• 28 Νοεμβρίου, 2020

Αλ Μπαϊράκ: Χάος στην Τουρκία με τον γαμπρό του Ερντογάν- Ο φόβος του σκανδάλου της Halkbank μετά την εκλογή Μπάϊντεν

 Αλ Μπαϊράκ: Χάος στην Τουρκία με τον γαμπρό του Ερντογάν- Ο φόβος του σκανδάλου της Halkbank μετά την εκλογή Μπάϊντεν

Ο γαμπρός του Ερντογάν φέρεται να ήρθε στα χέρια με τον νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας κατά την έξοδό τους από το Προεδρικό Μέγαρο. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν η εφημερίδα Cumhuriyet και ένας βουλευτής του Iyi Parti.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, το βράδυ του Σαββάτου ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε στο Προεδρικό Μέγαρο τον νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Νατσί Αγκμπάλ -και πρώην υπουργό Οικονομικών της χώρας από το 2015 έως το 2018- προκειμένου ο τελευταίος να τον ενημερώσει για την οικονομία. Όταν ο Αγκμπάλ ενημέρωσε τον Ερντογάν ότι έχουν εξαντληθεί τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε για εξηγήσεις τον γαμπρό του, ο οποίος είχε εξοργιστεί γιατί ήθελε άλλον στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη. Και όταν βγήκαν από το Προεδρικό Μέγαρο άρχισαν τον καβγά…

Η αιφνίδια παραίτηση του Αλμπαϊράκ, που ήταν επικεφαλής στο υπουργείο Οικονομικών επί δύο ταραχώδη χρόνια, στη διάρκεια των οποίων η Τουρκία βίωσε τεράστια προβλήματα στην οικονομία της, μια κατακρήμνιση της λίρας κατά 45% και την πανδημία του κορωνοϊού, προκαλεί ακόμη αναταράξεις στη γείτονα, πόσω μάλλον που, σύμφωνα με πολλούς, ο Ερντογάν προετοίμαζε τον πρώην επιχειρηματία, τον 42χρονο γαμπρό του, ως μελλοντικό ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος και πιθανώς ως διάδοχό του. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων -που ζήτησαν να μην κατονομαστούν- στο Reuters, ο Αλμπαϊράκ προτιμούσε κάποιο άλλο πρόσωπο στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη, αν και στην ανάρτησή του στο Instagram, όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του, επικαλέστηκε λόγους υγείας.

«Η παραίτηση κατ’ αυτόν τον τρόπο έβλαψε σοβαρά τόσο τον Ερντογάν, όσο και το κόμμα», είπε αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚP, επικαλούμενος τόσο το περιεχόμενο της ανάρτησης του Αλμπαϊράκ, όσο και το ότι ο Ερντογάν τον προωθούσε με κάποιο πολιτικό κόστος. «Ο Ερντογάν είχε επενδύσει πολλά στον κ. Μπεράτ, εκνευρίζοντας ακόμη και πολλούς υπουργούς και γραφειοκράτες», είπε, σημειώνοντας ότι ο Αλμπαϊράκ αναμειγνυόταν και σε άλλους τομείς, περιλαμβανομένης της εθνικής ασφάλειας. Η αποχώρησή του μπορεί να θέσει σε κίνηση έναν ευρύτερο ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος και του προσωπικού της προεδρίας, είπε ανώτερος αξιωματούχος στο Reuters. Σύμφωνα με τον αναλυτή της συμβουλευτικής Τeneo, Βολφγκάνγκο Πίκολι, η εξέλιξη συνιστά «πολιτικό πρόβλημα» για τον Ερντογάν, ο οποίος «ξόδεψε τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο για την προώθηση του Αλμπαϊράκ εντός του κόμματος, δίνοντάς του άνευ προηγουμένου εξουσίες και επιρροή -και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποξενώσει πρόσωπα-κλειδιά μέσα στο AKP».

Eκτός ελέγχου η κατάσταση στην Τουρκία

Σύγχυση επικρατεί με την ανακοίνωση της παραίτηση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της Τουρκίας Berat Albayrak ο οποίος είναι γαμπρός του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, λίγες ώρες μετά την αποπομπή του Κεντρικού Τραπεζίτη της Τουρκίας Murat Uysal το Σάββατο.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στο Οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης αλλά και στην Κεντρική Τράπεζα είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που χτυπά την Τουρκία,

καθώς η ισοτιμία της λίρας έχει χάσει το 30% της αξίας της φέτος και έχει φθάσει σε ιστορικά χαμηλά καθώς η οικονομία αντιμετωπίζει έντονη συρρίκνωση στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Cumhuriyet: Άγριο ξύλο στο παλάτι του Ερντογάν

Ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και πρώην Υπουργός Οικονομικών, Naci Agbal, δήλωσε σήμερα πως ο «βασικός στόχος» της τράπεζας είναι να επιτύχει και να διατηρήσει σταθερότητα τιμών και πως θα χρησιμοποιήσει «αποφασιστικά» όλα τα εργαλεία πολιτικής για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Όσον αφορά την ανακοίνωση της παραίτησης του Berat Albayrak μέσω του λογαριασμού του στο Instagram, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, καθώς δεν υπάρχουν επίσημες δηλώσεις για το αν ισχύει η παραίτηση ή όχι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στο Instagram ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας Berat Albayrak παραιτείται για λόγους υγείας.

«Αποφάσισα ότι δεν μπορώ να συνεχίσω ως υπουργός, όπως ήμουν για σχεδόν πέντε χρόνια, λόγω προβλημάτων υγείας», αναφέρεται στη δήλωση.

Ο 42χρονος Berat Albayrak διορίστηκε υπουργός Ενέργειας το 2015 και μετακόμισε στο υπουργείο Οικονομικών μετά την επανεκλογή του Erdogan το 2018. Όσον αφορά την παραίτηση του Albayrak αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.

Σύμφωνα με πηγές του IBNA, η παραίτηση του Berat Albayrak, συνδέεται με την υπόθεση της HalkBank στις ΗΠΑ και είναι μια προσπάθεια να βγει από το κάδρο των εμπλεκόμενων ο γαμπρός του Τούρκου Προέδρου, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι μετά την εκλογή BIden στη Προεδρία των ΗΠΑ, θα υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση από την Αμερικανική Δικαιοσύνη.

Τουρκία: H Halkbank απορρίπτει τις κατηγορίες των ΗΠΑ για εμπλοκή στην  παράκαμψη των κυρώσεων στο Ιράν | Liberal.gr

Nέος υπουργός Οικονομικών

Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan διόρισε τον βετεράνο πολιτικό Lutfi Elvan ως το νέο Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, μετά την παραίτηση του Berat Albayrak νωρίτερα τη Δευτέρα.

Ο Elvan ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού και Προγραμματισμού του Κοινοβουλίου και είναι μέλος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας από το 2007.

Ο 58χρονος Elvan ήταν υπουργός Μεταφορών, Ναυτιλίας και Υποδομών μεταξύ 2013-2015 και υπουργός Ανάπτυξης μεταξύ 2016-2018.

Ο Elvan έχει πτυχίο εξόρυξης από τη Σχολή Μεταλλείων του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, μεταπτυχιακό στις επιχειρήσεις εξόρυξης και έρευνας από το Πανεπιστήμιο Leeds στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεύτερο μεταπτυχιακό στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Delaware που εδρεύει στις ΗΠΑ. Κατείχε επίσης διάφορες θέσεις σε διεθνή ιδρύματα όπως ο ΟΟΣΑ και η ΕΕ.

Πηγή: ibna.gr, iefimerida.gr, Reuters