Καμπούρης: Δίωξη για πέντε κακουργήματα και ένα πλημμέλημα – Η καταγγελία που “έκαψε” το κύκλωμα
✨Πέντε κακουργήματα και ένα πλημμέλημα απαγγέλθηκαν σε Φίλιππο Καμπούρη, τη σύζυγό του και άλλους για απάτη ύψους άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ στον ΕΦΚΑ.
✨Το κύκλωμα ίδρυε εικονικές επιχειρήσεις για φοροδιαφυγή, μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και απόκρυψη εσόδων, ενώ έκλεινε εταιρείες αφήνοντας απλήρωτα χρέη.
✨Μια πρώην εργαζόμενη κατήγγειλε ότι ο μισθός της ήταν 600 ευρώ, αλλά η φορολογική δήλωση εμφάνιζε ψευδώς εισόδημα σχεδόν 20.000 ευρώ, αποκλείοντάς την από επιδόματα.
✨Η δικηγόρος της εργαζόμενης αποκάλυψε πως καταγγέλθηκαν οι πρακτικές στις αρμόδιες αρχές, μετά από έρευνα σε εταιρικές δηλώσεις και ασφαλιστικά στοιχεία.
Πέντε κακουργήματα και ένα πλημμέλημα είναι ο ποινικός απολογισμός για την υπόθεση με κατηγορουμενο το Φίλιππο Καμπούρη, τη συζύγου του και εκεί ακόμα πρόσωπα. Την υπεράσπιση του Φίλιππου Καμπούρη και της συζύγου του ανέλαβε ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας, ο οποίος σημείωσε ότι δεν έχει ακόμη λάβει αντίγραφο της δικογραφίας και πως θα μελετήσει τα στοιχεία πριν από τις απολογίες.
Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας αφού μελετησε τα στοιχεία της δικογραφίας άσκησε κατά περίπτωση εναντίον τους ποινική δίωξη για τα εξής αδικήματα:
*διευθυνση εγκληματικής οργάνωσης
*ένταξη και συγκροτηση σε εγκληματικη οργάνωση
*απάτη σε βάρος νομικού προσώπου άνω των 120 .000 ευρώ, κατα εξακολούθηση και κατά συναυτουργία
*συνεργεια σε απάτη σε βάρος νομικού προσώπου άνω των 120.000 ευρώ
*νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική οργάνωση, κατά επαγγελμα
*μη έγκαιρη καταβολή εργοδοτικών και εργατικών εισφορών (πλημμέλημα)
Ολοι οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να απολογηθούν σε ανακριτή από τον οποίο αναμένεται να λάβουν προθεσμία για να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους .
Κατά την έξοδό του από τη ΓΑΔΑ, ο Φίλιππος Καμπούρης δήλωσε ότι είναι αθώος και έκανε λόγο για «σκευωρία», απορρίπτοντας τις κατηγορίες που του αποδίδονται.
Ο Λύτρας ανέλαβε την υπεράσπιση του
Προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν την Κυριακή το πρωί ζήτησαν και έλαβαν ο Φίλιππος Καμπούρης και οι συγκατηγορούμενοί του για την υπόθεση του κυκλώματος με τις οικονομικές απάτες.
Την υπεράσπιση του Φίλιππου Καμπούρη και της συζύγου του ανέλαβε ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας, ο οποίος σημείωσε ότι δεν έχει ακόμη λάβει αντίγραφο της δικογραφίας και πως θα μελετήσει τα στοιχεία πριν από τις απολογίες.
Σύμφωνα με τον κ. Λύτρα, ο εντολέας του αρνείται ότι έχει διαπράξει το αδίκημα της απάτης που του αποδίδεται και υποστηρίζει ότι το ζήτημα αφορά οφειλές εταιρειών.
«Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν έχει διαπράξει το αδίκημα της απάτης για το οποίο κατηγορείται. Αν μιλάμε για έναν άνθρωπο που οφείλει χρήματα στον ΕΦΚΑ, δεν μπορούμε αυτομάτως να μιλάμε για απάτη. Πρόκειται για οφειλή. Θα δούμε πώς ο εισαγγελέας θεμελιώνει την κατηγορία και θα απολογηθούμε την Κυριακή», ανέφερε.
Όπως πρόσθεσε, τα χρέη είναι πράγματι μεγάλα και, κατά τον ισχυρισμό της υπεράσπισης, δημιουργήθηκαν όχι σε μία αλλά σε περισσότερες εταιρείες στις οποίες ο Φίλιππος Καμπούρης είχε συμμετοχή.
Ο Απόστολος Λύτρας ανέφερε ακόμη ότι ο εντολέας του υποστηρίζει πως σε κάποιες εταιρείες ήταν υπάλληλος, σε άλλες αφανής εταίρος, ενώ σε άλλες υπήρχε κανονική επιχειρηματική δραστηριότητα και οφειλές προς τον ΕΦΚΑ.
Σε ό,τι αφορά την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, ο συνήγορός του υποστήριξε ότι τέτοιου είδους κατηγορίες εξετάζονται και κρίνονται στην πορεία της δικαστικής διαδικασίας, προσθέτοντας ότι κατά την άποψή του πολλές φορές καταρρίπτονται στο δικαστήριο.
Η ζημιά στον ΕΦΚΑ
Περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η ζημιά στον ΕΦΚΑ και συνολικά στο ελληνικό Δημόσιο, που έχει προκαλέσει η δράση του κυκλώματος απάτης, το οποίο εξαρθρώθηκε από την Δίωξη Οικονομικών Εγκλημάτων της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας, η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, όπως έγινε γνωστό από αρμόδιες αστυνομικές πηγές.
Σημειώνεται ότι έπειτα από αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, συνελήφθησαν συνολικά οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και οι κατηγορούμενοι ως αρχηγικά στελέχη, που φέρονται ότι είναι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και παρουσιαστής Φίλιππος Καμπούρης και η σύζυγος του, στους οποίους οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στο σπίτι τους στον Άλιμο.
Πώς διαπράχθηκε η απάτη
Με όχημα νόμιμες εταιρίες, προχωρούσαν στο άνοιγμα εικονικών επιχειρήσεων. Σε συνεργασία με δύο επιχειρηματίες και δύο λογιστές είχαν στρατολογήσει τουλάχιστον 4 «αχυρανθρώπους» που εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτες. Ανάμεσά τους και δύο άτομα που αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα.
Συνολικά, η ζημία ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ για τον ΕΦΚΑ και 3,5 εκατομμύρια από απλήρωτους φόρους και φορολογικές παραβάσεις.
Για τις εταιρίες που ίδρυαν δεν απέδιδαν ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους, απέκρυπταν έσοδα, παρουσίαζαν εικονικές δαπάνες και δεν κατέβαλαν ποτέ τις ασφαλιστικές εισφορές στον e-ΕΦΚΑ.
Όταν κινούνταν οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης, έβαζαν λουκέτο στις επιχειρήσεις, αφήνοντας τα χρέη απλήρωτα.
Διαφημιστικές εταιρείες, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα και καταστήματα ρούχων ήταν ανάμεσα στις 25 επιχειρήσεις που είχε ανοίξει το κύκλωμα.
Η καταγγελία που άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου»
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, πρώην εργαζόμενη εταιρίας του Φίλιππου Καμπούρη κατήγγειλε στις Αρχές πως ενώ λάμβανε μισθό 600 ευρώ, όταν πήγε να υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2023 διαπίστωσε πως της είχαν δηλώσει σχεδόν 20.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λαμβάνει επιδόματα.
Η ίδια διαπίστωσε ότι τα χρήματα που λάμβανε προέρχονταν από ανύπαρκτες εταιρείες και τότε προέβη σε καταγγελία.
Τι λέει η δικηγόρος της πρώην εργαζόμενης
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου μίλησε η Βιργινία Λαμπροπούλου, η οποία είναι δικηγόρος της πρώην εργαζόμενης του Φίλιππου Καμπούρη που έκανε την καταγγελία.
«Η εντολέας μου έπαιρνε πολύ κατώτερο ποσό από τον βασικό μισθό. Ήταν εργαζόμενη στον ίδιο τον κ. Καμπούρη. Η πρόσληψή της έγινε τον Φεβρουάριο του 2021 με καθήκοντα αρχικά να ενημερώνει το διαδικτυακό του site, και εν συνεχεία την αρχισυνταξία των εκπομπών του. Αυτό που είχε συμφωνηθεί μαζί του ήταν να την καταβάλει διατραπεζικά τον μισθό των 600 ευρώ και να την ασφαλίζει, χωρίς δώρα και χωρίς επιδόματα αδείας. Για τον λόγο αυτό της είχε πει ο κ. Καμπούρης και η εντολέας μου το αποδέχθηκε, ότι θα συνάπτουν κάθε μήνα ανανέωση της σύμβασής της για να γλιτώνει τα δώρα» ανέφερε αρχικά η κ. Λαμπροπούλου.
Και πρόσθεσε: «Η εντολέας μου ήταν σε πλήρη οικονομική ανάγκη. Είναι διαζευγμένη με δύο ανήλικα παιδιά τότε σε προετοιμασία για τις Πανελλήνιες και μένει σε ενοίκιο. Είχε απόλυτη ανάγκη να εργαστεί και αποδέχθηκε αυτούς τους επαχθείς όρους εργασίας. Εργάστηκε από τον Φεβρουάριο του 2021 στον κ. Καμπούρη. Τέλη Μαΐου του 2024, όταν πήγε να υποβάλλει την φορολογική του δήλωση στον λογιστή, εκείνος της είπε ότι φαινόταν να έχει εισπράξει 19.500 ευρώ από μισθούς για τον 2023 και εξ αυτού θα έχανε όλες τις κοινωνικές παροχές (επίδομα ενοικίων, επίδομα παιδιών, επίδομα θέρμανσης) και τα παιδιά της δεν μπορούσαν να γραφτούν στο κοινωνικό φροντιστήριο».
«Τον Ιούνιο του 2024 ήρθε σε εμένα και για να ξετυλίξουμε το κουβάρι της υπόθεσης ήταν να ανατρέξουμε στην σελίδα της ΑΑΔΕ, βρήκαμε ποιοι δήλωναν την εντολέα μου στην εφορία, βρήκαμε ποιοι της κατέβαλαν τα 600 ευρώ κάθε μήνα στον τραπεζικό της λογαριασμό, και ανακαλύψαμε ότι 3 εταιρείες με έναν κοινό νόμιμο εκπρόσωπο-“αχυράνθρωπο” της εμφάνιζαν στην ΑΑΔΕ υπέρογκα ποσά και 3 άλλες εταιρείες, με τον ίδιο “αχυράνθρωπο” και τη σύζυγό του, της κατέβαλαν τα 600. Επίσης βρήκαμε ποιοι την ασφάλιζαν στον ΕΦΚΑ. Τότε κάναμε καταγγελία σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, στην ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ, στην Επιθεώρηση Εργασίας και στην Οικονομική Αστυνομία» συμπλήρωσε.