Ανακοινώσεις ημίμετρα: Συνωστισμός τις καθημερινές με σχολεία και εργασία, στο σπίτι από τις 6 τα Σαββατοκύριακα – Click away, αλλαγές ωραρίου στα σούπερ μάρκετ

 Ανακοινώσεις ημίμετρα: Συνωστισμός τις καθημερινές με σχολεία και εργασία, στο σπίτι από τις 6 τα Σαββατοκύριακα – Click away, αλλαγές ωραρίου στα σούπερ μάρκετ

Να ισορροπήσουν ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας, της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης προσπαθούν οι λοιμωξιολόγοι που βλέπουν την πορεία της πανδημίας να παίρνει ιδιαιτέρως ανησυχητικές διαστάσεις. Το απόγευμα ο Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να ανακοινώσει την αυστηροποίηση των μέτρων τα οποία θα αφορούν την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα που θα ισχύει μόνο για τα Σαββατοκύριακα.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Οι αγορές στα καταστήματα θα γίνονται από αύριο με την μέθοδο του «click away» καθώς θα απαγορευτεί το «click in shop» που ίσχυε κυρίως για τα μαγαζιά ένδυσης και υπόδησης. Τα δημοτικά και τα γυμνάσια θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, ενώ λίγες πιθανότητες συγκεντρώνει η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων καθώς είναι δύσκολο να ελεγχθεί στην Αττική.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, σε σχέση με την εποχή, που θα επικρατήσουν τα επόμενα 24ωρα σήμαναν συναγερμό καθώς οι ειδικοί φοβούνται πως θα υπάρξουν φαινόμενα συγχρωτισμού στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής για αυτό αποφασίστηκε να μπει το απαγορευτικό νωρίς το απόγευμα. Όπως είναι φυσικό αυτό το μέτρο αναμένεται να αλλάξει και το ωράριο των σούπερ – μαρκετ για το Σάββατο που είναι ανοιχτά μέχρι τις 8 το βράδυ. 

  • Ωστόσο στο τραπέζι παραμένει πάντα το καθολικό lockdown στην περίπτωση που συνεχιστεί η έξαρση της νόσου.

Οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται ιδιαιτέρως προβληματισμένοι καθώς ορισμένοι επιμένουν στην εφαρμογή πιο σκληρών μέτρων προκειμένου να μην υπάρξει περεταίρω εξάπλωση του κοροναϊού. Από την  άλλη όμως υπάρχουν τα οικονομικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από ένα καθολικό κλείσιμο της αγορά και είναι κάτι που σταθμίζουν οι ειδικοί.

  • Προτάσεις υπήρξαν και για την επιστροφή των μαθητών στο σύστημα της τηλεκπαίδευσης, μία πρόταση όμως που δεν προκρίθηκε καθώς μέχρι στιγμής τα στοιχεία δεν δείχνουν διασπορά της νόσου στα δημοτικά και τα γυμνάσια. 

Στο «κόκκινο» από σήμερα μπαίνει και η Θεσσαλονίκη που τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει αυξητικές τάσεις με την κυβέρνηση και του ειδικούς να παίρνουν προληπτικά μέτρα προκειμένου να μην επιστρέψει ο εφιάλτης του Νοεμβρίου. Τα μέτρα που θα ισχύσουν θα είναι τα ίδια που ανακοινωθούν σήμερα για την Αττική. Μέχρι σήμερα τα καταστήματα στην Θεσσαλονίκη ήταν ανοιχτά, όπως και όλες οι βαθμίδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

  • Μετά τις ανακοινώσεις η κατάσταση στην καθημερινότητα της πόλης θα αλλάξει.

Αυστηροποίηση των μέτρων θα υπάρξει και στην Αχαΐα που είναι ήδη εδώ και μια εβδομάδα στο «κόκκινο». Εκτός από την έκρηξη των κρουσμάτων κυρίως στην Πάτρα, ο εντοπισμός θετικών κρουσμάτων της βρετανικής μετάλλαξης είναι εκείνη που απασχολεί ιδιαίτερα τους λοιμωξιολόγους. 

Παναγιώτης Δρίβας