• 26 Ιανουαρίου, 2021

Αναδρομικά μετά την πληρωμή: Ποιες κινήσεις πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι

 Αναδρομικά μετά την πληρωμή: Ποιες κινήσεις πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι

Tα αναδρομικά θα καταβληθούν μαζί με τις συντάξεις Νοεμβρίου στους δικαιούχους. Σαφής οδηγίες για τις κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσει ο συνταξιούχος παρουσιάστηκαν αναλυτικά στο MEGA.

Όπως αναφέρεται, η καταβολή θα γίνει στις ίδιες ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί σε διακριτό κωδικό ώστε ο κάθε συνταξιούχος να έχει λεπτομερή ενημέρωση για το ύψος των αναδρομικών ποσών που δικαιούται.

Από την πλευρά της η φοροτεχνικός Μάρα Μεθενίτη εξήγησε τον τρόπο που θα φορολογηθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων και η δικηγόρος Αριάδνη Δούκα ανέφερε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το ποσό των αναδρομικών είναι ακατάσχετο.

Ο φοροτεχνικός Θράσος Μιάρης απάντησε στις ερωτήσεις των τηλεθεατών σχετικά με το ποσό των αναδρομικών που θα φορολογηθεί το επόμενος έτος.

Με τις συντάξεις Νοεμβρίου, από τις 23 Οκτωβρίου και έως τις 29 του μήνα, θα καταβληθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων για την περίοδο Ιουλίου 2015 – Μαΐου 2016.

Να σημειωθεί ότι θα αποδοθούν περί το 1,4 δις ευρώ σε 1,1 εκ. δικαιούχους. Ωστόσο, τα εν λόγω ποσά αφορούν μόνο σε κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση δεν επιστρέφει τα Δώρα (800 ευρώ σε κάθε συνταξιούχο) με αποτέλεσμα σχεδόν 1,5 χαμηλοσυνταξιούχοι να μην λαμβάνουν το παραμικρό, σε αντίθεση με την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Επίσης οι συνταξιούχοι του δημοσίου θα λάβουν περίπου το 60% των αναδρομικών του ιδιωτικοί τομέα….

Επίσης, οι κληρονόμοι συνταξιούχων θα πρέπει να περιμένουν για την κατάθεση σχετικής ηλεκτρονικής αίτησης στον ΕΦΚΑ προκειμένου να λάβουν τα αναδρομικά των θανόντων συγγενών , καθώς δεν έχει ετοιμαστεί ακόμη η σχετική πλατφόρμα.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες που θα πιστωθούν τα αναδρομικά ανά κατηγορία συνταξιούχου:

  • Στις 23 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Παρασκευή θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • Στις 26 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
  • Στις 27 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).
  • Στις 29 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ , τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.