Βρετανία: Παραιτήθηκαν δύο στενοί συνεργάτες του Τζόνσον

 Βρετανία: Παραιτήθηκαν δύο στενοί συνεργάτες του Τζόνσον

Την ώρα που ο πρωθυπουργός της Βρετανίας βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση να παραιτηθεί για τα κορονοπάρτι, δύο στενοί συνεργάτες του παραιτήθηκαν. Πρόκειται για τη Μανίρα Μέρζα, επικεφαλής χάραξης πολιτικής του Μπόρις Τζόνσον, και τον επικεφαλής επικοινωνίας της Ντάουνινγκ Στριτ, Τζακ Ντόιλ.

Η Μανίρα Μέρζα παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή ο Μπόρις Τζόνσον επιχείρησε να συνδέσει τον ηγέτη των Εργατικών με έναν από τους χειρότερους σεξουαλικούς παραβάτες της Βρετανίας όλων των εποχών. Το ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό παρουσιαστή, Τζίμι Σάβιλ, ο οποίος δεν οδηγήθηκε ποτέ ενώπιον της δικαιοσύνης, μολονότι είχαν γίνει αστυνομικές έρευνες σε βάρος του. Μετά τον θάνατό του, το 2011, σε ηλικία 84 ετών, αποκαλύφθηκε ότι ο Σάβιλ είχε κακοποιήσει σεξουαλικά εκατοντάδες ανήλικους. Το μικρότερο θύμα του ήταν μόλις 8 ετών.

Τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια σφοδρής αντιπαράθεσης στο κοινοβούλιο, ο Τζόνσον κατηγόρησε τον ηγέτη των Εργατικών, τον Κιρ Στάρμερ, ότι “διώκει δημοσιογράφους αλλά δεν δίωξε τον Τζίμι Σάβιλ” όταν ήταν Διευθυντής της Δημόσιας Εισαγγελίας (DPP). Ο Στάρμερ απάντησε ότι ο Τζόνσον “παπαγαλίζει τις θεωρίες συνωμοσίας των βίαιων φασιστών”, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε τον ψευδή ισχυρισμό ότι εκείνος ευθύνεται για την απόφαση να μην διωχθεί ποινικά ο Σάβιλ.

Ο Τζόνσον προσπάθησε να ανακαλέσει τις δηλώσεις αυτές, λέγοντας ότι “θέλω να είμαι πολύ σαφής, επειδή πολλοί άνθρωποι οργίστηκαν. Δεν μιλάω για τις προσωπικές επιδόσεις του ηγέτη της αντιπολίτευσης όταν ήταν στη  Δημόσια Εισαγγελία και κατανοώ πλήρως ότι δεν είχε προσωπικά καμία σχέση με αυτές τις αποφάσεις“.

Ωστόσο οι δηλώσεις αυτές δεν έπεισαν τη Μανίρα Μέρζα. Η επί 14 χρόνια συνεργάτιδά του τόνισε για κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Τζόνσον: “Αυτό δεν ήταν ένας συνηθισμένος, έντονος πολιτικός διάλογος. Ήταν μια ανάρμοστη και κομματική αναφορά σε μια φρικτή υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών“, ενώ είπε ότι ακόμη και αν ο Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη “λυπάμαι που το λέω, είναι πολύ αργά για εμένα“.

Ο δεύτερος που υπέβαλε την παραίτησή του, ο Τζακ Ντόιλ, φέρεται να είπεστους φίλους του ότι “ανέκαθεν σχεδίαζε να φύγει έπειτα από δύο χρόνια στη θέση αυτή και η αποχώρησή του δεν συνδέεται με εκείνη της Μανίρα Μέρζα“.

Σχετικά Άρθρα