Μετωπική σύγκρουση για τις φωτιές – Πυρά ΣΥΡΙΖΑ σε Μητσοτάκη

 Μετωπική σύγκρουση για τις φωτιές – Πυρά ΣΥΡΙΖΑ σε Μητσοτάκη

Στην Κουμουνδούρου με σεβασμό στις δύσκολες ώρες που πέρασαν από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα πυροσβέστες, εθελοντές και κυρίως οι ίδιοι οι κάτοικοι, επέλεξαν την ώρα της μάχης να κρατήσουν χαμηλούς τόνους στο ζήτημα των ευθυνών και της διαχείρισης της πυρκαγιάς από την κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού όμως, το βράδυ της Τετάρτης, υποδαύλισαν αμέσως το ήδη τεταμένο πολιτικό κλίμα.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης έχοντας στο πλευρό του, τον κ.Στυλιανίδη ,να έδωσαν συγχαρητήρια ο ένας στον άλλο για την λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, μιλώντας  όμως με ανθρώπους που βρέθηκαν στο πεδίο της μάχης σε όλο το εύρος του «πετάλου της φωτιάς» που σχηματίστηκε στην Πεντέλη στο Γέρακα και την Παλλήνη λαμβάνει μαρτυρίες σοκαριστικές για το επίπεδο συντονισμού και επάρκειας των επιτελικών στελεχών όλων των σωμάτων.

Από τους αστακούς αστυνομικούς της ΔΙΑΣ που έσβηναν με ποτιστήρια ξερόχορτα απογειώνοντας τον παραλογισμό του επιτελικού κράτους στο τομέα της πολιτικής προστασίας μέχρι τους ΛΟΚατζίδες ντυμένους με τις πουλάδες τους που στάλθηκαν χωρίς οδηγίες στο μέτωπο για να απεγκλωβίσουν ζώα από καταφύγια και αναρωτιούνταν «υπάρχει κανείς υπεύθυνος να μας πει που πάμε» η εικόνα του συντονισμού και της προετοιμασίας ήταν αποκαρδιωτική.

Η αποστροφή δε του Κυριάκου Μητσοτάκη που ευχαρίστησε όσους αψήφησαν τις εντολές εκκένωσης και έσωσαν τα σπίτια τους ήταν το κερασάκι στην τούρτα της νέας τραγωδίας στην πολύπαθη Πεντέλη.

Με τα ψέματα…  

Η συνήθης εκεχειρία στην πολιτική αντιπαράθεση κάθε φορά που τ μέτωπα μαίνονται – πλέον και στον αστικό ιστό της Αθήνας – έληξε μόλις ο κ. Στυλιανίδης βγήκε πρώτος να μιλήσει για τον άρτιο συντονισμό και την οργάνωση των δυνάμεων.

Ο πήχης δεν λέει να ανέβει από το 2019 μέχρι και σήμερα. Παραμένει «χαμηλά» και αυτό από τις περσινές πυρκαγιές στο σήμερα έχει αρχίσει να εξοργίζει.

Από την Κουμουνδούρου εκφράστηκαν συγκρατημένα αρχικά ενστάσεις για την πρώτη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στο μέτωπο που άνοιξε στη Πεντέλη.

Όσο κι αν οι κάτοικοι γνωρίζουν πολύ καλύτερα τι συνέβη επι του πεδίου – οι εικόνες στις ζωντανές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές μεταδώσεις ήταν αποκαλυπτικές – η κυβέρνηση επέμεινε δια του υπουργού κλιματικής κρίσης αρχικά και στη συνέχεια και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης να επαίρονται ότι όλα έγιναν καλώς γιατί δεν είχαμε ανθρώπινη απώλεια.

«Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε για να συνεχίσει το κρεσέντο αλαζονείας και αυτοθαυμασμού της κυβέρνησης» σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος για να καταδείξει ότι ουσιαστικά οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού δεν ήταν παρά μια επικοινωνιακή προσπάθεια να μετριάσει τον επικοινωνιακό αντίκτυπο της νέας πυρκαγιάς πάνω στην κυβέρνησή του που στην ουσία της αποδεικνύει την παραδοχή του «όχι μόνο την ανεπάρκεια του αλλά και το χάσμα με την πραγματικότητα που ζουν οι απλοί πολίτες της χώρας».

Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται τώρα στο επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη για την τακτική που επιλέγει κάθε φορά που στριμώχνεται σε συνθήκες κρίσης να επικαλείται ένα ακόμη μεγαλύτερο ψέμα για να πείσει την κοινή γνώμη. «Το μόνο μάθημα που πήρε είναι από τον κ. Μητσοτάκη, που νομίζει ότι όσο πιο χοντρά τα ψέματα τόσο πιο πειστικά είναι» σχολίαζε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Στυλιανίδη.

Έχουν παρελθόν

Η νέα καταστροφή ήρθε μετά από τις πολύ πρόσφατες διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη – Στυλιανίδη ότι ο μηχανισμός είναι περισσότερο έτοιμος από πέρσι γιατί η πολιτεία υποτίθεται πήρε το μάθημά της από την περσινή καταστροφή.

Αναπόφευκτα στην Κουμουνδούρου δεν μπορούν παρά να υπενθυμίζουν τα όσα έγιναν πάνω στα αποκαΐδια των 1,5εκατ καμένων στρεμμάτων του καλοκαιριού του 2021. Από την απόπειρα Μητσοτάκη να «παγιδεύσει» τον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ορίζοντάς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης κάτω από τη μύτη του Αλέξη Τσίπρα μέχρι τον διορισμό του τεχνοκράτη εκ Βρυξελλών Χρήστου Στυλιανίδη με τυμπανοκρουσίες για το νέο μοντέλο πολιτικής προστασίας που θα συντόνιζε επιτέλους τον κρατικό μηχανισμό.

Από το ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση τα οργανικά κενά στην Πυροσβεστική αλλά και το πως φέρθηκε στους πυροσβέστες όταν με τις αύρες απαντούσε στις διαδηλώσεις τους στην λεωφόρο Κηφισίας όταν ζητούσαν την πρόσληψη 3.500 συναδέλφων τους.

Αναμφίβολα σημείο έντονης κριτικής θα αποτελέσει από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και το ζήτημα των αποζημιώσεων για την αποκατάσταση των κατοικιών που καταστράφηκαν καθώς, όπως σημείωνε ο αρμόδιος τομεάρχης πολιτικής προστασία του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης στην συνάντηση που είχε το κλιμάκιο του κόμματος με τον Δήμαρχο της Παλλήνης, από τις προηγούμενες πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές δεν έχει φτιαχτεί κανένα σπίτι ακόμη.  

Σχετικά Άρθρα