Αύξηση νοσηλευόμενων ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία – Αποδίδουν τα μέτρα προφύλαξης στα σχολεία

 Αύξηση νοσηλευόμενων ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία – Αποδίδουν τα μέτρα προφύλαξης στα σχολεία

Αυξάνονται οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κοροναϊό στα Νοσοκομεία της χώρας, ενώ ταυτόχρονα, υπάρχει ήδη αύξηση στις  νοσηλείες περιστατικών γρίπης.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών από γρίπη, τη φετινή χρονιά, προβλέπουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, λόγω της χαλάρωσης των μέτρων προστασίας. «Είναι κρίμα να καταλήξουμε το χειμώνα σε διπλοθεματική λειτουργία των νοσοκομείων (όπως με τη λειτουργία μίας νόσου κατά τη διάρκεια της πανδημίας) με κορονοϊό και γρίπη σε βάρος των ασθενών άλλων παθήσεων, με νέες  αναβολές χειρουργείων, θεραπειών, διαγνωστικών εξετάσεων κ.λ.π.», τονίζουν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

«Η αλλαγή του τρόπου νοσηλείας των ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία, με τη νοσηλεία των ασθενών που είναι θετικοί στον κορονοϊό, σε αντίστοιχες κλινικές της κυρίας πάθησής τους και όχι σε ειδικούς χώρους με όλα τα μέτρα προστασίας, μπορεί να ενέχει κινδύνους σε περίπτωση νέας κορύφωσης της πανδημίας», επισημαίνουν και προσθέτουν: «Θα συνυπάρχουν θετικοί και αρνητικοί στον κορονοϊό νοσηλευόμενοι ασθενείς στις κλινικές των νοσοκομείων, με  τεράστιο κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς».

Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει η ΠΟΕΔΗΝ,

Στις 25 Οκτωβρίου, νοσηλεύονταν:

·         σε απλές κλίνες των νοσοκομείων 1.484 ασθενείς με κορονοϊό, στα 3.591 κρεβάτια που δεσμεύονται

·         σε ΜΕΘ, 102 ασθενείς στις 221 κλίνες ΜΕΘ που συνολικά δεσμεύονται για περιστατικά κορονοϊού.

Στις 19 Οκτωβρίου, νοσηλεύονταν:  

·         σε απλές κλίνες 1.371 ασθενείς με κορονοϊό και

·         σε ΜΕΘ 95 ασθενείς.

Στις 5 Οκτωβρίου, νοσηλεύονταν:  

·         σε απλές κλίνες 1.155 ασθενείς με κορονοϊό και

·         σε ΜΕΘ 77 ασθενείς.

Αποδίδει η προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του ιού στα σχολεία

«Υπάρχει σταδιακή αύξηση που πρέπει να μας κρατάει σε επαγρύπνηση», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, και χαρακτηρίζει «σημαντική και υπεύθυνη» την προσπάθεια προφύλαξης που γίνεται στα σχολεία από δασκάλους, μαθητές και γονείς, σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων προστασίας ενάντια στον κορονοϊό.
«Στις 25 Οκτωβρίου, νοσηλεύονταν συνολικά 18 παιδιά, λιγότερα από ποτέ στα παιδιατρικά νοσοκομεία και μάλιστα σε αντίθεση με το καλοκαίρι που είχαν ξεπεράσει τα 100 τα νοσηλευόμενα παιδιά», τονίζει και δίνει τα σχετικά αριθμητικά δεδομένα της χτεσινής ημέρας:

·         Στο ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, 1 παιδί,

·         Στο ΑΓΛΑΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, 9 παιδιά,

·         Στο ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ 8 παιδιά,

·         Στο ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ, κανένα νοσηλευόμενο παιδί.

«Προσοχή λοιπόν! Οι μεταλλάξεις καραδοκούν! Είναι απαραίτητη η τήρηση των μέτρων προστασίας, ο προληπτικός έλεγχος σε περίπτωση συμπτωμάτων (χωρίς να τα  αυτοπροσδιορίζουμε σε ‘ίωση ή γρίπη’), οι μάσκες σε χώρους με συνωστισμό, ο εμβολιασμός με τις επαναληπτικές δόσεις.

Επίσης, χρειάζεται ενίσχυση του συστήματος με χρηματοδότηση και προσωπικό. Μην καταλήξουμε να έχουμε το χειμώνα  διπλοθεματικά νοσοκομεία γρίπης  και κορονοϊού, με αποκλεισμένους τους ασθενείς άλλων παθήσεων», καταλήγει ο κ.Γιαννάκος

Σχετικά Άρθρα