Λονδίνο: Το εκλογικό παρασκήνιο του (επενδυτικού) road show

 Λονδίνο: Το εκλογικό παρασκήνιο του (επενδυτικού) road show

Μαθαίνω πως, σε αντίθεση με τις σχετικές διαρροές, το επενδυτικό road show στο Λονδίνο δεν ήταν μία εύκολη διαδικασία για τον πρωθυπουργό. Όχι γιατί έπρεπε να υπερασπιστεί την εν γένει θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, επ΄αυτού η διαχείριση ήταν σχετικά εύκολη, δεδομένης της γενικότερης απειλής της ύφεσης στην ευρωζώνη και της σχετικά ασφαλέστερης κατάστασης στην Ελλάδα, όσο επειδή ακούστηκε πολλές φορές η φράση περί “υψηλού πολιτικού κινδύνου”.

Η μεταρρυθμιστική κόπωση, σε συνδυασμό με τον εκλογικό κύκλο στον οποίο έχει εισέλθει η χώρα, προβληματίζει αρκετά τους διεθνείς οίκους, μεταξύ των οποίων και η Morgan Stanley που ήταν εκ των διοργανωτών της συνάντησης. Ο συγκεκριμένος οίκος, άλλωστε, μόλις πρόσφατα διατήρησε στάσιμη την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, κυρίως, όμως, ψαλίδισε κάθε ελπίδα για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023.

Θυμίζω πως ο στόχος αυτός θεωρείτο ως πολύ πιθανός έως πριν μερικούς μήνες και αποτελούσε παράμετρο στην εκλογική εξίσωση, για εξάντληση της κυβερνητικής θητείας, και τοποθετούνταν χρονικά την άνοιξη του επόμενου έτους. Η τελευταία έκθεση της MS, ωστόσο, μετέθεσε για το 2024 αυτή την προοπτική και έθετε ψηλά στην ατζέντα την πολιτική αβεβαιότητα.

Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός εξέπληξε αρκετούς που προέβη -έναντι ενός αυστηρά επενδυτικού και οικονομικού κοινού- σε καθαρά πολιτικές προβλέψεις, επιχειρώντας να πείσει πως είναι εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας με ένα ποσοστό μεταξύ 37 και 38%.

Συμμετέχοντες, ωστόσο, στην εκδήλωση έλεγαν, πάντως, πως δεν πείσθηκαν, επειδή, βλέπετε, ακόμα και στο City γνωρίζουν να διαβάζουν τις ελληνικές δημοσκοπήσεις. Αφήστε που έχουν και τα δικά τους “εργαλεία” προβλέψεων.

Σχετικά Άρθρα