Bloomberg: Η Αθήνα μπαίνει στα ραντάρ των hedge funds

 Bloomberg: Η Αθήνα μπαίνει στα ραντάρ των hedge funds
💡 AI Summary by Libre

Η Αθήνα προσελκύει μεγάλα hedge funds, όπως η Millennium Management και η Rokos Capital, μέσω κυβερνητικών προσπαθειών και ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος.

Νέοι φορολογικοί κανόνες με χαμηλούς συντελεστές και σταθερούς φόρους εισοδήματος στοχεύουν στην προσέλκυση διαχειριστών κεφαλαίων και στην ενίσχυση της οικονομίας.

Η γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή ωθεί στελέχη να επιλέξουν την Αθήνα ως ασφαλή χρηματοοικονομικό κόμβο αντί των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Παρά τα οφέλη, προβλήματα όπως η έλλειψη υποδομών, το κόστος στέγασης και το κυκλοφοριακό αποτελούν προκλήσεις για την ανάπτυξη του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Η Αθήνα μπαίνει στο ραντάρ μεγάλων hedge funds, καθώς διεθνείς επενδυτικοί όμιλοι εξετάζουν ή έχουν ήδη δρομολογήσει την παρουσία τους στην ελληνική πρωτεύουσα. Το γεγονός παρουσιάζει το Bloomberg ως αποτέλεσμα μιας συντονισμένης προσπάθειας της κυβέρνησης να προσελκύσει στελέχη και κεφάλαια του χρηματοπιστωτικού κλάδου και να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα ικανό να εμπνεύσει μεγάλους παίκτες της αγοράς.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η Millennium Management, ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds διεθνώς, που ασχολείται με επενδύσεις. Οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο και, μετά την ψήφιση των σχετικών νομοθετικών αλλαγών τον Ιούνιο, η εταιρεία προχώρησε τον Ιούλιο στην καταχώριση γραφείου στην Αθήνα.

Παράλληλα, ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχει εκδηλώσει και η Rokos Capital Management. Ο ιδρυτής της, Κρις Ρόκος, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Βρετανία, με την Ελλάδα να αποτελεί τελικά τον προορισμό του, αντί των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα άνοιγε γραφείο. Βεβαίως, υπάρχει και η άλλη πλευρά, που υποστηρίζει ότι ο μόνος λόγος που ο Κρις Ρόκος ενδιαφέρεται να φύγει από την Βρετανία δεν είναι βέβαια η πατριωτική ανάγκη αλλά το ύψος της φορολογίας.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να προσελκύσει και άλλες εταιρείες του κλάδου των κεφαλαίων, ειδικά πάνω στην αγορά ακινήτων γεγονός που φυσικά αποτελεί άλλον έναν αναχαιτιστικό παράγοντα για τα νεαρά ζευγάρια, που ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης, όπως και οικογενειάρχες, ειδικά σε περιοχές με μεγάλη ζήτηση ακινήτων.

Στο πλαίσιο αυτό θεσπίστηκε νέο φορολογικό καθεστώς για διαχειριστές κεφαλαίων που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, με συντελεστή 5% για carried interest και bonus.

Η Ελλάδα διατηρεί σταθερό στα 100.000 ευρώ τον ετήσιο φόρο για εισοδήματα εξωτερικού όσων μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα, ποσό που ισχύει από το 2019. Η επιλογή αυτή διαφοροποιείται από την Ιταλία, όπου ο αντίστοιχος φόρος έχει αυξηθεί στα 300.000 ευρώ.

Το κυβερνητικό επιχείρημα είναι ότι η προσέλκυση των συγκεκριμένων επαγγελματιών μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, να φέρει πίσω στην Ελλάδα στελέχη που εργάζονται στο εξωτερικό και να ενισχύσει δραστηριότητες γύρω από τις επενδύσεις, την τεχνολογία και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Η συγκυρία, όπως λένε αναλυτές του Bloomberg, λειτουργεί επίσης υπέρ της Αθήνας, καθώς οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα για στελέχη που τα προηγούμενα χρόνια είχαν επιλέξει το Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι.

Παρότι τα δύο εμιράτα εξακολουθούν να αποτελούν ισχυρά χρηματοοικονομικά κέντρα, η ασφάλεια έχει πλέον αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα στις αποφάσεις όσων εξετάζουν τη μετεγκατάστασή τους. Η Αθήνα, από την πλευρά της, προσπαθεί να παρουσιαστεί ως εναλλακτικός προορισμός, αξιοποιώντας τη φορολογική πολιτική, τη βελτίωση των οικονομικών της χώρας και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα.

Ωστόσο, η προσέλκυση των υψηλόμισθων στελεχών φέρνει στο προσκήνιο και ένα πρακτικό ζήτημα: την κατοικία αλλά και τη γραφειοκρατία.

Η αυξημένη ζήτηση για ακριβά ακίνητα και περιοχές που προσφέρουν πρόσβαση σε ιδιωτικά σχολεία και υποδομές κατάλληλες για οικογένειες υψηλών εισοδημάτων προσθέτει έναν ακόμη παράγοντα σε μια αγορά όπου το κόστος στέγασης έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά.

Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρείται πως θα παίξει ρόλο η διαμόρφωση του Ελληνικού. Όμως, πολλοί θεωρούν πως χρειάζεται να δημιουργηθούν οι υποδομές και οι συνθήκες που θα επιτρέψουν σε έναν νέο χρηματοοικονομικό κλάδο να αναπτυχθεί, χωρίς η πόλη να γίνει απρόσιτη για τους ανθρώπους που ήδη ζουν σε αυτή. Το κυκλοφοριακό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα, που λειτουργούν αποτρεπτικά, παρά το μετρό.

Η εγκατάσταση της Millennium και η επιλογή της Ελλάδας από τον Κρις Ρόκος αποτελούν μέχρι στιγμής τα πιο ηχηρά δείγματα αυτής της κυβερνητικής προσπάθειας, σύμφωνα με το Bloomberg. Το αν θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες και αν η Αθήνα θα εξελιχθεί σε σταθερό ευρωπαϊκό κέντρο διαχείρισης κεφαλαίων υψηλού ρίσκου θα φανεί τα επόμενα χρόνια.

Σχετικά Άρθρα