• 29 Ιανουαρίου, 2022

Ανάλυση: Διπλό μήνυμα Τσίπρα σε Ανδρουλάκη και Ομπρέλα ενόψει Πολιτικού Συμβουλίου

 Ανάλυση: Διπλό μήνυμα Τσίπρα σε Ανδρουλάκη και Ομπρέλα ενόψει Πολιτικού Συμβουλίου

Ο Αλέξης Τσίπρας δέκα ημέρες μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στο τιμόνι της Χαριλάου Τρικούπη και ακόμη δεν έχει αναφερθεί στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με το όνομά του. Όσο ο «νέος παίχτης» στην κεντροαριστερά δεν δίνει το στίγμα του, οι προκλήσεις – προσκλήσεις του κ. Τσίπρα για το προοδευτικό μέτωπο απέναντι στη Δεξιά γίνονται όλο και πιο πιεστικές. Στη συνέντευξή του στο star ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε δυο φορές από την παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου για το αν βλέπει ανταγωνιστικά τον κ. Ανδρουλάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας σε μια κίνηση τακτικής φρόντισε να βγάλει το πρόσωπο του νέου αρχηγού του ΚΙΝΑΛ από το κάδρο και χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά σε αυτόν έδειξε τη μεγάλη εικόνα.

Του Σωτήρη Μπολάκη

«Δεν βλέπω τις άλλες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις του Κέντρου, της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς ως πολιτικούς αντιπάλους» ανέφερε ο κ. Τσίπρας δείχνοντας σαφώς ότι δεν σκοπεύει να ανοίξει μέτωπο με τον νέο παίκτη στην πολιτική σκακιέρα, για την ώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι έχει αποφασίσει για την ώρα να μην τον πιέσει προσωπικά όσο εκείνος επίσης δεν κάνει ευθείες αναφορές στο πρόσωπό του. Ο κ. Τσίπρας δίνει χώρο και χρόνο στον νέο πρόεδρο να συντάξει τις δυνάμεις του και να δώσει τα πρώτα δείγματα της δικής του γραφής με τη συνάντησή τους όπως όλα δείχνουν να πραγματοποιείται μετά τα Φώτα καθώς ήδη ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε το πρώτο ραντεβού μαζί του για στην έναρξη της νέας χρονιάς.

  • Για την ώρα ο κ. Ανδρουλάκης αποφεύγει να ρίξει λάδι όπου ανάβουν φωτιές είτε στο κυβερνητικό στρατόπεδο είτε στην Κουμουνδούρου, με την πίεση όμως εκατέρωθεν να αυξάνεται γεωμετρικά στο ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο της συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Τα μαθηματικά όμως του κ. Τσίπρα όπως είπε και στη χθεσινή συνέντευξή  του είναι απλά, κάνοντας ακόμη σαφέστερη τη βασική του πολιτική επιδίωξη με τη στρατηγική της απλής αναλογικής:  

Ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και το άθροισμα του ποσοστού των προοδευτικών δυνάμεων μεγαλύτερο από τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν η Δεξιά της ΝΔ και τα κόμματα τύπου Βελόπουλου. «Δεν ανησυχώ καθόλου, ίσα ίσα. Γνωρίζω όμως και καταθέτω ότι αν θέλεις να αλλάξεις τα πράγματα σήμερα στη χώρα, ένα μόνο μέτωπο υπάρχει απέναντι στην κυβερνητική πολιτική» είπε ο κ. Τσίπρας,

Ξεκαθάρισμα εκλογών

Ο Τσίπρας στην εκπνοή του 2021 και πριν το τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει σήμερα και στο οποίο αναμένεται να κλειδώσει κατά πάσα πιθανότητα το προσχέδιο πολιτικής απόφασης για το Συνέδριο δίνει το στίγμα της προοδευτικής διακυβέρνησης και το πλαίσιο στο οποίο καλείται να μετασχηματιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς τις κάλπες.

Το κλίμα αναμένεται θερμό στη συνεδρίαση με τα στελέχη της Ομπρέλας να επιμένουν στη δική τους γραμμή για την συμπερίληψη της ταυτότητας της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στο κόμμα την ώρα που μερίδα των λεγόμενων και προεδρικών επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει τα επόμενα βήματα για τη διεύρυνση και την προσέλκυση προοδευτικών δυνάμεων.

Η Ομπρέλα δεν έχει κάνει πίσω σχεδόν σε τίποτε από όσα είχε καταθέσει και πριν από ένα χρόνο στο Πολιτικό Συμβούλιο με ένα κείμενο μανιφέστο. Το κείμενο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες επανέρχεται και σήμερα συμπυκνωμένο με στόχο αυτό να συμπεριληφθεί στο προσχέδιο της απόφασης Συνεδρίου που καλείται να εγκρίνει το ανώτατο πολιτικό όργανο του κόμματος και να θέσει σε διαβούλευσή στις οργανώσεις και στο τέλος στην κρίση του Συνεδρίου στο τέλος Φεβρουαρίου.  

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως ήταν σαφής απέναντι στα στελέχη της Ομπρέλας επιλέγοντας να απαντήσει στον Νίκο Φίλη ο οποίος επέμεινε ότι μόνο ως ριζοσπαστική αριστερά μπορεί να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη Δεξιά. «Μόνο αν αγκαλιάσουμε τον προοδευτικό κόσμο μπορούμε να νικήσουμε  τη Δεξιά» του απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας και το δικό του στίγμα για τις προθέσεις του.

Καθαρός δρόμος

Πάντως ο κ. Τσίπρας μετά και τη διαγραφή Κουρουμπλή μπαίνει στη συζήτηση για τις αλλαγές ενόψει συνεδρίου με άλλα δεδομένα. Στο τελευταίο Πολιτικό Κέντρο πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού ο κ. Τσίπρας εκδήλωσε την έντονη δυσφορία του για το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται κάθε φορά κάποιος που χύνει την καρδάρα με το γάλα.

Από πολλούς αυτό ερμηνεύεται σε αυτή τη φάση και ως ένας προάγγελος αλλαγών στην εσωκομματική λειτουργία, κάτι που δεν αποκλείεται κόντρα στην παραδοσιακή λογική του ΣΥΡΙΖΑ να μετουσιωθεί σε αλλαγές στο καταστατικό μέσω του Συνεδρίου. Το πειθαρχικό όργανο των Γεροβασίλη – Τζανακόπουλου που είχε συγκροτηθεί εξάλλου ήταν μια πρώτη τολμηρή ακόμη και για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα κίνηση, ο οποίος φύσει θέσει έχει εκτός του λεξιλογίου του τη λέξη διαγραφή.

Πρωτοβουλίες όμως όπως αυτή με τον κ. Κουρουμπλή έχουν εισηγηθεί πολλές φορές τόσο από το στενό του περιβάλλον όσο και μερίδα της κομματικής βάσης. Σε κάθε περίπτωση η επιδίωξη φαίνεται πως είναι να κλείσουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα οι εκκρεμότητες στο εσωκομματικό μέτωπο ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να έχει μπροστά του ένα καθαρό διάδρομο μέχρι τις εκλογές.