Αλ. Τσίπρας στην Καθημερινή: Τυχοδιωκτική κίνηση αν ο κ. Μητσοτάκης πάει σε πρόωρες κάλπες – Αυτός πρέπει να φοβάται

 Αλ. Τσίπρας στην Καθημερινή: Τυχοδιωκτική κίνηση αν ο κ. Μητσοτάκης πάει σε πρόωρες κάλπες – Αυτός πρέπει να φοβάται

Η χώρα χρειάζεται «μια πρόταση προοδευτική σύγχρονη, κοινωνικά φιλελεύθερη. Αυτήν την πρόταση θα είναι σε θέση να την δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την πορεία ανασυγκρότησής του»: αυτό δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας στη δισέλιδη, μεστή, συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και το διευθυντή της, Αλέξη Παπαχελά, ταυτόχρονα με τη βεβαιότητα ότι «θα επανέλθουμε στη διακυβέρνηση», εξάλλου «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η καρδιά της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης».

Χαρακτηρίζει «τυχοδιωκτική κίνηση» εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη τυχόν πρόωρη προσφυγή στις εκλογές, τις οποίες πάντως, δηλώνει πως δεν τις φοβάται. Εγκαλεί, ταυτοχρόνως, τον πολιτικό του αντίπαλο ότι έφερε την ύφεση πριν την πανδημία αλλά και για απουσία στρατηγικής στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

«Εγώ στις πιο δύσκολες στιγμές είχα τη δυνατότητα να σηκώσω το τηλέφωνο και να επικοινωνήσω με τον Ερντογάν. Ο κ. Μητσοτάκης δεν την έχει», σημειώνει χαρακτηριστικά. Παράλληλα καλεί τον Σωτήρη Τσιόδρα «να μην τηρήσει τον κανόνα που θέλει να την εξαργυρώνει κάποιος με πολιτικά οφέλη».

Και για τη Novartis δίνει μια απάντηση που θα προκαλέσει πιθανώς νέο γύρο αντιπαράθεσης.

Αναλυτικά: «Εκλογές εν μέσω πανδημίας θα ήταν μια τυχοδιωκτική κίνηση από τον κ. Μητσοτάκη», λέει ο Αλ. Τσίπρας, τις οποίες πάντως δηλώνει ότι δεν τις φοβάται, «θα έπρεπε να φοβάται ο ίδιος μια τέτοια εξέλιξη, διότι θα είχε τεράστια ζημία από την επιλογή και μόνον. Εγώ δεν έχω ούτε κάτι να φοβηθώ ούτε κάτι να αποδείξω», σημειώνει ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης.

Εξάλλου, «βαθιά μέσα μου πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η καρδιά της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης, αργά ή γρήγορα, θα είναι σε θέση να διεκδικήσει ξανά την κοινωνική πλειοψηφία. Η εξέλιξη της πανδημίας ξαναφέρνει στο προσκήνιο τις αξίες της προόδου, την αλληλεγγύη και την κοινωνική προστασία. Είμαι βέβαιος, λοιπόν, ότι θα επανέλθουμε στη διακυβέρνηση», υπογραμμίζει.

Θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι «η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά αναμασώντας τις παλιές αποτυχημένες συνταγές της λιτότητας, της δημοσιονομικής πειθαρχίας, του αυταρχισμού. Βλέπετε τι γίνεται τώρα με τον Τραμπ στις ΗΠΑ. Και μη μου πείτε ότι δεν αισθανθήκατε ντροπή με την υπόθεση Ινδαρέ, των νέων ανθρώπων στις πλατείες που απρόκλητα χτυπήθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις ή τις σκηνές που είδαμε στα νησιά με το προσφυγικό».

Η χώρα χρειάζεται εν τέλει «μια πρόταση προοδευτική σύγχρονη, κοινωνικά φιλελεύθερη. Αυτήν την πρόταση θα είναι σε θέση να την δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την πορεία ανασυγκρότησής του».

Για το ΚΙΝΑΛ

Ταυτόχρονα είναι βαθιά πεπεισμένος ότι «τα μοντέλα μονοκομματικών κυβερνήσεων μας οδήγησαν σε μεγάλες καταστροφές (…) και γι’ αυτό το λόγο δεν έχω επιλέξει μια πολιτική απορρόφησης ή άλωσης απέναντι στο ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Μητσοτάκης το επιλέγει από ό,τι βλέπω». ΄

Άγρια διαπλοκή

Δίνει όμως και μια ενδιαφέρουσα απάντηση σε μια ενδιαφέρουσα, όπως ο ίδιος επισημαίνει, ερώτηση: «Η διαπλοκή έχει, νομίζω, λιγότερη δύναμη αλλά είναι πιο άγρια. Αυτή είναι η αίσθησή μου».

Σταϊκούρας – Πισσαρίδης

Στο χώρο της οικονομίας εγκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «έχει φέρει την ύφεση πριν από την πανδημία. Και προφανώς δεν είδαμε καμία επενδυτική έκρηξη. Στο Ελληνικό ακόμη περιμένουμε τις μπουλντόζες, που θα έμπαιναν την πρώτη εβδομάδα».

«Δεν είμαι βέβαιος ότι χρησιμοποιεί (σ.σ. ο Κυρ. Μητσοτάκης) περισσότερο τεχνοκράτες από όσο χρησιμοποιούσαμε εμείς», αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξης και εξηγεί: «Απλώς, επιλέγει να κρύβει υπουργούς του που ίσως δεν εμπιστεύεται, πίσω από τεχνοκράτες. Το ίδιο επιχειρεί να κάνει και τώρα με τον κ. Σταϊκούρα, που προφανώς δεν του έχει εμπιστοσύνη να διαχειριστεί το πακέτο των 32 δισ. και σπεύδει στον κ. Πισσαρίδη».

Και στο ερώτημα αν τα 32 δισ. είναι επιτυχία για την Ελλάδα;, ο Αλ. Τσίπρας απαντά ως εξής: «Νομίζω ναι. Ας μη μιλήσουμε για τα 32 δισ., γιατί τα 9 είναι δάνεια και εγώ είμαι λίγο επιφυλακτικός στα δάνεια, ιδίως όταν το χρέος μας είναι στο 180% με ροπή προς το 200%».

Για τον κοροναϊό

Για τα θέματα δημόσιας υγείας και αντιμετώπισης του κοροναϊού, επισημαίνει ότι «στη δημόσια υγεία έσπευσαν και αυτοί με τεράστια οικονομική δύναμη και ο φτωχός πολίτης (…) Ο κ. Μητσοτάκης στα ζητήματα αυτά αναγκάζεται να συρθεί στη δική μας αντίληψη. Δεν έχει την ιδιοκτησία όμως, των απόψεων αυτών, για να θυμηθώ μια φράση που μας έλεγαν για το μνημόνιο».

Ενώ «την επιτυχία της χώρας προφανώς την πιστώνεται και η κυβέρνηση. Είναι όμως επιτυχία που ανήκει στους πολίτες και την πιστώνεται και η αντιπολίτευση, που κράτησε πολύ υπεύθυνη στάση».

Ερωτηθείς για τον Σωτήρη Τσιόδρα ειδικότερα, αφού διευκρινίζει ότι «ο κ. Πολάκης έκανε επιθέσεις σε αποφάσεις του υπουργού Υγείας που είχαν να κάνουν με κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος», σημειώνει ότι «ο κ. Τσιόδρας είναι ένας καλός επιστήμονας, που κάνει καλά τη δουλειά του (…) Ήταν κατάλληλος εκπρόσωπος ακριβώς επειδή, πέραν της επιστημονικής επάρκειας, έχει και αυτό το μειλίχιο του χαρακτήρα του. Δεν είναι εύκολο πράγμα να πείσεις τον κόσμο για μέτρα που περιορίζουν ατομικές ελευθερίες (…) ελπίζω με την ίδια νηφαλιότητα να συνεχίσει χρήσιμος για την κοινωνίας και τώρα που έχει αποκτήσει μεγάλη δημοφιλία, και να μην τηρήσει τον κανόνα που θέλει να την εξαργυρώνει κάποιος με πολιτικά οφέλη».

Ελληνο-τουρκικά

Στα εθνικά θέματα και δη τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δηλαδή «σε θέματα που πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση είμαι εδώ», δηλώνει ο τ. πρωθυπουργός, αλλά αυτό, διευκρινίζει, «δεν σημαίνει να αποφασίζει μόνος του ο πρωθυπουργός ‘και εμείς να ακολουθούμε’». Πεποίθηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί διάλογο για διαμόρφωση εθνικής γραμμής, Ζητάει αόριστα συναίνεση μπροστά, και, πίσω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ‘Δούρειο Ίππο της Τουρκίας’».

Ταυτοχρόνως δηλώνει ανήσυχος «με τις τελευταίες εξελίξεις και τη διαρκώς ποιοτικά εντεινόμενη ένταση από την Τουρκία» και επικρίνει την κυβέρνηση για απουσία στρατηγικής.

«Η Τουρκία δεν κινείται σπασμωδικά. Έχει στρατηγική στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι προβλέψιμη. Απόπειρα ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα έγινε και επί των ημερών μας στο Καστελλόριζο, αλλά υπήρξε αποτροπή», υπογραμμίζει.

Αλλά όμως, συμπληρώνει, «εγώ στις πιο δύσκολες στιγμές είχα τη δυνατότητα να σηκώσω το τηλέφωνο και να επικοινωνήσω με τον Ερντογάν. Ο κ. Μητσοτάκης δεν την έχει».

Για το φράχτη στον Έβρο, αναγνωρίζει πως είχαμε εργαλειοποίηση του προσφυγο-μεταναστευτικού και «απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη οποιαδήποτε κυβέρνηση θα φυλούσε τα σύνορα. Δεν χωράει, λοιπόν, αμφιβολία ότι αυτή ήταν και η ξεκάθαρη θέση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Φυσικά, ασκήσαμε κριτική εκεί όπου έπρεπε».

Και σε άλλο σημείο, «όταν έχουμε την είσοδο σε ελληνικό έδαφος Τούρκων στρατιωτών προκειμένου να κάνουν μετρήσεις εκεί όπου η Ελλάδα έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει κάποια τεχνικά έργα, νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε πως δεν είναι κάτι ασήμαντο (…) δεν θα αποφάσιζα την καταρχήν σύλληψη των στρατιωτών, αλλά σίγουρα την απομάκρυνσή τους».

«Οι σχέσεις με ένα δύσκολο γείτονα πρέπει να έχουν  πάντα διττό χαρακτήρα: να έχουν την απειλή αλλά και τη θετική προοπτική πάνω στο τραπέζι», προτείνει επίσης ο Αλ. Τσίπρας και προσθέτει: «Ο φόβος της ευθύνης στο όνομα της δήθεν πατριωτικής αδιαλλαξίας μας οδηγεί συνήθως σε εθνικές ήττες! Και αυτή ήταν η στάση διαχρονικά τη Δεξιάς και στο Ελσίνκι και στο μακεδονικό (…) Έφθασαν στο σημείο να κάνουν διαβήματα γιατί Τούρκοι μπαίνουν στο ελληνικό έδαφος, αλλά στο εσωτερικό να λένε ‘δεν έγινε τίποτε…’».

Επιφυλάσσει, τέλος, και ένα δηκτικό σχόλιο όμως για τον πολιτικό του αντίπαλο και τη Συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία: «Πόση ζημιά θα ήταν να μην τελειώναμε τη συμφωνία των Πρεσπών που τώρα ξαφνικά την αγάπησαν όλοι και πρώτος ο κ. Μητσοτάκης».

Πολύ μεγάλο σκάνδαλο η Novartis

«Δεν πιστεύω ότι η Novartis παραφουσκώθηκε. Είναι ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρηματολογεί επ’ αυτού: «Και προφανώς αυτό το σκάνδαλο δεν έγινε χωρίς πολιτικές ευθύνες. Υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το εάν το χειριστήκαμε σωστά, αλλά όχι αυτές που ίσως νομίζετε. Βλέπω, για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή η κυβερνητική πλειοψηφία να γράψει στα παλιά της τα παπούτσια κοινοβουλευτικής διαδικασίες, δικονομικούς κανόνες (…)

Θα μπορούσαμε κι εμείς να είχαμε χειριστεί με λιγότερη αφέλεια την υπόθεση και να πούμε: Ποιοι είναι οι τρεις που εμφανίζονται να έχουν μεγαλύτερη σχέση με το σκάνδαλο; Ε, αυτούς τους τρεις τους πάμε σε προανακριτική.

Και στη συνέχεια, «στην πραγματικότητα με βάση όσα λέει η ΝΔ περί δήθεν σκευωρίας, θα έπρεπε να πάει εμένα στην προανακριτική. Κατάλαβε όμως ότι αν το κάνει θα έχει τεράστιο πολιτικό κόστος, θα συγκρούεται κατάφωρα με την αλήθεια. Και αποφάσισε να ρίξει τον ‘μουντζούρη’ στον κ. Παπαγγελόπουλο. Αν κάναμε το διαχωρισμό, είμαι βέβαιος ότι ακόμη και τα κόμματά τους θα αναγκάζονταν να τους απομακρύνουν αντί να τους αγκαλιάσουν», εκτιμά.

Ενώ στην παρατήρηση ότι βρέθηκαν κρεμασμένοι στα μανταλάκια πολιτικά πρόσωπα που δεν είχαν σχέση με την υπόθεση, ο Αλ. Τσίπρας έχει την εξής αντίδραση: «Τι εννοείτε ‘κρεμάω στα μανταλάκια;’ Ήταν δέκα πρόσωπα που έστειλε η Δικαιοσύνη στη Βουλή (…) η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν αμφισβητεί (σ.σ. ότι είναι σκάνδαλο η υπόθεση Novartis). Αλλά δυστυχώς αμφισβητεί ότι το πολιτικό σύστημα και η Δικαιοσύνη θα μπορέσουν να διαλευκάνουν το σκάνδαλο».

Ν. Παπ.

Σχετικά Άρθρα