Μουντιάλ – Κατάρ: Συλλήψεις, βία και σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+

 Μουντιάλ – Κατάρ: Συλλήψεις, βία και σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις σχετικά με τη μεταχείριση ανθρώπων από το κράτος του Κατάρ, λίγα 24ωρα πριν ανοίξει η αυλαία του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022.

Σύμφωνα με τον Guardian, στο στόχαστρο είχε μπει η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+, καθώς αρκετοί ομοφυλόφιλοι αιχμαλωτίστηκαν και βασανίστηκαν από τις Αρχές.

Όπως εξήγησε στο βρετανικό μέσο ο Δρ. Νασέρ Μοχάμεντ, διακεκριμένος γιατρός του Κατάρ και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, οι Αρχές της χώρας, αφού βασάνισαν ομοφυλόφιλους, στη συνέχεια τους πρόσφεραν ασφάλεια με αντάλλαγμα να γίνουν πράκτορες και να τους βοηθήσουν να εντοπίσουν άλλα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη χώρα.

Ο γιατρός, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ αλλά διατηρεί επαφή με εκατοντάδες ομοφυλόφιλους του Κατάρ, δήλωσε ότι αρκετές μυστικές ομάδες της κοινότητας βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο μετά από τις συλλήψεις από το τμήμα προληπτικής ασφάλειας.

«Πολλοί ομοφυλόφιλοι Καταριανοί δεν γνωρίζουν ο ένας για τον άλλον. Και είναι πιο ασφαλές έτσι, διότι όταν οι διωκτικές αρχές βρίσκουν ένα άτομο, προσπαθούν να βρουν ολόκληρο το δίκτυό τους. Αλλά μερικοί από τους ανθρώπους που συνελήφθησαν και κακοποιήθηκαν σωματικά στρατολογήθηκαν στη συνέχεια ως πράκτορες», δήλωσε ο Μοχάμεντ.

«Τώρα υπάρχουν πράκτορες στην ομοφυλοφιλική κοινότητα στους οποίους υποσχέθηκαν ασφάλεια από σωματικά βασανιστήρια με αντάλλαγμα να εργαστούν για το τμήμα προληπτικής ασφάλειας και να τους βοηθήσουν να βρουν ομάδες ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων», πρόσθεσε.

«Οι ξένοι ομοφυλόφιλοι οπαδοί δεν θα διώκονται κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ»
Παρά το γεγονός ότι η ίδια τους η χώρα είναι επικίνδυνη για όσους ομοφυλόφιλους ζουν στο Καταρ, ωστόσο όπως τόνισε στον Guardian ο Δρ. Νασέρ Μοχάμεντ, οι ξένοι ομοφυλόφιλοι οπαδοί στο Κατάρ δεν θα διώκονται κατά τη διάρκεια της τελικής διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Στον αντίποδα, προειδοποίησε ότι οι ντόπιοι LGBTQ+ οπαδοί αντιμετωπίζουν μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα. «Πώς είναι να είσαι ΛΟΑΤ Καταριανός; Ζεις μέσα στο φόβο, ζεις στις σκιές, διώκεσαι συνεχώς. Υποβάλλεσαι σε κρατικά υποστηριζόμενη σωματική και ψυχική κακοποίηση. Είναι επικίνδυνο να είσαι ΛΟΑΤ άτομο στο Κατάρ».

Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη και ποινικοποιείται στο Κατάρ, ωστόσο αντιδράσεις και ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις πολλών διάσημων Καταριανών, όπως αυτές του πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή, Χαλίντ Σαλμάν, ο οποίος υποστήριξε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ότι η ομοφυλοφιλία είναι «βλάβη στο μυαλό».

Τον Οκτώβριο, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι δυνάμεις του τμήματος προληπτικής ασφάλειας του Κατάρ συνέλαβαν αυθαίρετα ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και τρανσέξουαλ και τους υπέβαλαν σε κακομεταχείριση κατά την κράτησή τους.

Μάλιστα, κατέγραψε επίσης έξι περιπτώσεις σοβαρών και επανειλημμένων ξυλοδαρμών, ενώ αποκάλυψε και πέντε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης σε αστυνομικά κρατητήρια μεταξύ 2019 και 2022.

Η Ράσα Γιουνές, ανώτερη ερευνήτρια της HRW (Human Rights Watch), δήλωσε στον Guardian ότι ορισμένες περιπτώσεις ήταν πιο εντυπωσιακές από τις περισσότερες: «Υπήρξε μια ιστορία μιας τρανσέξουαλ γυναίκας που κρατήθηκε σε απομόνωση για δύο μήνες υπόγεια, έχασε τη δουλειά της λόγω της κράτησής της και δεν μπόρεσε να ειδοποιήσει τον εργοδότη της ότι έφυγε».

Μάλιστα, αποκαλύπτοντας την φρίκη των βασανιστηρίων τόνισε ότι: «Της ξύρισαν τα μακριά μαλλιά της μήκους 43 εκατ. κατά την κράτηση, την χτύπησαν σοβαρά μέχρι που αιμορραγούσε και της αρνήθηκαν την ιατρική περίθαλψη».

«Αποποινικοποίηση σχέσεων εκτός γάμου & σεξουαλικού προσανατολισμού»

Την ίδια στιγμή, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλεί τις αρχές του Κατάρ να καταργήσουν το άρθρο 285 και όλους τους άλλους νόμους που ποινικοποιούν τις συναινετικές σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου και να εισαγάγουν νομοθεσία που προστατεύει από τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, διαδικτυακά και μη.

Θέλει επίσης να διασφαλιστεί, μόνιμα, η ελευθερία της έκφρασης και η απαγόρευση των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου για όλους τους κατοίκους του Κατάρ.

«Η FIFA να σταματήσει να έχει τα δάχτυλα στα αυτιά της»

Η Γιουνές επέκρινε επίσης τη FIFA για το γεγονός ότι δεν κάνει περισσότερα: «Έχουμε συνεργαστεί με τη FIFA με άλλους αθλητικούς οργανισμούς και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ εδώ και χρόνια και δεν δίνουν σημασία».

«Δεν ανταποκρίθηκαν καθόλου ή δεν άκουσαν τα στοιχεία που μοιραστήκαμε. Τώρα που έχουμε όλα αυτά τα στοιχεία, είναι πραγματικά καιρός για τη FIFA να σταματήσει να έχει τα δάχτυλα στα αυτιά της και να ακούσει πραγματικά», πρόσεθεσε.

Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δήλωσε ότι έχει δεσμευτεί για τη συμμετοχικότητα και ότι είναι «πεπεισμένη ότι όλα τα απαραίτητα μέτρα θα είναι σε ισχύ για τους ΛΟΑΤΚΙ+ φιλάθλους ώστε απολαύσουν τη διοργάνωση σε ένα φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον, όπως και για όλους τους άλλους».

«Όλοι ευπρόσδεκτοι, αλλά οποιαδήποτε δημόσια επίδειξη αγάπης, αποδοκιμάζεται»
Από την πλευρά της, η Ανώτατη Επιτροπή Παράδοσης & Κληρονομιάς του Κατάρ υποσχέθηκε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο θα είναι απαλλαγμένο από κάθε διάκριση: «Έχουμε δεσμευτεί να προσφέρουμε μια εμπειρία Παγκόσμιου Κυπέλλου χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, που θα είναι φιλόξενη, ασφαλής και προσβάσιμη σε όλους τους συμμετέχοντες, τους θεατές και τις κοινότητες στο Κατάρ και σε όλο τον κόσμο».

«Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο Κατάρ, αλλά είμαστε μια συντηρητική χώρα και οποιαδήποτε δημόσια επίδειξη αγάπης, ανεξαρτήτως προσανατολισμού, αποδοκιμάζεται. Ζητάμε απλώς από τους ανθρώπους να σέβονται την κουλτούρα μας.

Πάντως, η κυβέρνηση του Κατάρ κλήθηκε επίσης να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Δρ. Νασέρ Μοχάμεντ και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δηλώνοντας ότι «περιέχουν πληροφορίες που είναι κατηγορηματικά και απερίφραστα ψευδείς», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει.

Σχετικά Άρθρα