Άγιο Όρος: Ρώσοι υπερεθνικιστές σε υπό κατάληψη κτήριο – Καταγγελίες από τον ηγούμενο της Μονής Εσφιγμένου

 Άγιο Όρος: Ρώσοι υπερεθνικιστές σε υπό κατάληψη κτήριο – Καταγγελίες από τον  ηγούμενο της Μονής Εσφιγμένου

Για την παρουσία Ρώσων υπερεθνικιστών σε υπό κατάληψη κτίριο κάνει λόγο η καταγγελία του ηγούμενου της Μονής Εσφιγμένου.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στους κατειλημμένους χώρους της Μονής Εσφιγμένου είναι η νέα καταγγελία του ηγούμενου. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που η μονή αποκαλύπτει στοιχεία για τη δράση εθνικιστικών ομάδων της Ρωσίας στη μονή.

Η πρώτη καταγγελία είχε γίνει στα τέλη Απριλίου, ενώ χθες ο ηγούμενος επανήλθε με νέα στοιχεία.

Αλλαγή τακτικής με το βλέμμα στις… κάλπες – Επαναφορά του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου και υψηλοί τόνοι στην αντιπαράθεση με Τσίπρα

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΜΟΝΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΟ ΡΩΣΩΝ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΗΡΙΑΚΟ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ

Το κεντρικό κτηριακό συγκρότημα της Μονής Εσφιγμένου είναι κατειλημμένο εδώ και χρόνια από πιστά μέλη της «εκκλησίας ΓΟΧ Ελλάδος» με την ανοχή της ελληνικής πολιτείας, ενώ το θέμα έχει τακτοποιηθεί εκκλησιαστικώς και δικαστικώς προ πολλού.

Υπενθυμίζουμε πως «ιεραρχία» στην «εκκλησία ΓΟΧ Ελλάδος» «συγκροτήθηκε» την δεκαετία του 1960 με την βοήθεια και παροχή επίπλαστης «εκκλησιαστικής» νομιμοφάνειας από κάποιους φιλοτσαρικούς Ρώσους της Αμερικής.

Σε βίντεο που προσφάτως κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο βλέπουμε την είσοδο στο κατειλημμένο κτήριο της Μονής ομάδας (με επικεφαλής κάποιον ιερέα) Ρώσων υπερεθνικιστών φέροντες σημαία της πάλαι ποτέ Ρωσικής Αυτοκρατορίας, μαζί με τον αντίστοιχο θυρεό του εθνοσήμου και την εικόνα του τσάρου.

Η είσοδος αυτή δεν ήταν τυχαία, ούτε χωρίς να το αντιληφθούν οι καταληψίες. Όπως φαίνεται στο βίντεο, τους σταμάτησαν για έλεγχο στην πόρτα, μετά ήρθε ένας ρωσόφωνος καταληψίας για να δοθούν «αμοιβαίες εξηγήσεις», και αφού πέρασε κάποια ώρα για να ενημερώσουν τον αρχηγό της κατάληψης, τους επετράπη η είσοδος εντός του κατειλημμένου κτηρίου συνοδεία του ρωσόφωνου καταληψία ρασοφόρου.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη που έγινε φέτος εν καιρώ πανδημίας και πριν την έναρξη του πολέμου. Προφανώς, γίνονται πολλές τέτοιες επισκέψεις απλώς δεν δημοσιοποιούνται.

Μόνο τυχαίες δεν είναι οι σχέσεις των καταληψιών με Ρώσους υπερεθνικιστές, νοσταλγούς της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της για κάθοδο στο Αιγαίο, καθώς το ίδιο λάβαρο βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στο αρχονταρίκι (χώρο υποδοχής) των καταληψιών, σύμφωνα με παλαιότερη φωτογραφία.

Τα ίδια σύμβολα, σημαίες και λάβαρα χρησιμοποιούνται σε πορείες υπερεθνικιστών ρατσιστών στην Μόσχα, από αυτούς που αν βρουν στον δρόμο τους κάποιον λίγο πιο σκουρόχρωμο τον ξυλοφορτώνουν. Εννοείται την ίδια τύχη θα έχουν αν πέσουν στα χέρια τους και Έλληνες που δεν έχουν βόρειο χλωμό δέρμα.

Να τονιστεί πως δεν πρόκειται για μια απλή αναμνηστική φωτογραφία με σύγχρονη κρατική σημαία, αλλά για παρέλαση εντός του Αγίου Όρους και είσοδο σε μοναστική δομή κρατώντας σύμβολο ρωσικού ιμπεριαλισμού με ιστορικές αναφορές.

Η τρέχουσα ανάδειξη των «ιστορικών ανησυχιών» των Ρώσων, η κατάκτηση εδαφών άλλων κρατών με την αιτιολόγηση πως είναι «ιστορικά ρωσικά εδάφη», και διάφορες κατά καιρούς διακηρύξεις της Μόσχας πως θα «προστατεύσει» ρώσους σε διάφορα κράτη, τους ορθόδοξους χριστιανούς γενικώς, τα «ρωσικά συμφέροντα» και τους απανταχού «ρωσόψυχους», δεν μπορούν παρά να ανησυχούν τους Έλληνες.

Η ρωσική ιδεολογία δεν μπορεί να ανεχθεί την ύπαρξη άλλων εθνών, Ουκρανών, Λευκορώσων κτλ., με κοινή καταγωγή από την κολυμβήθρα των Ρως, ούτε και την ύπαρξη ορθοδόξων χριστιανών στα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία και τους αγίους τόπους της Ορθοδοξίας, αν δεν ελέγχονται από την ρωσική κρατική εξουσία.

Ήδη πριν ένα αιώνα, όταν έγινε η απελευθέρωση της Βόρειας Ελλάδος από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι Ρώσοι προσπάθησαν να αρπάξουν το Άγιο Όρος. Πληροφορίες για τις ρωσικές διεκδικήσεις στον Άθωνα βρίσκονται στο βιβλίο «Ραβάσια Μεγίστης Λαύρας».

Οι Ρώσοι δεν αφήνουν ανεκμετάλλευτη καμιά αναφορά σε οτιδήποτε ρωσικό ή ορθόδοξο χριστιανικό. Τα παλιά τους σχέδια ανέτρεψε η αλλαγή του καθεστώτος στην Ρωσία.

Όμως τα όνειρα αιώνων δεν ξεχνιούνται.Αρχηγός φιλορωσικού κόμματος στην Ελλάδα προειδοποιεί για τα σχέδια των Ρώσων για δημιουργία Ρωσικής εξαρχίας στην Ελλάδα και στην Κωνσταντινούπολη. Η αποκάλυψη των σχεδίων για ρωσικές εξαρχίες, δεν μπορεί παρά να προκαλεί ανησυχία για ενδεχόμενη πρόκληση ταραχής στο Άγιο Όρος από τους Ρώσους.

Γνωστή η τακτική των Ρώσων.

Αν κάποιος δεν υποταχθεί στα θελήματά τους «με το καλό», «έχουν και άλλους τρόπους». Όπου δεν πίπτει λόγος ή «τριάκοντα ρούβλια», πίπτει «ράβδος», ραδιενεργά υλικά, ρουκέτες κτλ.Αξίζει να αναφερθεί πως μεγάλο ρωσικό κανάλι παρουσίασε στο παρελθόν ντοκιμαντέρ με παράνομη βιντεοσκόπηση εντός μονής και προβάλλοντας τους καταληψίες.

Επίσης, παραγωγός ραδιοφωνικού σταθμού της Βόρειας Ελλάδος που ανήκει σε αρχηγό φιλορωσικού κόμματος εντατικώς υποστηρίζει τους καταληψίες, προβαίνοντας σε συχνές λαθραίες εισόδους εντός του Αγίου Όρους.

Τέλος, οι καταληψίες έχουν οικονομικές δοσοληψίες με την Ρωσία, καθώς εξάγουν εκεί με μεσάζοντες προϊόντα καταπατημένης αγιορείτικης γης.

Το Άγιο Όρος, όμως, είναι έδαφος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με κεφαλή το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, όπως αναγνωρίζεται και στο Ελληνικό Σύνταγμα.

Κανείς άλλος ούτε ΓΟΧ, ούτε κόπτης, ούτε σλάβος εθνοφυλετιστής έχει το δικαίωμα να αποκοπεί από την Εκκλησία μας και να καταλάβει εδάφη του Αγίου Όρους.

Όμως, οι ρωσικές ιμπεριαλιστικές ανησυχίες που δεν αφήνουν ανεκμετάλλευτο κανένα έρεισμα σε συνδυασμό με τον γενιτσαρισμό και αποκοίμηση μέρους του ελληνικού λαού από πολυετή προπαγάνδα, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Το κεντρικό κτηριακό συγκρότημα της Μονής Εσφιγμένου αποτελεί χώρο περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας. Οι αρχές ασφαλείας του ελληνικού κράτους, η αρχαιολογική υπηρεσία κτλ. «δεν μπορούν να μπουν» εντός του, διότι τους «το απαγορεύουν» κάποιοι σκοτεινοί παράφρονες άνθρωποι με ράσα που απειλούν να το ανατινάξουν, αυτοκτονώντας και σκοτώνοντας. Αν δεν μπορεί το Ελληνικό κράτος να προστατέψει το Άγιο Όρος, όπως επιβάλλεται από το Ελληνικό Σύνταγμα, να είναι σίγουρο πως «θα προσφερθεί» η Ρωσία να το «προστατέψει».Τι περιμένει άραγε η ελληνική πολιτεία για να ξυπνήσει; Να γίνει βάση ρωσικών πλοίων και υποβρυχίων στο Άγιο Όρος; Να πραγματοποιηθούν τα ιστορικά όνειρα από την εποχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας; Να μοιραστεί όλος ο χώρος από τον Στρυμόνα έως τον Έβρο ανάμεσα σε Ρώσους και Τούρκους, ώστε να εξασφαλιστούν οι βλέψεις των Ρώσων σε όλα τα ανατολικά Βαλκάνια; Ήδη πριν από ένα αιώνα έγινε απόπειρα αρπαγής του Αγίου Όρους . Ξανά τα ίδια να ζήσουμε; Δεν μαθαίνουμε τίποτα από την ιστορία μας; Ήδη τοποθετούν ιμπεριαλιστικά σημαιάκια. Ίσως έπεται ο πραγματικός στρατός κατοχής. Άραγε θα υπάρξει κάποια κυβέρνηση που να αγαπά το συμφέρον της χώρας περισσότερο από μερικές ψήφους ΓΟΧ και διαφόρων πατριδοκάπηλων-καταστροφέων της πατρίδας μας;Ο ορθόδοξος χριστιανικός λαός της Ελλάδος απαιτεί την άμεση λύση της κατάληψης του κεντρικού κτηριακού συγκροτήματος της Μονής Εσφιγμένου! Οι καιροί ου μενετοί!Ηγούμενος Μονής Εσφιγμένου, αρχ. Βαρθολομαίος

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΡΩΣΩΝ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ

Σε συνέχεια της πρόσφατης μας καταγγελίας για παρουσία Ρώσων υπερεθνικιστών στο κατειλημμένο κεντρικό κτήριο της Μονής μας και καθώς υπήρξε αμφισβήτηση για την έκταση του προβλήματος, παραθέτουμε στο παρόν κείμενο συμπληρωματικά στοιχεία, που βρέθηκαν στο διαδίκτυο, για την συχνή και έντονη παρουσία ρωσικών φονταμενταλιστικών-εθνικιστικών ομάδων στο Άγιο Όρος.

Οι ΓΟΧ καταληψίες για «να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα» διέδωσαν στα ΜΜΕ πως δέχονται όλους τους επισκέπτες και δεν κάνουν διακρίσεις στο ποιος μπαίνει στην μονή.Αυτές οι δηλώσεις όμως δεν συμφωνούν με την πραγματικότητα για τους εξής λόγους:- επί μακρόν ήταν κρεμασμένο ρωσικό στρατιωτικό λάβαρο στο αρχονταρίκι του κατειλημμένου κτηρίου.- στην κατάληψη δεν μπορεί να μπει όποιος θέλει.

Μόνο αν είναι συστημένος ή συμφωνεί μαζί τους μετά από μικρή κατήχηση περί των ιδεών τους και αφού πάρει έγκριση από τον αρχηγό της κατάληψης.- οι καταληψίες ελέγχουν ποιος μπαίνει μέσα και δεν επιτρέπουν την είσοδο σε όποιον διαφωνεί μαζί τους ή φέρει λάβαρα και λοιπά στοιχεία με τα οποία διαφωνούν, στην οποία περίπτωση τους ζητούν να τα μαζέψουν.

Ο αρχηγός της κατάληψης παρουσιάστηκε σε τηλεοπτικό δελτίο λέγοντας την γελοία δικαιολογία, πως άνοιξε τις πόρτες του μοναστηριού στους σημαιοφόρους Ρώσους εθνικιστές, διότι διψούσαν και ήθελαν νερό.

Όμως, όπως κατεγράφη σε βίντεο, οι Ρώσοι εθνικιστές πήγαν αρχικά ως την πόρτα της Μονής, όπου μίλησαν με τους φύλακες της κατάληψης, έλειψαν για αρκετή ώρα καθώς καταγράφεται ότι πήγαν ως το σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου Πετσέρσκι και μετά επέστρεψαν στην Μονή, όπου τους επέτρεψαν την είσοδο με υψωμένη την σημαία παρουσία ρωσόφωνου καταληψία.Επιπλέον, στο παρελθόν έχουν επισκεφθεί το υπό κατάληψη κεντρικό κτήριο της Μονής μας Ρώσοι Κοζάκοι εθνικιστές με τις στρατιωτικές τους στολές. Η επίσκεψη έγινε συνοδεία κάποιων ιερέων που ήταν μαζί τους.

Οι Ρώσοι Κοζάκοι είναι σώμα πολιτοφυλακής, κάνουν περιπολίες και παρεμβαίνουν υπέρ των συμφερόντων της ρωσικής εξουσίας. Στέλνουν τα μικρά παιδάκια σε ειδικά σχολεία, όπου φορούν στρατιωτικές στολές, εκκολάπτοντας τον μιλιταρισμό και τον ακραίο εθνικισμό. Με αυτούς τους φονταμενταλιστές εθνικιστές φωτογραφήθηκαν περιχαρείς οι καταληψίες της Μονής μας.

Άλλωστε, οι ιδεολογίες τους είναι παρόμοιες. Ιερός πόλεμος, θάνατος για τους άλλους και κατάχρηση ορθοδόξων συμβόλων.

Επίσης, το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV παρουσίασε το ντοκιμαντέρ «Άθως – Ρωσική Κληρονομιά». Ρώσοι δημοσιογράφοι κινηματογράφησαν παρανόμως στο κεντρικό κτήριο της Μονής μας, όπου ο αρχηγός της κατάληψης τους είπε πως νιώθει στενά συνδεδεμένος με το ρωσικό λαό, καθώς αναμένει οι Ρώσοι να καταλάβουν την Κωνσταντινούπολη και να την χαρίσουν στους Έλληνες.Το Άγιο Όρος γενικότερα, συχνά επισκέπτονται ομάδες Ρώσων εθνικιστών. Για παράδειγμα, μια από αυτές τις ομάδες, είναι το εθνικιστικό κίνημα «40 σαραντάρια», η οποία έχει προβάλλει ιδιαιτέρως τις επισκέψεις της στο Άγιο Όρος.

Είναι ένα κίνημα που προωθεί την χρήση πυροβόλων όπλων και την πυγμαχία σε μικρά παιδιά, υβρίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και υποστηρίζει ενεργά τον πόλεμο κατά των Ουκρανών.Γνωστές στον τύπο είναι και οι επισκέψεις της ομάδας «Λύκοι της Νύχτας»Προφανώς έχουν γίνει πολλές επισκέψεις Ρώσων εθνικιστικών ομάδων. Οι παραπάνω είναι ένα μέρος όσων έχουν δημοσιοποιηθεί.

Όλες αυτές οι εθνικιστικές ομάδες λειτουργούν σε συνεργασία με το καθεστώς της Μόσχας. Είτε ευλογούνται από τον Ρώσο πατριάρχη, είτε συγχαίρονται από τον Πρόεδρο της Ρωσίας. Στην Ρωσία, όπως είναι γνωστό, η εξουσία δεν ανέχεται ομάδες που λειτουργούν αντίθετα με το συμφέρον της.Επιπλέον, ο πρώην Ρώσος πρωθυπουργός Στεπάσιν πρότεινε, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό SPIEGEL, το Άγιο Όρος να γίνει ανεξάρτητο κράτος, δηλαδή να αποκοπεί από την Ελλάδα.

Ο Τάσος Γκουριώτης, διευθυντής ελληνικού ΜΜΕ, είπε σε δελτίο ειδήσεων πως ο Πούτιν οικοδομεί ορθόδοξο τόξο πάνω στα θεμέλια του Αγίου Όρους.

Η ίδια η ρωσική ηγεσία θεωρεί τμήμα του Αγίου Όρους ως «μικρή άκρη της Ρωσίας».

Ο ρωσικός σταθμός Τσαργκραντ (Βασιλεύουσα πόλη, δηλαδή Κωνσταντινούπολη) κατά την επίσκεψη Πούτιν στο Άγιο Όρος το 2016 εξέπεμψε την εκπομπή «Ρωσικός Άθως».

Σε αυτή ο ιδιοκτήτης του σταθμού, ολιγάρχης Κονσταντίν Μαλοφέγιεβ, παρομοίαζε επιμόνως την επίσκεψη αυτή ως ενθρόνιση Ρωμαίου Αυτοκράτορα ηγέτη του «χριστιανικού κόσμου».

Οι λοιποί ομιλητές και αναλυτές συμπλήρωσαν διατείνοντας πως η Ρωσία είναι η συνέχεια και ο κληρονόμος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Ο αρχηγός του πολιτικού κόμματος «Ελληνική Λύση», Κυριάκος Βελόπουλος, προειδοποίησε σε εκπομπή του πως «η Ρωσία θα κτυπήσει άγρια την Ελλάδα» μέσω δημιουργίας παράλληλων εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών σε Ελλάδα και Κωνσταντινούπολη.Δυστυχώς, το Άγιο Όρος χρησιμοποιήθηκε συστηματικά την τελευταία εικοσαετία για την ενίσχυση του ρωσικού εθνικισμού.

Τα δυσάρεστα αποτελέσματα ο κόσμος τα βιώνει σήμερα. Ιερός πόλεμος, φονταμενταλισμός, στρεβλή θεώρηση της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης, φόνοι στο όνομα του Θεού.Όσο η Ελληνική Πολιτεία παραμένει εγκληματικά αδρανής το πρόβλημα θα διογκώνεται.αρχιμ. ΒαρθολομαίοςΗγούμενος Μονής Εσφιγμένου.

Μανώλης Δράκος