή στρατηγική του ΠΑΣΟΚ στον Τσίπρα ο Ανδρέας Λοβέρδος. Και οι δυο όμως στήνουν ξανά το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Το αντι- ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, όπως αναπτύχθηκε μέχρι το 2019 και μετά από δυο χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, έχει ατονήσει αισθητά, αν δεν έχει εγκαταλειφθεί. Συντηρείται ως τάση και με εξάρσεις κατά περίπτωση μόνο σε επιμέρους σκληρά ακροατήρια τόσο της ΝΔ όσο και των παραδοσιακών και κατά βάση παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες και από τις μετρήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο η συντήρησή του ως στρατηγική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται συγκολλητική ουσία πολιτικών δυνάμεων και παραγόντων αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις και παράγοντας συσπείρωσης της βάσης στην οποία απευθύνονται όσοι επενδύουν πολιτικά σε αυτό.

  • Στην περίπτωση ωστόσο του κ. Λοβέρδου η αποξένωση από τη λογική της προοδευτικής διακυβέρνησης αποκτά σημαίνουσα βαρύτητα για την εσωκομματική σύγκρουση στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ενόψει εκλογής αρχηγού.

Και οι δυο, Μητσοτάκης και Λοβέρδος ποντάρουν όλα τους λεφτά στην ηχηρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα μάλιστα που και οι δυο βολεύονται… στη «Δημοκρατία του ενός κόμματος», την σημερινή δηλαδή εικόνα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας με τη ΝΔ να έχει καταλάβει την εξουσία από τη μεγάλη πλειοψηφία των Δήμων σε όλη τη χώρα μέχρι την κεντρική κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και το δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ εν προκειμένω να υπολείπεται σημαντικά.

Στρατηγική 5ης ήττας

Ο κ. Λοβέρδος δεν φαίνεται να έχει άγχος ανατροπής της Δεξιάς από την εξουσία. Το ζήτημα για τον ίδιο σε αυτή τη συγκυρία φαντάζει αμιγώς κομματική υπόθεση ή καλύτερα υπόθεση ΠΑΣΟΚ. Το σκηνικό στη Σ/Τ δεν θύμισε σε τίποτα Κίνημα Αλλαγής, ο τίτλος ήταν «για πάντα ΠΑΣΟΚ» και ο κ. Λοβέρδος δεν μάσησε τα λόγια του για το σχέδιό του.

  • Να γίνει το ΠΑΣΟΚ ξανά αξιωματική αντιπολίτευση γιατί «η πολιτική πάνω από όλα είναι αριθμοί» και οι αριθμοί «κυριαρχία». Με την απλή αναλογική δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση ούτε καν δυο ημερών, όπως συνέβη το 2012 και προεξόφλησε ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει υποστεί μια τέταρτη ήττα και στις αμέσως επόμενες κάλπες ο Τσίπρας θα υποστεί και την 5η στη σειρά ήττα του.

«Αυτοί θα πέφτουν εμείς θα ανεβαίνουμε» είπε ο κ. Λοβέρδος για τον υπαρξιακό του αντίπαλο, όπως έχει χαρακτηρίσει το ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι όροι αποκτούν πολιτική σημασία μέσα στο γίγνεσθαι της πολιτικής» είπε ο κ. Λοβέρδος και ουσιαστικά παραχώρησε ad hoc την πρωτοβουλία των κινήσεων για τη συγκρότηση της προοδευτικής κυβέρνησης στον Αλέξη Τσίπρα ακόμη κι αν τον «ύποπτο» πλέον όρο τον «έκλεψε» από την αείμνηστη Γεννηματά, όπως είπε, γιατί τα κόμματα απάντησαν σε εκείνον και όχι στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

Μάλιστα αυτό είναι και το βασικό του επιχείρημα σε όσους μέσα από το κόμμα τον επικρίνουν ότι ξεχνά ότι ο όρος προοδευτική διακυβέρνηση είναι το ακροτελεύτιο άρθρο της ιδρυτικής διακήρυξης του ΚΙΝΑΛ και έχει ψηφιστεί ομόφωνα και από τον ίδιο προφανώς.  

Επομένως συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος, η λεγόμενη προοδευτική κυβέρνηση απέκτησε ένα άλλο επίκαιρο πολιτικό νόημα το οποίο είναι έξω από το πλαίσιο του καταστατικό του κόμματος.

Ο Μητσοτάκης

Όλα όσα λέγονται και όσα θα γίνουν το επόμενο διάστημα αναλύονται και ζυγίζονται με τον παρονομαστή της απλής αναλογικής.

Κι αυτό ο κ. Μητσοτάκης το μετρά και ως ένα βαθμό ως προσωπική του υπόθεση σε σχέση με τον βασικό του αντίπαλο ο οποίος έφερε και επενδύει πολιτικά το δικό του πολιτικό κεφάλαιο πάνω στη λογική της συγκρότησης αντι-Δεξιού μετώπου μέσα από την απλή αναλογική. Ο Πρωθυπουργός πάντως στη συνέντευξη στο mega ξεκαθάρισε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με τη στρατηγική του για δεύτερες κάλπες.

«Θα συνιστούσα σε όσους κάνουν τέτοια σενάρια να κάνουν ορισμένες ασκήσεις απλής αριθμητικής. Όσο τα λένε ουσιαστικά προεξοφλούν ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα. Η προοδευτική διακυβέρνηση είναι στρατηγική ήττας, ειναι πως θα καταφέρουμε όντας δεύτερο κόμμα να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Δεν βγαίνουν τα κουκιά. Αν έβγαιναν θα ήταν μια κυβέρνηση που δεν θα συγκινούσε πολύ το εκλογικό σώμα. Δεν χρειάζεται να σας προσωποποίησω τώρα το σχήμα το οποίο φαντάζομαι ότι θα κυβερνούσε τη χώρα σε αυτή την περίπτωση» ήταν η απάντησή του στα σενάρια της προοδευτικής κυβέρνησης μετά τις κάλπες με την απλή αναλογική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την εποχή της άκρατης αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη, τις ογκώδεις διαδηλώσεις για το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, μέχρι τη πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη λίστα Πέτσα και την δημοσκοπική εταιρεία opinion poll το αντι- ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έχει καταρρεύσει πλήρως επιμένουν να λένε στους συνομιλητές τους τα στελέχη της Κουμουνδούρου.

  • Τα έργα και ημέρες της ΝΔ είναι δεδομένα πλέον που θα τα ζυγίσει ο ψηφοφόρος στην κάλπη και επιμένουν να λένε ότι οι δημοσκοπήσεις όπως και στο παρελθόν έχουν ανατραπεί σε διάστημα ελάχιστων ημερών πριν στηθούν οι κάλπες. Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το σκηνικό άλλαξε απότομα από τη στιγμή που εν θερμώ και χωρίς περιστροφές όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είπαν ΝΑΙ στην πρόταση για εξεταστική επιτροπή.

Ουσιαστικά ήταν η πρώτη θεσμική νίκη του κ. Τσίπρα πάνω σε ένα κορυφαίο συνταγματικό δικαίωμα που πρότεινε στην αλλαγή του Συντάγματος. Το θέμα φαίνεται να έχει ζορίσει αρκετά την κυβέρνηση η οποία όλο και αναβάλει την δική της αντιπρόταση για το περιεχόμενο της εξεταστικής εγκλωβισμένη στην ηθική υποχρέωση να δεχτεί τον έλεγχο των χρημάτων που διανεμήθηκαν την περίοδο της πανδημίας από το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Υγείας σε μέσα ενημέρωσης και άλλες συναφείς επιχειρήσεις.