Αμερικανός υπουργός Άμυνας: Η Ελλάδα μεταξύ των κρατών που στέλνουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία- Η ανακοίνωση Όστιν

 Αμερικανός υπουργός Άμυνας: Η Ελλάδα μεταξύ των κρατών που στέλνουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία- Η ανακοίνωση Όστιν

Νέα δεδομένα προκύπτουν από τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, χθες Δευτέρα, ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στα 47 κράτη που θα κάνουν νέες αποστολές όπλων στην Ουκρανία.

Ο Λόιντ Όστιν ανέφερε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες, όπως η Ιταλία, η Νορβηγία και η Πολωνία που συμφώνησαν να στείλουν συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά.

Το ερώτημα είναι τι είδους είναι τα συστήματα πυροβολικού που θα επιλεγούν καθώς νωπή είναι η δήλωση που είχε κάνει ο Έλληνας υπουργός Άμυνας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής στα μέσα Απριλίου ότι δεν υπάρχει θέμα εκ νέου αποστολής όπλων στην Ουκρανία.

Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος «δεν υπάρχει περίπτωση να αποδυναμώσουμε οποιοδήποτε σύστημα άμυνας, ιδίως στα νησιά για να το πάρουμε από εκεί και να το στείλουμε στην Ουκρανία. Δεν θα αποδυναμώσουμε την άμυνα του ελληνικού εδάφους για να το στείλουμε στην Ουκρανία».

Να σημειωθεί ότι την ίδια ακριβώς θέση είχε εκφράσει και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, δηλώνοντας ότι «δεν θα αποδυναμωθεί η άμυνα των νησιών για να σταλούν όπλα στην Ουκρανία».

Χαρακτηριστικά, όπως προκύπτει από την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης τύπου του Όστιν στην επίσημη ιστοσελίδα του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, επισημάνθηκαν τα εξής:

“…Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στη Δανία, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παράσχει εκτοξευτές και πυραύλους για να βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί τις ακτές της. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την Τσεχική Δημοκρατία για την ουσιαστική υποστήριξή της, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης δωρεάς επιθετικών ελικοπτέρων, αρμάτων μάχης και πυραυλικών συστημάτων. Και σήμερα, αρκετές χώρες ανακοίνωσαν νέες δωρεές συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών που είναι κρίσιμης σημασίας, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Πολωνία. Και επιτρέψτε μου επίσης να αναγνωρίσω το Ηνωμένο Βασίλειο για τον ηγετικό του ρόλο στη βοήθεια στον συντονισμό της βοήθειας για την ασφάλεια και για τις σημαντικές ποσότητες βρετανικού εξοπλισμού που συνεχίζουν να ρέουν στην Ουκρανία. Είμαι βαθιά ευγνώμων σε αυτές τις χώρες και σε όλες τις χώρες που στάθηκαν όρθιοι σήμερα…”

Σεραφείμ Κοτρώτσος