• 4 Δεκεμβρίου, 2021

Αλαλούμ περιμένει τους φετινούς υποψηφίους των πανελλαδικών

 Αλαλούμ περιμένει τους φετινούς υποψηφίους των πανελλαδικών

Σε ένα εντελώς καινούργιο τοπίο θα κληθούν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις οι φετινοί υποψήφιοι. Από την υποβολή διπλού μηχανογραφικού δύο φάσεων, και μάλιστα με περιορισμό δηλωθέντων τμημάτων και την αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά μέχρι την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) και τους νέους συντελεστές βαρύτητας που θα ορίζουν τα ίδια τα τμήματα, ο τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλάζει άρδην, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών.

Οι δύο βασικότερες αλλαγές αφορούν την ΕΒΕ και τους συντελεστές βαρύτητας των εξεταζόμενων μαθημάτων.

Η εφαρμογή, πέρυσι για πρώτη φορά, του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής συνοδεύτηκε από απίστευτα σκηνικά, με αριστούχους που συγκέντρωσαν βαθμολογία που ξεπερνούσε ακόμη και τα 19.000 μόρια να μένουν εκτός των σχολών επιλογής τους. Ετσι, το υπουργείο Παιδείας κάλεσε τα πανεπιστημιακά τμήματα -υπό την απειλή του λουκέτου ή της συγχώνευσης- να επαναπροσδιορίσουν τις ΕΒΕ.

Ορεστιάδα: Πέθανε 39χρονη στη ΜΕΘ από επιπλοκές του κοροναϊού

Θυμίζουμε ότι οι ΕΒΕ προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο-Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές που ορίζουν οι ίδιες οι πανεπιστημιακές σχολές, δηλαδή μια σχολή μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το 80% ή το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές.

Αρκετά, λοιπόν, είναι τα τμήματα εκείνα που αναμένεται να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις ΕΒΕ, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι περιπτώσεις κεντρικών, περιζήτητων σχολών που θα αυξήσουν τον εν λόγω συντελεστή. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα ανακοινωθεί, όπως και πέρσι, μετά την ολοκλήρωση των πανελληνίων και την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων.

Ωστόσο, η πιο σημαντική αλλαγή για φέτος είναι η εισαγωγή των συντελεστών βαρύτητας. Μέχρι πέρσι, το υπουργείο Παιδείας όριζε συντελεστές βαρύτητας σε δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, οι βαθμοί στα οποία πολλαπλασιάζονταν με 1,3 και 0,7, ενώ στα άλλα δύο μαθήματα δεν υπήρχαν συντελεστές. Βάσει αυτών υπολογιζόταν ο μέσος όρος του υποψηφίου στην εισαγωγή του σε όλες τις σχολές του επιστημονικού πεδίου της επιλογής του. Αυτό, όμως, ανατρέπεται φέτος.

Τα ΑΕΙ καλούνται μέχρι τέλος Μαΐου να ορίσουν τα ίδια τους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα βάσει του γνωστικού τους αντικειμένου, κάτι το οποίο αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο υπολογισμού των μορίων.

Κι ενώ μέχρι πέρσι οι υποψήφιοι με έναν μέσο όρο διεκδικούσαν την εισαγωγή τους σε όλες τις σχολές και τα τμήματα του εκάστοτε επιστημονικού πεδίου, από φέτος ο μέσος όρος θα μεταβάλλεται ανάλογα με τη σχολή ή το τμήμα που θα διεκδικούν.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο, αναφέρουμε τις περιπτώσεις:

● της Νομικής Αθηνών, που όρισε η βαθμολογία σε κάθε μάθημα (Αρχαία, Γλώσσα, Ιστορία, Λατινικά) να μετράει κατά 25% την ίδια ώρα που η Νομική του ΑΠΘ όρισε 30% σε Γλώσσα και Αρχαία και 20% σε Ιστορία και Λατινικά

● του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΟΠΑ, που όρισε 25% για τα Μαθηματικά, ενώ το αντίστοιχο τμήμα της Θράκης όρισε τον συντελεστή του μαθήματος στο 28%

● των Ιατρικών του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ, όπου φαίνεται να υπάρχει σύμπνοια, αφού και οι δύο σχολές έθεσαν το 25% για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα

● του ΕΜΠ, όπου, παρόλο που οι υποψήφιοι διεκδικούν τις θέσεις των εννέα τμημάτων/σχολών του εξεταζόμενοι στα ίδια μαθήματα, οι διδάσκοντες σε κάθε τμήμα επέλεξαν διαφορετικούς συντελεστές

Συμπληρωματικά στα παραπάνω, έρχεται και η εφαρμογή της ρύθμισης για περιορισμένο αριθμό σχολών που θα μπορεί να δηλώσει κάποιος κατά την πρώτη φάση υποβολής μηχανογραφικών, καθώς οι διαφορετικοί συντελεστές βαρύτητας για ομοειδή τμήματα δημιουργούν έναν δυσεπίλυτο γρίφο στους υποψηφίους που θα δουν να συγκεντρώνουν διαφορετικά μόρια για κάθε τμήμα, καθιστώντας έτσι την επιλογή λίγων τμημάτων εξαιρετικά δύσκολη.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών