Tι συμβαίνει με τις κενές ΜΕΘ- Καβγάς Γιαννάκου- Παγώνη- Το έγγραφο που προκαλεί ερωτήματα- Η περίπτωση του Μητροπολίτη Αιτωλίας

 Tι συμβαίνει με τις κενές ΜΕΘ- Καβγάς  Γιαννάκου- Παγώνη- Το έγγραφο που προκαλεί ερωτήματα- Η περίπτωση του Μητροπολίτη Αιτωλίας

Η διαχείριση των ΜΕΘ και οι καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, για κρεβάτια που παραμένουν κενά για VIP ασθενείς – καταγγελία που διέψευσε κατηγορηματικά το υπουργείο Υγείας – αποτέλεσε την αφορμή για καβγά το πρωί της Πέμπτης (Open TV) με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Το θέμα έχει λάβει εύλογα διαστάσεις και δεν αποκλείεται η παρέμβαση εισαγγελέα.

«Για τους γιατρούς και νοσηλευτές δεν υπάρχουν επώνυμοι ασθενείς» είπε η κυρία Παγώνη, η οποία παρενέβη τηλεφωνικά, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε καταγγελία ότι υπάρχουν κενές κλίνες και ότι δεν έχουν μεταφερθεί ασθενείς» διευκρινίζοντας ότι η μεταφορά ενός διασωληνωμένου ασθενή είναι μία δύσκολη διαδικασία που «δεν γίνεται σε 10 λεπτά και μία ώρα».

«Δεν υπάρχει κανένας συνάδελφος που να έχει κενό κρεβάτι και να μην μεταφέρει άρρωστο» επέμεινε η Ματίνα Παγώνη ζητώντας «να σταματήσει αυτή η ιστορία και να καταγγέλλονται πράγματα όταν άνθρωποι έχουν δώσει δύο χρόνια μάχες».

Συνεχίζοντας την κριτική στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ η Ματίνα Παγώνη του είπε ότι δεν έχει καταλάβει την διαδικασία με την ίδια να εξανίσταται όταν ο κ. Γιαννάκος επιχείρησε να επαναφέρει το επιχείρημα περί κριτηρίων στην επιλογή των ασθενών που διασωληνώνονται.

«Δεν θα με διακόψετε, αρκετά σας άκουσα» είπε σε έντονο ύφος η Ματίνα Παγώνη.

«Εγώ μιλάω για τους ασθενείς που ξέρω, για τα κρεβάτια τα κενά που ξέρω και διαχειρίζομαι τους ασθενείς μου. Αν ο μητροπολίτης βρήκε σε τρεις ημέρες (σ.τ.σ. -“τρεις ώρες”! διόρθωσε ο κ. Γιαννάκος), αυτό θα το απαντήσουν αυτοί που διαχειρίστηκαν την μετακίνηση του μητροπολίτη. Όχι εγώ», παραδέχθηκε τελικά η κα Παγώνη μετά από μακρά αντιπαράθεση με τον κ. Γιαννάκο, με αφορμή και αποκάλυψη του oknews με επίσημο έγγραφο που καταγράφει 43 κενές κλίνες ΜΕΘ για covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας.

Όταν, δε, ο Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρθηκε στους ασθενείς που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ η Ματίνα Παγώνη είπε σε αυστηρό τόνο ότι «δεν έχουμε εγκαταλείψει διασωληνωμένους, τους παρακολουθούμε και στα τμήματα, οι ασθενείς αυτό η θέση τους είναι στις ΜΕΘ αλλα όχι ότι δεν τους παρακολουθούμε. Κανείς συνάδελφος δεν έχει αφήσει ασθενή αν υπάρχει κενό κρεβάτι και δεν τον έχει μεταφέρει, δεν υπάρχει περίπτωση».

Αρχικά, ο κ. Γιαννάκος αναφέρθηκε εκ νέου στις καταγγελίες που έκανε ο ίδιος ως πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ μαζί με τον Γενικό Γραμματέα της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτη Παπανικολάου, για την «καβάτζα» κλινών ΜΕΘ που διατηρούνται άδειες προκειμένου να έχουν πρόσβαση VIP ασθενείς, την ώρα που πάνω από 100 άλλοι παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, κατάσταση από την οποία προέρχεται το 80% των νεκρών από covid-19. «Όταν αδειάζει ένα κρεβάτι, έχουμε επιλογή ασθενών, με ηλικιακά, θεραπευτικά κριτήρια», τόνισε ο κ. Γιαννάκος (σημειώνεται ότι το ίδιο είχε υπογραμμίσει η κα Παγώνη προ ημερών σχολιάζοντας το εσωτερικό έγγραφο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα).

Επανέλαβε ως τεκμήριο «το περιστατικό της περασμένης Τετάρτης όπου μητροπολίτης μέσα σε τρεις ώρες, εν αντιθέσει με πολίτες, βρήκε ΜΕΘ. Ενώ 58χρονος στο ίδιο νοσοκομείο (Αγρίνιο) δεν έβρισκε ΜΕΘ για πολλές ημέρες. Μετά τις καταγγελίες και την ανάδειξη του ζητήματος από τα ΜΜΕ, την επόμενη ημέρα βρήκε ΜΕΘ, στα Ιωάννινα». «Στην λίστα των 120 που περιμένουν, είναι όλοι “κοινοί θνητοί”, δεν υπάρχει κανείς επώνυμος … είναι γεγονός αυτό … γιατί δεν διατίθενται όλες οι κλίνες ΜΕΘ, να υπάρχει πληρότητα 100% κάθε ημέρα, όταν έχουμε 120 ασθενείς διασωληνωμένους εκτός; Αυτό λέμε».

Η παρέμβαση Ξανθού

Ο πρωην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός απάντησε, μιλώντας στο Kontra, για τις καταγγελίες ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ για vip ΜΕΘ :

«Αυτό υπερβαίνει κάθε λογική. Δεν θεωρώ ότι μπορεί να υπάρχει και δεν θέλω να πιστέψω ότι μπορεί να υπάρξει. Κατά την άποψή μου, δεν συμβαίνει αυτό το πράγμα. Αυτό το οποίο οφείλουμε να διασφαλίσουμε και οφείλει να το διασφαλίσει και το κίνημα των υγειονομικών, τα σωματεία, τα συνδικάτα των γιατρών, των εργαζομένων, αλλά και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και να απαιτήσουμε, είναι να υπάρχουν συνθήκες διαφάνειας».

Τι λέει ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ

To έγγραφο του Oknews.gr (δείτε το ολόκληρο εδώ):

Σχετικά Άρθρα