Ισημερινός: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα γρίπης των πτηνών σε ένα 9χρονο κορίτσι

 Ισημερινός: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα γρίπης των πτηνών σε ένα 9χρονο κορίτσι

Το υπουργείο Υγείας του Ecuador (Ισημερινός) ανακοίνωσε, την Τρίτη (10/1), το πρώτο κρούσμα μετάδοσης της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο, σε ένα 9χρονο κορίτσι στην επαρχία Μπολιβάρ, σηματοδοτώντας ένα σπάνιο κρούσμα ανθρώπινης μόλυνσης, μόλις έναν μήνα αφότου η χώρα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία των ζώων.

Η γρίπη των πτηνών ως λοίμωξη στον άνθρωπο μπορεί να χαρακτηρίζεται από απώλεια συμπτωμάτων έως ήπια ασθένεια ή έως σοβαρή νόσο που οδηγεί σε θάνατο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, τα οποία ανέφεραν ότι η εξάπλωση μεταξύ των ανθρώπων είναι πολύ σπάνια.

Η γρίπη των πτηνών εξαφάνισε δεκάδες εκατομμύρια πτηνά πέρυσι σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ανέφεραν ένα πρώτο κρούσμα στον άνθρωπο τον περασμένο Απρίλιο. Πολλά από τα πουλιά σφαγιάστηκαν για να σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας.

Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού δήλωσε ότι άνθρωποι και ζώα στην περιοχή όπου μολύνθηκε το παιδί στην κεντρική επαρχία Μπολιβάρ παρακολουθούνται στενά για μετάδοση.

Δεν αναφέρθηκαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας του κοριτσιού.

«Εικάζεται ότι η μόλυνση προήλθε μέσω άμεσης επαφής με πτηνά που μεταφέρουν τον ιό», πρόσθεσε το υπουργείο. «Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί άλλα κρούσματα σε ανθρώπους».

Ο Ισημερινός κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία των ζώων στα τέλη Νοεμβρίου και επιδημιολογικό συναγερμό τον Δεκέμβριο μετά τον εντοπισμό της επιδημίας στις επαρχίες Cotopaxi και Bolivar, όπου χιλιάδες πτηνά σφαγιάστηκαν για να περιορίσουν την ασθένεια.

Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι η κατανάλωση αυγών και κρέατος κοτόπουλου δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Συνέστησε την ενίσχυση των μέτρων «βιοασφάλειας» και την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας σε περίπτωση συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη γρίπη. 

Σχετικά Άρθρα