Στην Ολομέλεια το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο – Αποσύρθηκε άρθρο

 Στην Ολομέλεια το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο – Αποσύρθηκε άρθρο

Στην Ολομέλεια συζητείται σήμερα και αύριο το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο το οποίο έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων τόσο για τις ρυθμίσεις που περιέχει όσο και για το χρόνο εισαγωγής του εν μέσω πανδημίας

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν νωρίτερα αίτημα αντισυνταγματικότητας η οποία απερρίφθη, ωστόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης προχώρησε στην απόσυρση του άρθρου 99 που αφορούσε την άρση περιορισμών του αριθμού κλινών σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας αλλά και τροποποιήσεις στο χωροταξικό-πολεοδομικό του Δήμου Αθηναίων.

Σε ό,τι αφορά στην αίτηση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι έγινε επαρκής διαβούλευση επί του νομοσχεδίου το οποίο χαρακτήρισε “εργαλείο πράσινης ανάπτυξης και σημαντική τομή”.

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε ότι πρόβλημα συνταγματικότητας αντιμετωπίζουν τα άρθρα 44 για τις χρήσεις γης, 48 για τους δασικούς χάρτες, 92 για τους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων και 99 για τον χωροταξικό σχεδιασμό.

Με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ επί της αντισυνταγματικότητας των άρθρων συντάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΙΝΑΛ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Ανδρέα Λοβέρδο, να υποστηρίζει ότι οι πολιτικές αποφάσεις δεν μπορεί να μετατραπούν σε συνταγματικό διάλογο.

“Όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου είναι απολύτως σύμφωνα και με το Σύνταγμα αλλά και με τις αποφάσεις και τη νομολογία του ΣτΕ”, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και πρόσθεσε:

“Θα λάβουμε σε μεγάλο βαθμό υπόψη όλες τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει από τους επιστημονικούς φορείς. Δεν είμαστε ούτε αλαζόνες, ούτε ερχόμαστε με δογματικές αντιλήψεις στη Βουλή, όταν έρχονται προτάσεις από τις επιστημονικές κοινότητες”.

Κινητοποιήσεις σε μεγάλες πόλεις

Κινήσεις και συλλογικότητες του οικολογικού κινήματος κλιμακώνουν τις δράσεις τους για την άμεση απόσυρση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 6 μ.μ. στην Αθήνα μπροστά στη Βουλή και στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη και διάφορες δράσεις σε άλλες πόλεις και περιοχές.

Εξάλλου, συνεχίζουν τη συγκέντρωση υπογραφών μέχρι σήμερα, Δευτέρα, το βράδυ στη διαδικτυακή καμπάνια ψηφίσματος για την απόσυρση το νομοσχεδίου που στηρίζεται από 140 περιβαλλοντικά και άλλα κινήματα, 30 συλλογικότητες από επαγγελματικούς κλάδους, αλλά και δημοτικές παρατάξεις.

Μέλη περιβαλλοντικών κινημάτων συμμετείχαν στη συγκέντρωση και πορεία της Πρωτομαγιάς στην Αθήνα, με αίτημα την άμεση απόσυρση του αντι-περιβαλλοντικού νομοσχεδίου.

«Η κυβέρνηση, παρά τα πυρά που έχει δεχθεί από περιβαλλοντικά κινήματα, συλλογικότητες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστημονικούς φορείς, επαγγελματικά σωματεία και χιλιάδες πολίτες, επιμένει να φέρει προς ψήφιση σε μια βουλή που, λόγω κορονοϊού λειτουργεί με 25 μόνο βουλευτές, ένα νομοσχέδιο που θυσιάζει το περιβάλλον της χώρας προς όφελος των επενδυτικών συμφερόντων», καταγγέλλουν οι Φορείς και Κινήσεις για την Προστασία των Ρεμάτων- Ρεματτική.

«Είναι ψέμα ότι το νομοσχέδιο είναι προς όφελος των πολιτών γιατί ανοίγει το δρόμο προς την ανάπτυξη, όπως ισχυρίζεται ο κ.Χατζηδάκης. Αυτοί που θα επωφεληθούν τις…επενδυτικές ευκαιρίες εις βάρος της φύσης είναι μόνο μία μειοψηφία. Αντίθετα, η πλειοψηφία των πολιτών μόνο να χάσει μπορεί από την περαιτέρω λεηλασία του περιβάλλοντος που με μαθηματική ακρίβεια θα μας φέρει αντιμέτωπους με νέους κορονοϊού» υπογραμμίζουν.

Και υπενθυμίζουν ότι 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις με επιστολή τους στις 28/4 έκαναν έκκληση προς την κυβέρνηση να αναβάλει έστω και την ύστατη στιγμή την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Κι ακόμη, ότι αν και ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών φορέων, ομοσπονδιών και συλλόγων τοποθετήθηκαν σαφώς με την άποψη ότι το νομοσχέδιο θα προκαλέσει άμεση ή έμμεση υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας στη χώρα μας, οι περισσότεροι από αυτούς και άλλοι ακόμη άμεσα εμπλεκόμενοι ούτε καν προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Σχετικά Άρθρα