Υπογραφή συμβάσεων για την αναβάθμιση 10 δομών Υγείας στην 3η Υ.ΠΕ. Μακεδονίας
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επισκέφθηκε χθες, Παρασκευή 1η Μαρτίου 2024, τα γραφεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση 9 Κέντρων Υγείας καθώς και για την προσθήκη νέας πτέρυγας Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας της Κλινικής Παθολογικής Ογκολογίας του Α.Π.Θ. Παρόντες ήταν ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, και ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Παναγιώτης Μπογιατζίδης.
Οι συμβάσεις που υπεγράφησαν αφορούν τα Κέντρα Υγείας:
- Αλεξάνδρειας,
- Κρύας Βρύσης,
- Λιτοχώρου,
- Αριδαίας,
- Λαγκαδά,
- Σκύδρας,
- Διαβατών,
- Κουφαλίων και
- Χαλάστρας,
προϋπολογισμού 18,5 εκατ. ευρώ,καθώς και την
10. προσθήκη Νέας Πτέρυγας Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας της Κλινικής Παθολογικής Ογκολογίας του Α.Π.Θ.,
προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα της αναβάθμισης των υποδομών της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, όπως αυτό έχει σχεδιαστεί από το υπουργείο Υγείας και έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα των τελευταίων δεκαετιών.
Ειδικότερα, τα έργα που θα υλοποιηθούν στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας είναι συνολικού προϋπολογισμού 72 εκατ. ευρώ και αφορούν δράσεις τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.
Ήδη, σε 8 Νοσοκομεία της 3ης Υ.ΠΕ έχουν υπογραφεί συμβάσεις για την αναβάθμιση – ανακαίνιση & εκσυγχρονισμό των ΤΕΠ, προϋπολογισμού 9,8 εκατ. ευρώ.
Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στις δράσεις για τις υποδομές των Κέντρων Υγείας έχουν ήδη ξεκινήσει έργα σε 4 Κέντρα Υγείας της Δυτικής Μακεδονίας, (Αμύνταιο, Τσοτύλι, Άργος Ορεστικό και Σέρβια καθώς και στο Κ.Υ. Άρνισσας), όπου έχουν υπογραφεί συμβάσεις προϋπολογισμού 19 εκατ. ευρώ.
Η μέχρι σήμερα ολοκλήρωση των συμβάσεων έργων μέσω της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας στην 3η Υ.ΠΕ αγγίζει το 57% του συνολικού σχεδιασμού.
Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η συμβολή του ΤΑΙΠΕΔ, όπως έχει αποδειχθεί και κατά την πρόσφατη εμπειρία της ταχείας ολοκλήρωση και παράδοσης του έργου «Επείγουσας αποκατάστασης του 2ου ορόφου του Πνευμονολογικού Τμήματος 5δ πτέρυγας μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς» στο Γ.Ν.Θ. «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ», προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ.
Άδωνις Γεωργιάδης: Το μεγαλύτερο έργο ανακαίνισης κτιριακών υποδομών του Δημοσίου Συστήματος Υγείας από καταβολής ελληνικού κράτους»
«Ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είχα πρώτος ζητήσει τη συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ για την υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Χαίρομαι που λίγο αργότερα, ο προκάτοχός μου τότε στο Υπουργείο Υγείας Θάνος Πλεύρης ακολούθησε τον ίδιο δρόμο και τώρα υπογράφουμε τη μία μετά την άλλη τις συμβάσεις υλοποίησης έργων ανακαίνισης σε 157 από τα 312 Κέντρα Υγείας της χώρας και σε 85 από τα 105 νοσοκομεία», δήλωσε, μετά την υπογραφή των συμβάσεων, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Είναι το μεγαλύτερο έργο ανακαίνισης κτιριακών υποδομών του Δημοσίου Συστήματος Υγείας από καταβολής ελληνικού κράτους και μου δημιουργεί μεγάλη περηφάνια και χαρά που συμβαίνει επί της δικής μου πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο αυτό. Είμαστε εδώ, στη Θεσσαλονίκη, στην καρδιά της 3ης ΥΠΕ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και τον διοικητή της ΥΠΕ που συντόνισε τις όλες διαδικασίες. Υπογράφουμε τέσσερις διαφορετικές συμβάσεις για εννέα Κέντρα Υγείας και για το νοσοκομείο Παπαγεωργίου και προχωρούμε σε ριζική ανακαίνιση του κτιριακού τους εξοπλισμού. Σε λιγότερους από 12 μήνες, οι συμπολίτες μας θα έχουν καινούργια Κέντρα Υγείας, όπου μαζί με την υλοποίηση του μεγάλου προγράμματος αγοράς ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, θα είναι στη διάθεση των συμπολιτών μας με τελείως αναβαθμισμένες παροχές υπηρεσιών υγείας. Νομίζω ότι παρά τη δικαιολογημένη πολλές φορές κριτική των συμπολιτών μας για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ, στην πραγματικότητα, το υπουργείο Υγείας εκτελεί σήμερα ένα εκτεταμένο πρόγραμμα προσλήψεων μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακαίνισης του κτιριακού του εξοπλισμού και τα υπόλοιπα μεγάλα προγράμματα αγοράς ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Όλα αυτά μαζί με τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε με τα απογευματινά χειρουργεία, τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ και άλλα πολλά, δημιουργούμε ένα νέο ΕΣΥ που σύντομα, οι συμπολίτες μας θα καταλάβουν τη χρησιμότητα όλων αυτών και την ορθότητά τους».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με το ότι στη Μακεδονία υπάρχει έλλειψη 50% στην ειδικότητα των αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ, πότε πρόκειται να καλυφθούν αυτά τα κενά και πώς θα λειτουργήσουν μέχρι τότε τα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία ξεκινάνε άμεσα, ο κ. Γεωργιάδης, είπε:
«Και στη συνέντευξη τύπου που είχα κάνει και σε πολλές μου συνεντεύξεις είχα πει ότι δεν πιστεύω πως τα απογευματινά χειρουργεία θα βρουν εφαρμογή στη Θεσσαλονίκη λόγω του προβλήματος που αναφέρατε. Όμως, το πρώτο νοσοκομείο που εκδήλωσε ενδιαφέρον και ετοιμότητα να τα λειτουργήσει είναι το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», εδώ στη Θεσσαλονίκη. Άρα, απογευματινά χειρουργεία θα ξεκινήσουν τουλάχιστον στο «Παπαγεωργίου» και μετά και σε άλλα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε προκηρύξει όλες τις κενές θέσεις αναισθησιολόγων για τη Θεσσαλονίκη στην πρόσφατη προκήρυξη και έχουμε προκηρύξει και οκτώ θέσεις μελών ΔΕΠ αναισθησιολόγων. Έχουμε δηλαδή εξαντλήσει όλα τα θεσμικά μας όπλα για να καλύψουμε αυτό το πρόβλημα που είναι μια πραγματικότητα στην πόλη αυτή. Όμως, το μεγάλο πρόβλημα πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι το εξής: γιατί δεν έρχονται αναισθησιολόγοι; Διότι το επάγγελμα του γιατρού στο ΕΣΥ δεν είναι τόσο ελκυστικό για αυτούς όσο άλλες επιλογές. Οι μεταρρυθμίσεις που κάνουμε, τα απογευματινά χειρουργεία και η δυνατότητα να κάνουν οι γιατροί, αφού ολοκληρώσουν τα ωράρια τους στο ΕΣΥ, και ιδιωτικό έργο και άρα να αυξήσουν το εισόδημά τους, είναι μεταρρυθμίσεις που έχουν σκοπό να κάνουν την επιλογή του ΕΣΥ περισσότερο ελκυστική και από εκεί που δεν έρχονταν να αρχίζουν να έρχονται».
Σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης των παραπάνω, ο υπουργός Υγείας δήλωσε:
«Η προκήρυξη βγήκε μόλις προχθές, σε δύο τρεις μήνες θα ξέρουμε πόσοι πρόκειται να έρθουν. Πιστεύω ιδιαίτερα ότι στις οκτώ θέσεις των μελών ΔΕΠ θα έχουμε πλήρη κάλυψη γιατί αυτές είναι επίζηλες θέσεις και σπάνια μένουν κενές. Στις απλές θέσεις λειτουργών του ΕΣΥ, μπορεί να έχουμε λιγότερη συμμετοχή».
Δημήτρης Βαρτζόπουλος: Ξεκινάει μια καινούργια εποχή για το ΕΣΥ
«Εκείνο το οποίο πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας, όπως είπε και ο υπουργός είναι ότι πραγματικά, ξεκινάει μια καινούργια εποχή για το ΕΣΥ», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος. «Η πανδημία αποτέλεσε μια μεγάλη πρόκληση. Την αντιμετωπίσαμε νομίζω με έναν τρόπο επαρκέστατο και από τους καλύτερους δυνατούς στην Ευρώπη, αλλά τώρα ξεκινά μια πραγματική ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, η οποία έχει δύο άξονες: Ο ένας είναι η πλήρης ανακαίνιση όλων των νοσοκομείων και ο δεύτερος είναι ο πλήρης εξοπλισμός και η πλήρης κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό. Και όλα αυτά συνδυάζονται με μια ουσιαστική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του ΕΣΥ, η οποία ξεκινά ήδη με τα απογευματινά χειρουργεία αυτή την εβδομάδα».
Ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Παναγιώτης Μπογιατζίδης δήλωσε:
«Είμαστε εδώ για να υπογραφούν οι συμβάσεις ανακαίνισης εννέα Κέντρων Υγείας και ταυτόχρονα της νέας Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου για ογκολογικά και παθολογικά περιστατικά. Η 3η ΥΠΕ έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης 72 εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα έχουμε συμπληρώσει ήδη το 57% των συμβατικών υποχρεώσεων και προχωράμε στην επόμενη μέρα».