Η εκλογική ατζέντα του Ερντογάν- Γιατί επιλέγει να στήσει τις κάλπες στις 18 Ιουνίου με “σημαία” την ανοικοδόμηση- Η παράμετρος ενός νέου μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη

 Η εκλογική ατζέντα του Ερντογάν- Γιατί επιλέγει να στήσει τις κάλπες στις 18 Ιουνίου με “σημαία” την ανοικοδόμηση- Η παράμετρος ενός νέου μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη

Οι σεισμοί που συγκλόνισαν την Τουρκία και προκάλεσαν δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και μια τεραστίων διαστάσεων ανθρωπιστική και οικονομική καταστροφή ανάγκασαν τον Πρόεδρο και ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει την εκλογική του τακτική.

Ήδη, οι πληροφορίες αναφέρουν πώς ο Ερντογάν έχει αποφασίσει να μην επιχειρήσει αναβολή των εκλογών και να οδηγήσει την χώρα τους στις κάλπες στην συνταγματικά προγραμματισμένη ημερομηνία της 18ης Ιουνίου, αξιοποιώντας την δέσμευσή του για ταχεία ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν και την αδυναμία της αντιπολίτευσης να προβάλλει πειστικό αφήγημα και ηγεσία που να μπορεί να αντιπαρατεθεί στον Τούρκο πρόεδρο.

Τόσο η εντύπωση από τους κυβερνώντες κύκλους στην Άγκυρα όσο και οι πρόσφατες κινήσεις και ξεσπάσματα του Ερντογάν υποδηλώνουν ότι ο πρόεδρος ετοιμάζεται να μετατρέψει τις προσπάθειες επισκευής και ανοικοδόμησης του σεισμού του κράτους σε προεκλογική εκστρατεία για το AKP, αναφέρει σε ανάλυσή του ο γνωστός δημοσιογράφος Μουράτ Γιετκνίν στο YetkinReport.

Όπως αναφέρει, αυτή η τακτική βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε μεθόδους επικοινωνίας και προπαγάνδας που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της αντίδρασης στα προβλήματα που προκάλεσε η καταστροφή του σεισμού με συνθήματα όπως «Θα το φτιάξω, θα το φτιάξω σε ένα χρόνο»—συνθήματα που θέλουν απελπισμένοι άνθρωποι. πιστεύω.

Η ατζέντα του Ερντογάν

Αυτή η αλλαγή τακτικής βασίζεται σε μια σειρά παρατηρήσεων στους κύκλους του Τούρκου προέδρου. Μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

1- Η ατζέντα της Τουρκίας είναι τώρα ο σεισμός: Αν δεν υπάρξουν άλλες ακραίες εξελίξεις, η πολιτική ατζέντα της Τουρκίας μέχρι τις εκλογές είνα ο σεισμός και δεν υπάρχει διαφυγή από αυτό.

2- Αποδιοργάνωση στην αντιμετώπιση του σεισμού: Το AKP θεωρήθηκε υπεύθυνο για την έλλειψη προετοιμασίας και την αποδιοργάνωση της αρμόδιας υπηρεσίας AFAD τις πρώτες ημέρες του σεισμού όπως και την καθυστερημένη εμπλοκή του στρατού στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, παρά το γεγονός ότι ήταν έτοιμο.

3- Το αφήγημα «Οι ξένες δυνάμεις» κατέρρευσε: Κατά τη διάρκεια του σεισμού, η βοήθεια από χώρες όπως η Ελλάδα, η Αρμενία και το Ισραήλ, ακόμη και εκείνες στις οποίες αντιδρούν οι ψηφοφόροι του AKP και του MHP, εξάλειψε την πιθανότητα να βασιστούν στην εχθροπάθεια της εξωτερικής πολιτικής που εφάρμοσε το προηγούμενο διάστημα.

4- Ζημιά στην οργάνωση του ΑΚΡ: Οι επαρχιακές και περιφερειακές διοικήσεις του ΑΚΡ στη ζώνη του σεισμού είναι ανοργάνωτες. Οι βουλευτές διστάζουν να βγουν δημόσια λόγω των πιθανών αντιδράσεων.

5- Έλλειμμα στον προεκλογικό προϋπολογισμό: Πριν από το σεισμό, οι αυξήσεις των μισθών ή οι υποσχέσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση, για παράδειγμα, θα ήταν προεκλογική επένδυση. Τώρα όμως υπάρχει προϋπολογισμός που πρέπει να διατεθεί για την επισκευή και την ανοικοδόμηση του σεισμού. Φαίνεται ότι εξετάζεται η ιδέα να χρησιμοποιηθεί αυτός ο προϋπολογισμός ως ένα τεράστιο κονδύλι προπαγάνδας εκλογών.

Προϋπολογισμός ανοικοδόμησης και εκλογικής προπαγάνδας

Τη δεύτερη μέρα του σεισμού, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι 100 δισεκατομμύρια λίρες από τον προϋπολογισμό θα χρησιμοποιηθούν για την επούλωση των πληγών του σεισμού. Υπάρχουν προβλήματα διακυβέρνησης στη χρήση των κονδυλίων που διατίθενται από τον προϋπολογισμό. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός της δωρεάς δεν έχει αυτά τα προβλήματα. Είναι πιο λογικό γιατί 86 δισεκατομμύρια λίρες, τα τρία τέταρτα των 115 δισεκατομμυρίων δωρεών που έγιναν στην εκστρατεία δωρεάς One Heart, προήλθαν από τα κρατικά ταμεία. Αυτό τους επιτρέπει επίσης να παρακάμπτουν τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τον εγκεκριμένο από το Κοινοβούλιο προϋπολογισμό. Το σύνολο είναι 215 δισεκατομμύρια λίρες.

Είναι καθήκον του κράτους να χτίσει κατοικίες για τους σεισμόπληκτους. Ωστόσο, στην πρόσφατη ομιλία του, ο Ερντογάν το παρουσίασε ως ένα έργο που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μόνο σε ένα χρόνο εάν κέρδιζε ο ίδιος τις εκλογές.

«Θα μας επιτρέψετε ένα χρόνο. Μέσα σε 1 χρόνο, αν θέλει ο Θεός, θα φτιάξουμε αυτά τα μόνιμα σπίτια και θα εγκαταστήσουμε τους πολίτες μας. (…) Στόχος μας είναι να αναβιώσουμε τα χωριά μας μέσα σε ένα χρόνο, όπως και τα κέντρα των πόλεων μας», είπε στο σεισμόπληκτο Osmaniye.

Με “σημαία” την ανοικοδόμηση και με απευθείας αναθέσεις

Ως εκ τούτου, μόλις αύριο, ο Ερντογάν θα πραγματοποιήσει τελετές θεμελίωσης για μόνιμη στέγαση, θα εγκαινιάσει εργοστάσια σκυροδέματος και προκατασκευασμένες εγκαταστάσεις στέγασης στην περιοχή, θα τα αναθέσει σε εταιρείες του ευρύτερου κύκλου του, εάν χρειαστεί χωρίς διαγωνισμό, θα χρησιμοποιήσει δημόσιους πόρους, αλλά θα προσπαθήσει να τους διαγράψει για λογαριασμό του AKP.

Αυτό θα το παρουσιάσει στη ζώνη του σεισμού και στην υπόλοιπη Τουρκία ως «Αν κάποιος μπορεί να το κάνει, είμαι εγώ». Αυτή είναι η νέα τακτική με λίγα λόγια. Το σύνθημα «Φτάνει! Ο κόσμος θα έχει τον λόγο από εδώ και πέρα» μπορεί να βγήκε από την κυκλοφορία με τον σεισμό.

Πριν από τον σεισμό, το AKP δεν είχε καμία ιστορία να πει και κανένα ατού να χρησιμοποιήσει εκτός από τον Ερντογάν, και ο Ερντογάν δεν είχε άλλη ιστορία να πει εκτός από τις προηγούμενες επιτυχίες του. Τώρα το ΑΚΡ δεν έχει άλλη ιστορία εκτός από τον Ερντογάν, αλλά ο Ερντογάν έχει ελπίδα να αντλήσει από μια καταστροφή και ετοιμάζεται να την κάνει πραγματικότητα από τον δημόσιο προϋπολογισμό, όχι από τον προϋπολογισμό του κόμματος.

Γιατί ένα χρόνο;
Η τακτική του Ερντογάν να δίνει έμφαση στην ολοκλήρωση του σχεδίου σε ένα έτος.

Πρώτα απ ‘όλα, ενάντια στην υπόσχεση των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης να γυρίσουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης σε πέντε χρόνια, ο Ερντογάν θέτει έναν βραχυπρόθεσμο στόχο που ο κόσμος θα θέλει να πιστέψει – ακόμα κι αν δεν είναι σαφές αν μπορεί να το κάνει ή όχι. Αν δεν τα καταφέρει, πάντα κάτι θα φταίει, άλλο μπλοκάρισμα από ξένες δυνάμεις κ.λπ.

Δεύτερον, εάν οι σεισμολόγοι και οι γεωλόγοι έχουν δίκιο και σημειωθεί άλλη σειρά σεισμών τους επόμενους μήνες (αρκετοί θεωρούν βέβαιο πως μέχρι το 2025 ένας μεγάλος σεισμός θα χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη), ο Ερντογάν και ο σύντροφός του, αρχηγός του MHP Devlet Bahçeli μπορεί να προσπαθήσουν να αναβάλουν τις εκλογές κατά του Συντάγματος, υποστηρίζοντας ότι «είναι κι αυτό πολύ.” Όπως δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ο Ερντογάν και ο Μπουλέντ Αρίντς του AKP να παίζουν το παιχνίδι του καλού και κακού αστυνομικού… Αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι μια τακτική, σημειώνει ο Μουράτ Γιετκίν.

Πίεση στα μέσα ενημέρωσης

Αυτή η ριψοκίνδυνη και διεκδικητική στρατηγική, μαζί με τις προσβολές και τις απειλές της τήρησης βιβλίων που την συνοδεύουν, είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πολιτική πίεση στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Okan Konuralp, μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (RTÜK), ανακοίνωσε ότι στη συνεδρίαση του συμβουλίου της 22ας Φεβρουαρίου, η πλειοψηφία του AKP-MHP ετοιμαζόταν να επιβάλει πρόστιμο στα κανάλια και τις διαδικτυακές εκπομπές, ιδιαίτερα τα Fox TV, HaberTürk, Halk TV, και Tele-1, για την παρουσίαση των ελλείψεων στις μετασεισμικές προσπάθειες ανακούφισης και την αμφισβήτηση της ποιότητας των κτιρίων.

Χθες το απόγευμα, το Ekşi Sözlük, ένα τουρκικό δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης, ανεστάλη από τη δημοσίευση. Οι εξελίξεις δείχνουν αυξανόμενη πίεση.

Σχετικά Άρθρα