Μαξίμου: Γιατί επιτίθενται σε Βαρουφάκη και πριμοδοτούν (ελεγχόμενα) Τζήμερο και Φαήλο
Οι συχνές επικριτικές αναφορές του πρωθυπουργού και των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών στην πιθανότητα (…) μιας “τερατογέννεσης” που θα προέκυπτε από την κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ, και του Μερα25 του Γιάνη Βαρουφάκη, δεν έχουν ως μοναδικό στόχο να ανασύρουν τις μνήμες από το 2015 και να ενισχύσουν φοβικά σύνδρομα και, φυσικά, το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που βρίσκεται σε αποδρομή.
Υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις που αφορούν τους εκλογικούς σχεδιασμούς του επικοινωνιακού (και δημοσκοπικού) επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου, ως προς την επιδίωξη της “προβολής αυτοδυναμίας” και, τελικά, την επίτευξη αυτοδυναμίας στην δεύτερη κάλπη. Με τα ποσοστά της Ν.Δ στις δημοσκοπήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 30 και 34% σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις (στην πρώτη κάλπη με απλή αναλογική), ο παραπάνω στόχος δεν είναι καθόλου εύκολος. Και εφόσον ο χειμώνας αποδειχθεί εφιαλτικός, τα συναισθήματα της οργής και της απογοήτευσης που αθροιστικά ξεπερνούν το 70% στις μετρήσεις θα τον καταστήσουν σχεδόν ανέφικτο.
Ο τρόπος, λοιπόν, για να κρατηθεί ζωντανή αυτή η επιδίωξη είναι να χαμηλώσει, όσο το δυνατόν περισσότερο, το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που θα μείνουν τελικά εκτός Βουλής. Εκεί, λοιπόν, εκκινεί η στρατηγική του κυβερνητικού επιτελείου που θέλει τα μικρότερα κόμματα που κινούνται δημοσκοπικά στο όριο να ενισχύονται μεν επικοινωνιακά χωρίς, όμως, να μπορούν να φτάσουν το όριο του 3%.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, για παράδειγμα, που φαίνεται να περνά αυτό το όριο πρέπει να συρρικνωθεί ώστε να κινηθεί κάτω από το 3%. Και σε αυτό αποσκοπεί η επιθετική ρητορική της κυβέρνησης και η επίκληση του κινδύνου της “τερατογέννεσης”. Το μήνυμα είναι “πάση θυσία εκτός Βουλής το Μερα25” (με ποσοστό μεταξύ 2 και 3%).
Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε την “Δημιουργία” των Θάνου Τζήμερου και Φαήλου Κρανιδιώτη αρκετά ψηλά αλλά, πάντως, εκτός Βουλής. Ειδικά με το δίδυμο της ακραίας δεξιάς τα συναισθήματα στο κυβερνητικό επιτελείο είναι φιλικά, καθώς στηρίζει ανεπιφύλακτα την κυβέρνηση σε βασικούς τομείς (ελληνοτουρκικά, νόμος και τάξη, μεταναστευτικό κ.ά), ενώ την ίδια ώρα επιτίθεται σφοδρά στον ΣΥΡΙΖΑ και αλιεύει ψήφους από την “Χρυσή Αυγή”. Περίπου την ίδια στάση τηρούν -δια της αδιαφορίας- και με το κόμμα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, το οποίο -όπως και η “Δημιουργία”- δεν έχουν ελπίδες να υπερβούν το 3%.
Με την ελεγχόμενη πριμοδότηση της “Δημιουργίας”, δε, καταβάλλεται προσπάθεια να συρρικνωθεί η δυναμική της “Ελληνικής Λύσης” του Κυριάκου Βελόπουλου, η οποία δημοσκοπικά σαρώνει στη Βόρεια Ελλάδα (ακόμα και με διψήφια ποσοστά), ενώ η Ν.Δ χάνει πολύ μεγάλο μέρος της δύναμης της σε νομούς, όπως η Κοζάνη και η Καστοριά.