Σχοινάς: Επενδύουμε στον Αγρότη – Ανακοίνωσε 263,5 εκατ. ευρώ για τα νέα Σχέδια Βελτίωσης – Ποιοι επιχορηγούνται και πόσο

 Σχοινάς: Επενδύουμε στον Αγρότη – Ανακοίνωσε 263,5 εκατ. ευρώ για τα νέα Σχέδια Βελτίωσης – Ποιοι επιχορηγούνται και πόσο
💡 AI Summary by Libre

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μαργαρίτης Σχοινάς και η Γενική Γραμματέας Αργυρώ Ζέρβα ανακοίνωσαν νέα Σχέδια Βελτίωσης με προϋπολογισμό 263,5 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2023–2027.

Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων θα διαρκέσει από 6 Οκτωβρίου 2026 έως 20 Ιανουαρίου 2027 και καλύπτει επενδύσεις σε εκσυγχρονισμό, εξοικονόμηση νερού και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Οι επιχορηγήσεις φτάνουν έως 750.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και 2,5 εκατ. ευρώ για παραγωγή βιοαερίου από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ανάλογα με το είδος επένδυσης.

Στόχος των Σχεδίων είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας μέσω σύγχρονων επενδύσεων που μειώνουν κόστος και αυξάνουν αποδοτικότητα.

Την υπογραφή τους για νέα σχέδια βελτίωσης έβαλαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μαργαρίτης Σχοινάς και η Γενική Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Αργυρώ Ζέρβα και ανακοίνωσαν πως ο προϋπολογισμός θα έχει δαπάνη ύψους 263,5 εκ. ευρώ. Το κείμενο αφορά στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο και είναι συγκεκριμένες οι επιλέξιμες δαπάνες.

Η υποβολή των αιτήσεων θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), από την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2026 έως την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2027 και ώρα 13:00.

Τι είναι επιλέξιμο για χρηματοδότηση

Η νέα πρόσκληση αφορά τρεις παρεμβάσεις του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023–2027, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών αναγκών.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η χρηματοδότηση για:

  • Ανέγερση, επέκταση και εκσυγχρονισμό γεωργικών κτιρίων και εγκαταστάσεων,
  • Αγορά και εγκατάσταση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού,
  • Εγκατάσταση φυτειών,
  • Μελισσοκομικού αυτοκινήτου,
  • Αγορά γης, όπου προβλέπεται,
  • Επενδύσεις εξοικονόμησης νερού,
  • Παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ για τις ανάγκες της εκμετάλλευσης,
  • Επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση γεωργοκτηνοτροφικών αποβλήτων και παραπροϊόντων,
  • Μελέτες που συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση των επενδύσεων.

Ποιοι επιχορηγούνται και πόσο

 Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός διαμορφώνεται ανάλογα με το είδος της επένδυσης και τον δικαιούχο. Για επενδύσεις ανταγωνιστικότητας μπορεί να φθάσει έως τις 200.000 ευρώ για φυσικά και νομικά πρόσωπα και τις 400.000 ευρώ για συλλογικά σχήματα, ενώ για επενδυτικά σχέδια που αφορούν κατά κύριο μέρος κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και συναφή εξοπλισμό τα αντίστοιχα όρια φθάνουν τις 400.000 και 500.000 ευρώ.

Για επενδύσεις εξοικονόμησης ύδατος ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός μπορεί να φθάσει έως τις 150.000 ευρώ για φυσικά και νομικά πρόσωπα και τις 250.000 ευρώ για συλλογικά σχήματα, ενώ για επενδύσεις σε ΑΠΕ έως τις 200.000 και 500.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Τι προβλέπεται για τους υποψηφίους

Ο υποψήφιος μπορεί να υποβάλει ένα, ενιαίο, επενδυτικό σχέδιο και για τις τρεις παρεμβάσεις με επιχορηγούμενο προϋπολογισμό έως 750.000 ευρώ για φυσικά και νομικά πρόσωπα και έως 1,25 εκατ. ευρώ για συλλογικά σχήματα. Ειδικά για επενδύσεις παραγωγής βιοαερίου από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, το ανώτατο όριο φθάνει τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τόνισε πως αυτή η διαδικασία οδηγεί αγρότες και συλλογικά σχήματα να προχωρήσουν σε επενδύσεις που μπορούν να κάνουν την παραγωγή τους πιο σύγχρονη, πιο αποδοτική και πιο ανταγωνιστική,

Η πρόσκληση, όπως λένε, αφορά σε τρεις διαφορετικές παρεμβάσεις δημιουργώντας ένα ενιαίο πλαίσιο στήριξης για επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων, στην εξοικονόμηση νερού, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην κυκλική οικονομία.

Στόχος, όπως λένε, οι πόροι της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής να μετατραπούν σε πραγματικές παραγωγικές επενδύσεις, που θα βοηθήσουν τον αγρότη να μειώσει το κόστος, να αξιοποιήσει καλύτερα τους διαθέσιμους πόρους και να ενισχύσει το εισόδημά του.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε: «Τα νέα Σχέδια Βελτίωσης αποτελούν μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία για τον ελληνικό αγροτικό κόσμο. Με 263,5 εκατ. ευρώ στηρίζουμε έμπρακτα τους ανθρώπους που παράγουν, επενδύουν και κρατούν ζωντανή την ελληνική ύπαιθρο. Θέλουμε ο Έλληνας αγρότης να έχει τα εργαλεία που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής: το αυξημένο κόστος παραγωγής, την ανάγκη για εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, την κλιματική αλλαγή και τον διεθνή ανταγωνισμό».

Σχοινάς: «Θέλουμε να κάνουμε πιο ανταγωνιστική την ελληνική Γεωργία»

Σημείωσε πως δεν χρηματοδοτούνται «απλώς μηχανήματα και εγκαταστάσεις. Επενδύουμε σε μια πιο δυνατή και πιο ανταγωνιστική ελληνική γεωργία. Με τη νέα πρόσκληση δίνουμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να εκσυγχρονίσουν τις εκμεταλλεύσεις τους, να μειώσουν το κόστος παραγωγής, να αξιοποιήσουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να κάνουν πιο ορθολογική χρήση του νερού. Παράλληλα, δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην κτηνοτροφία και στις επενδύσεις που μπορούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και νέες δυνατότητες ανάπτυξης».

Ο ίδιος υποστήριξε πως η αγροτική παραγωγή χρειάζεται επενδύσεις, σύγχρονα εργαλεία και σταθερή στήριξη και πρόσθεσε πως προς αυτήν την κατεύθυνση προσανατολίζονται «τα  νέα Σχέδια Βελτίωσης. Προχωράμε με σχέδιο, αξιοποιώντας τους ευρωπαϊκούς πόρους προς όφελος του παραγωγού και της ελληνικής υπαίθρου».

Υποβολή και αξιολόγηση αιτήσεων

Οι αιτήσεις στήριξης θα αξιολογηθούν με συγκριτική διαδικασία, βάσει προκαθορισμένων κριτηρίων, και θα καταταχθούν κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας. Το θεσμικό πλαίσιο και η πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα www.agrotikianaptixi.gr.

Σχετικά Άρθρα