“Βόμβα” Ερντογάν στη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: Πληροφορίες ότι θα ανακοινώσει κοιτάσματα αερίου

 “Βόμβα” Ερντογάν στη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: Πληροφορίες ότι θα ανακοινώσει κοιτάσματα αερίου

Πρόσφατα ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στην Sabah έκανε λόγο για «θερμό καλοκαίρι», με αιχμή το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας για ακόμα μια φορά ήταν προκλητικός στις δηλώσεις του, αναφορικά με τις επιδιώξεις της Αθήνας και της Λευκωσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να επιτρέψει ούτε την «κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας» ούτε όμως και την «απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο».

Μάλιστα -πάντα κατά την Sabah- προανήγγειλε ένα «καυτό» καλοκαίρι για την Κύπρο.

Για το πού θα «χτυπήσει» ο Ερντογάν προϊδεάζουν σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινής» της Κύπρου και ο δημοσιογράφος Απόστολος Τομαράς, σε άρθρο υπό τον τίτλο «Θερμός Ιούλιος για τα ενεργειακά».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο της «Καθημερινής»:

  • «Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα νηνεμίας στις θαλάσσιες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα ενεργειακά, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να δημιουργούν ανησυχία για νέο κύκλο εντάσεων. Λαμβάνοντας υπόψη τη συνέπεια που επιδεικνύεται από τουρκικής πλευράς ως προς τις μελλοντικές της κινήσεις, η προσοχή στρέφεται στην επέτειο εισβολής των τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο και στην εδώ παράνομη παρουσία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν… Πηγές που παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις στην ευρύτερη περιοχή δεν αποκλείουν ο Τούρκος πρόεδρος να επαναλάβει κάτι παρόμοιο με το «πικ νικ» στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, προβαίνοντας, αυτή τη φορά, σε εξαγγελίες εντυπωσιασμού στα ενεργειακά της περιοχής. Οι εκτιμήσεις αυτές προκύπτουν από τις πληροφορίες που υπάρχουν και διαρρέονται από τουρκικής πλευράς περί εντοπισμού κοιτάσματος φυσικού αερίου (ΦΑ) εντός της κυπριακής ΑΟΖ».

Οι πληροφορίες που επικαλείται η «Κ» θέλουν τον Ερντογάν -σε μία ανάλογη φιέστα με εκείνη στην Μαύρη Θάλασσα- να ανακοινώνει ανήμερα της επετείου της Τουρκικής εισβολής τον εντοπισμό κοιτάσματος υδρογονανθράκων. Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες φέρεται να έχει εντοπιστεί κατά τις παράνομες γεωτρήσεις των τουρκικών γεωτρύπανων κοίτασμα φυσικού αερίου σε περιοχή που η Τουρκία θεωρεί πως είναι το εξωτερικό σύνορο της υφαλοκρηπίδας της, επεκτείνεται δυτικά της Πάφου και εισέρχεται σε αδειοδοτημένα τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ.

Όσο για το ποια θα είναι η Κυπριακή αντίδραση, η «Καθημερινή» αναφέρει πως «ποντάρει» κυρίως στις εταιρείες – κολοσσούς πουν ήδη έχουν εξασφαλίσει άδειες για έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ, δηλαδή στην Γαλλική Total, την Ιταλική Eni και την Αμερικανική ExxonMobil, και μέσω αυτών στις χώρες τους.

  • «…Με δεδηλωμένη την πρόθεση των εταιρειών για επιστροφή στην ΑΟΖ και επανέναρξη των γεωτρητικών δραστηριοτήτων, που είχαν διακοπεί ένεκα πανδημίας, η προσοχή στρέφεται στη γαλλική TOTAL αλλά και στην αμερικανική πλευρά. Σε μια πρώτη ανίχνευση του τοπίου που θα δημιουργηθεί από μια πιθανή ανακοίνωση κοιτάσματος από τον Ταγίπ Ερντογάν, η Λευκωσία συνεχίζει να ποντάρει περισσότερο στη γαλλική παρά στην ιταλική πλευρά, η οποία όπως πιστεύεται, θα ενεργήσει και με πολιτικά κριτήρια. Στρατιωτικές πηγές δε θεωρούν τυχαίο γεγονός την παρουσία ισχυρών ναυτικών δυνάμεων της Γαλλίας στην περιοχή το τελευταίο διάστημα, παρουσία που έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση της Άγκυρας. Στην περίπτωση της ExxonMobil, αν και οι Τούρκοι δεν έχουν επιχειρήσει κίνηση στο τεμάχιο 10, πιστεύεται πως η αντίδραση της αμερικανικής πλευράς θα είναι προσαρμοσμένη στη λογική του προέδρου Μπάιντεν για επιστροφή των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο…», αναφέρει η «Καθημερινή» της Κύπρου.

Πηγή: kathimerini.com.cy

Σχετικά Άρθρα