Άρση ασυλίας για Αβραμόπουλο, Κωνσταντοπούλου-Πώς ψήφισαν οι βουλευτές

 Άρση ασυλίας για Αβραμόπουλο, Κωνσταντοπούλου-Πώς ψήφισαν οι βουλευτές
💡 AI Summary by Libre

Το κοινοβούλιο αποφάσισε την άρση ασυλίας για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, μετά από σχετικές εισηγήσεις της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Η άρση ασυλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου αφορά μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση από δημοσιογράφο, ενώ η άρση για τον Αβραμόπουλο σχετίζεται με ένταλμα σύλληψης για το σκάνδαλο Qatargate.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ζήτησε την άρση της ασυλίας του για να προχωρήσει η δικαστική έρευνα και αρνήθηκε κάθε σχέση με τις παράνομες πράξεις που διερευνώνται.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ζήτησε αναβολή της συζήτησης, αλλά ο Πρόεδρος της Βουλής απέρριψε το αίτημα λόγω προθεσμίας τριμήνου για την υπόθεση.

Την άρση ασυλίας για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου αποφάσισε το κοινοβούλιο.

Αναλυτικά οι ψηφοφορίες:

ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:

  • ΨΗΦΙΣΑΝ 265
  • ΥΠΕΡ 175 (ΝΔ και άλλοι βουλευτές)
  • ΚΑΤΑ 90 (ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ)

ΓΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ:

  • ΨΗΦΙΣΑΝ 266
  • ΥΠΕΡ 264 (ΝΔ+ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ)
  • ΚΑΤΑ 0
  • ΠΑΡΩΝ 2 (…)

Για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου αφορμή είναι η μήνυση εναντίον της για συκοφαντική δυσφήμιση που κατέθεσε ο δημοσιογράφος Πέτρος Κουσουλός και την οποία εισηγείται η πλειοψηφία (ΝΔ) στην Επιτροπή Δεοντολογία.

Για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο βουλευτή της ΝΔ και πρώην Ευρωπαίου επιτρόπου, αφορμή είναι το το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η βελγική Δικαιοσύνη στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο Qatargate, με βάση την ομόφωνη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας

Ο πρώην Επίτροπος με υπόμνημα του προς τη Ολομέλεια ζήτησε την άρση της βουλευτικής του ασυλίας προκειμένου, όπως τονίζει, να προχωρήσει απρόσκοπτα η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Qatargate και να αποσαφηνιστεί πλήρως η θέση του. Επίσης δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν έχει καμία σχέση με τις παράνομες πράξεις που διερευνώνται από τις βελγικές αρχές και υπογραμμίζει ότι δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τη βουλευτική του ιδιότητα ως ασπίδα απέναντι στη Δικαιοσύνη. “Δεν προβάλλω αντίρρηση στην παροχή της αιτούμενης άδειας και ζητώ από τη Βουλή να επιτρέψει την απρόσκοπτη εξέλιξη της προβλεπόμενης δικαστικής διαδικασίας”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ζητά εκ νέου αναβολή της συζήτησης, καθώς με επιστολή της προς το Προεδρείο της Βουλής ζήτησε να μετατεθεί η διαδικασία σε μεταγενέστερο χρόνο, επικαλούμενη την παρουσία της ως συνηγόρου υπεράσπισης στη δίκη για τον αείμνηστο Σήφη Βαλυράκη και παράλληλα ζήτησε να συνυπολογιστεί το διάστημα κατά το οποίο η Βουλή παρέμεινε κλειστή, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στον υπολογισμό των σχετικών προθεσμιών.

Ωστόσο ο  Πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, απέρριψε νέα αναβολή, επειδή η σχετική δικογραφία πρέπει να εξεταστεί εντός τριμήνου, με την προθεσμία να εκπνέει εντός του μήνα.

Σχετικά Άρθρα