Ουκρανία: Η Ρωσία έχει 20.000 νεκρούς από τον Δεκέμβριο

 Ουκρανία: Η Ρωσία έχει 20.000 νεκρούς από τον Δεκέμβριο

Περισσότεροι από 20.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 80.000 έχουν τραυματιστεί από τον Δεκέμβριο στις συγκρούσεις που μαίνονται επί ουκρανικού εδάφους, εκτιμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, τη στιγμή που επίκειται η εαρινή ουκρανική αντεπίθεση προς ανάκτηση ρωσοκρατούμενων εδαφών.

Οι μισοί εκ των στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί το τελευταίο πεντάμηνο στο μέτωπο ανήκαν στις τάξεις του μισθοφορικού στρατού της Wagner, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την κατάληψη του Μπαχμούτ.

Η Μόσχα έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του Μπαχμούτ, αλλά τα ουκρανικά στρατεύματα εξακολουθούν να ελέγχουν ένα μικρό τμήμα της πόλης στα δυτικά. Η σκληρή μάχη -η πλέον μακρά και αιματηρή από την έναρξη του πολέμου- έχει λάβει τεράστια συμβολική σημασία και για τις δύο πλευρές.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι στόχος τους στο Μπαχμούτ είναι να εξουδετερώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους άνδρες του ρωσικού στρατού και να εξαντλήσουν τις εφεδρείες του.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε, επικαλούμενος πρόσφατα αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες, δήλωσε ότι «η απόπειρα της Ρωσίας για επίθεση στην περιοχή του Ντονμπάς, κυρίως μέσω του Μπαχμούτ, απέτυχε» και δεν έχει κατορθώσει να καταλάβει κανένα πραγματικής στρατηγικής σημασίας έδαφος.

«Η ουσία είναι ότι η απόπειρα επίθεσης της Ρωσίας απέτυχε μετά από μήνες μαχών και μεγάλων απωλειών», είπε ο Τζον Κίρμπι, επισημαίνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν δημοσιοποιούν εκτιμήσεις για τις απώλειες της Ουκρανίας «διότι είναι τα θύματα, ενώ η Ρωσία ο επιτιθέμενος».

Η κατάληψη του Μπαχμούτ θα οδηγούσε τη Ρωσία λίγο πιο κοντά στον στόχο της να ελέγξει το σύνολο του Ντόνετσκ, μια από τις τέσσερις επαρχίες στην ανατολική και νότια Ουκρανία που παρανόμως προσάρτησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσική Ομοσπονδία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το Μπαχμούτ έχει μικρή στρατηγική αξία, αλλά έχει γίνει κομβικό σημείο για τους Ρώσους διοικητές, οι οποίοι «αγωνίστηκαν» να μεταδώσουν θετικά νέα στο Κρεμλίνο, σημειώνει σχετικά το BBC.

Η ομάδα μισθοφόρων Wagner -η οποία έχει στρατολογήσει καταδίκους και έχει γίνει διαβόητη για τις ωμότητες στο μέτωπο- έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης του Μπαχμούτ. Ο ιδρυτής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, έχει «στοιχηματίσει» τη φήμη του ιδίου και του διαβόητου ιδιωτικού στρατού για την κατάληψη της πόλης.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε Ρώσο μπλόγκερ, ο Πριγκόζιν απείλησε να αποσύρει τους μαχητές της Wagner εάν δεν τους παρασχεθούν τα πυρομαχικά που χρειάζονται από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας -με το οποίο βρίσκεται σε διαρκή αντιπαράθεση. Κάλεσε, επίσης, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και τη στρατιωτική ηγεσία να «σταματήσουν να λένε ψέματα στο ρωσικό λαό» εν όψει της αναμενόμενης αντεπίθεσης της Ουκρανίας.

«Πρέπει να σταματήσουμε να λέμε ψέματα στο ρωσικό λαό, λέγοντάς τους ότι όλα είναι εντάξει», ανέφερε.

Νέες ρωσικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένων αλεξιπτωτιστών και μαχητών της Wagner, «ρίχνονται συνεχώς στη μάχη» παρά τις μεγάλες απώλειες, έχει δηλώσει από πλευράς του ο στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι, διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας. «Αλλά ο εχθρός δεν είναι σε θέση να ελέγξει την πόλη», τονίζει.

Σχετικά Άρθρα