Ανάλυση: Η στόχευση Τσίπρα – Ρήξεις εντός και εκτός “τειχών” – Άνοιγμα στην αγορά και την “μεσαία τάξη”

 Ανάλυση: Η στόχευση Τσίπρα – Ρήξεις εντός και εκτός “τειχών” –  Άνοιγμα στην αγορά και την “μεσαία τάξη”

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Στο επιβλητικό σκηνικό της παρουσίασης του σχεδίου για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εμφανή τη στόχευσή του από την αρχή. Η μεσαία τάξη ήταν στο πρώτο πλάνο. Όλη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα της πανδημίας εκκινεί από την βασική παραδοχή ότι οι Μικρομεσαίες (ΜμΕ) επιχειρήσεις θα είναι το μήλον της έριδος στη μάχη των εκλογών.

Του Σωτήρη Μπολάκη 

Η πρότασή του είχε σαφές πρόσημο:

  • Διαγραφή χρέους για εκείνους που πραγματικά επλήγησαν από την αναστολή της οικονομικής τους  δραστηριότητας έως και 60% και επιπλέον ρύθμιση του υπολοίπου της οφειλής τους στο Δημόσιο – μετά από διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών ανελαστικών υποχρεώσεων – σε έως 120 δόσεις.

Έτοιμος για ρήξεις και συγκρούσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε με τον αέρα του πρώην πρωθυπουργού και αναμόχλευσε την αυτοπεποίθηση της εμπειρίας από τη θητεία του στο Μέγαρο Μαξίμου.

  • «Αν δεν στηριχτεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα η ελληνική οικονομία θα βρεθεί σε δραματική κατάσταση» πρόβλεψε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει με νόημα ότι «το κρίσιμο, έχοντας όλη αυτή την εμπειρία πλέον και τη γνώση των συσχετισμών δύναμης τόσο εντός της ελληνικής κοινωνίας, όσο όμως και εκτός, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, είναι να επιλέξει κανείς τις πολιτικές συγκρούσεις που θα φέρουν αποτελέσματα και να μην εξαντλήσει δυνάμεις σε συγκρούσεις, οι οποίες δεν θα φέρουν αποτελέσματα».

Μια διακριτική σημείωση του κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έρχεται να συμπληρώσει το ψηφιδωτό της εκλογικής ετοιμότητας στην οποία βρίσκεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση: Το περιβάλλον είναι τελείως διαφορετικό απ’ ό,τι το 2014 – 2015.

Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος του κ. Τσίπρα με τον συντονιστή της συζήτησης στο πάνελ της παρουσίασης Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Α. Τσίπρας:  Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πριν γίνει πρωθυπουργός, από την αρχή της κρίσης ανέφερε αυτές τις out of the box λύσεις. Λύσεις που δεν θα μπορούσαν να αποτελούν ούτε καν αντικείμενο συζήτησης πριν από λίγα χρόνια, ως ενδεδειγμένες λύσεις

Σ. Κοτρώτσος: Ακόμη και η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ δεν έχει καμία σχέση με την Λαγκάρντ της ΕΚΤ.

Α. Τσίπρας: Αυτό η ψυχούλα μας το ξέρει… 

Την πάσα βέβαια στον κ. Τσίπρα είχε δώσει η κα Λούκα Κατσέλη ως καλεσμένη και ομιλήτρια στην εκδήλωση. Η πρώην διοικήτρια της Εθνικής Τράπεζας ήταν σαφείς ως προς τη δική πρόταση για τις ΜμΕ.

  • «Το ιδιωτικό χρέος είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας» είπε για να προσθέσει ότι για να προχωρήσει κανείς στο νέο τοπίο μιας εκκολαπτόμενης νέας οικονομικής κρίσης απαιτούνται «βασικές πολιτικές αποφάσεις για το με ποιους θα συγκρουστεί κάποιος».   

“Μάχη” για τη μεσαία τάξη

Το νέο οικονομικό επιτελείο που συγκροτεί ο Αλέξης Τσίπρας κοστολογεί το ολιστικό σχέδιο διαχείρισης των χρεών των ιδιωτών προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες στα 5,7δις€. Δεν είναι απαγορευτικό λένε στο ΣΥΡΙΖΑ με βασικό επιχείρημα ότι το ευρωπαϊκό πακέτο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης δεν θα αποτρέψει μια βαθιά οικονομική κρίση καθώς αφήνει εκτός τις ΜμΕ, τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας.

Κι ο λόγος δεν είναι άλλος από τα τραπεζικά κριτήρια που μπαίνουν για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων με όρους εγγυοδοσίας και δανεισμού στους οποίους αδυνατούν να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις.

  • Το έντονο φλέρτ του κ. Τσίπρα με τους Μικρομεσαίους σχολιάστηκαν σε υψηλούς τόνους από την κυβερνητική εκπρόσωπο που αρχικά μίλησε για «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» για να επιχειρήσει στη συνέχεια να τον εκθέσει στα μάτια τους.

«Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν προέρχεται από παρθενογένεση. Ευτυχώς για τους Έλληνες, έχει δοκιμαστεί. Έχει αποδειχθεί η συνέπεια λόγων και πράξεων και κανένας δεν τον πιστεύει. 

Γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του, εμφανίζεται ως προστάτης των τάξεων που αφαίμαξε» σχολίασε η Αριστοτελία Πελώνη

Το γάντι σήκωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος με εξίσου σκληρή γλώσσα για την αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες αλλά και τους εργαζόμενους για τους οποίους όπως είπε φέρνει στο πιο κοντά την απορρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας.

  • «Περιμένουμε την πρόταση του κ. Μητσοτάκη, λοιπόν, για το ιδιωτικό χρέος, την ανύπαρκτη ρευστότητα στις επιχειρήσεις και το πτωχευτικό έκτρωμα που διασφαλίζει μόνο χιλιάδες λουκέτα και βγάζει στο σφυρί την πρώτη κατοικία. Ο κ. Μητσοτάκης θα μας πει ποιο είναι το κόστος της πλήρους κατάρρευσης της οικονομίας, των χιλιάδων λουκέτων και των δεκάδων χιλιάδων απολύσεων που δρομολογεί με την άρνηση του να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα στην οικονομία;» απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Πήραν τη σκυτάλη από τον Τσακαλώτο

Μπορεί στις οθόνες που πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα να παρακολούθησαν περίπου 1.000 άνθρωποι από τον υπολογιστή ή το ταμπλετ τους ωστόσο ένας έλειπε. Αυτό ήταν ο πρώην Υπουργός Οικονομικών.

Η απουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου ήταν βασικό στοιχείο της προαναγγελίας της εκδήλωσης από μεγάλη μερίδα ηλεκτρονικών και έντυπων Μέσων Ενημέρωσης. Αν και πηγές της ηγεσίας της Κουμουνδούρου εξηγούσαν ότι ουδέποτε υπήρξε θέμα να είναι ομιλητής ο πρώην υπουργός Οικονομικών, παρά μόνο οι δύο αρμόδιοι τομεάρχες, και ως εκ τούτου δεν έκρυβαν πως θεωρούσαν το…θέμα ως προσπάθεια να δημιουργηθούν εκ νέου εντυπώσεις περί εσωστρέφειας. Όμως για τους 53+ το πρόγραμμα που επιμελήθηκαν η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχες οικονομικών και οικονομίας αντίστοιχα, δεν ήταν τίποτε άλλο από την συνέχεια της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

  • Άνθρωποι με βαθιά γνώση των οικονομικών αλλά και που απηχούν τις απόψεις του άτυπου επικεφαλής της Ομπρέλας μιλούν για ένα σοβαρό και συγκροτημένο σχέδιο και αποδίδουν τα δημοσιεύματα σε προπαγανδιστικό οίστρο του αντιπολιτευόμενου Τύπου.

Μάλιστα δεν έκρυβαν και την ικανοποίησή τους για δυο προβλέψεις που ξεχωρίζουν. Αυτή της ρύθμισης των δανείων των αγροτών οι οποίοι βρέθηκαν ξεκρέμαστοι μετά την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας από την Πειραιώς με τα δάνεια τους να μεταφέρονται σε fund και αυτή του ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις.  

Σχετικά Άρθρα