Ολονύχτια μάχη με πύρινα μέτωπα σε Βοιωτία και Σαλαμίνα– 39 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο
✨Την Τρίτη εκδηλώθηκαν 39 αγροτοδασικές πυρκαγιές, με το κύριο μέτωπο να εντοπίζεται στον Άγιο Βλάσιο Βοιωτίας, όπου επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.
✨Βελτιωμένη είναι η κατάσταση σε πυρκαγιές στη Στεφάνη Βοιωτίας και στο Ελληνικό Σαλαμίνας, με ισχυρή παρουσία πυροσβεστών και υποστήριξη από υδροφόρες και εναέρια μέσα.
✨Στη Σαλαμίνα σημειώθηκαν εκρήξεις από καύσιμα αντικείμενα στα απορρίμματα, ενώ στο Λαύριο και τον Ασπρόπυργο οι φωτιές κατασβέστηκαν γρήγορα χωρίς ενεργό μέτωπο.
✨Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τέθηκε σε κατάσταση «Red Code» λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, με αυξημένη ετοιμότητα και μέτρα πολιτικής προστασίας.
Μάχη με πολλαπλά πύρινα μέτωπα έδωσαν την Τρίτη οι πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς συνολικά 39 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο.
Βελτιωμένη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε χθες, 25 Αυγούστου 2026, περίπου στις 16:45, σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Άγιος Βλάσιος Βοιωτίας.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, μετά από ολονύχτια επιχείρηση, αντιμετωπίζουν κυρίως καπνίζοντα σημεία και συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή. Στο σημείο βρίσκονται 92 πυροσβέστες, με πέντε ομάδες πεζοπόρων της 4ης και 10ης ΕΜΟΔΕ και 25 οχήματα.
Με το πρώτο φως της ημέρας, στην αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί δύο ελικόπτερα, ενώ, εφόσον απαιτηθεί, θα κινητοποιηθούν και άλλα εναέρια μέσα. Για τη συνδρομή στο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Δήμος Λεβαδέων έχει διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Σήμερα, η περιοχή βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, κατηγορίας 3.
Δύο μηνύματα από το 112
Για την πυρκαγιά στον Άγιο Βλάσιο εκδόθηκαν δύο μηνύματα μέσω του 112.
Το πρώτο, στις 17:27, ενημέρωνε όσους βρίσκονταν στις περιοχές Άγιος Βλάσιος και Τσουκαλάδες. Στις 18:14 ακολούθησε δεύτερο μήνυμα, με το οποίο ζητήθηκε από όσους βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Τσουκαλάδες να απομακρυνθούν προς τη Λιβαδειά.
Η περιοχή βρίσκεται στην κατηγορία 3, δηλαδή σε υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Για τη διερεύνηση των αιτιών της φωτιάς έχει κινητοποιηθεί το Ανακριτικό Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Φθιώτιδας.
Βελτιωμένη η εικόνα στη Στεφάνη Βοιωτίας
Καλύτερη είναι η εικόνα στο μέτωπο της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Στεφάνη Βοιωτίας.
Η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 15:30, σε δύσβατο σημείο και μακριά από κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο επιχειρούν 85 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 1ης και 4ης ΕΜΟΔΕ και 28 οχήματα.
Για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα χρησιμοποιείται για τον συντονισμό των επιχειρήσεων.
Στην κατάσβεση συνδράμει και ο Δήμος Τανάγρας με υδροφόρες.
Καλύτερη η κατάσταση στο Ελληνικό Σαλαμίνας
Βελτιωμένη είναι η εικόνα και στην πυρκαγιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση και απορρίμματα στην περιοχή Ελληνικό Σαλαμίνας.
Η φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στις 16:40 και καίει μεγάλο όγκο απορριμμάτων, μεταξύ άλλων μπαταρίες και φιαλίδια. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος επέκτασης, ωστόσο ισχυρές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή για την αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων.
Στο σημείο επιχειρούν 80 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 1ης ΕΜΟΔΕ, εθελοντές και 25 οχήματα, ενώ συνδρομή παρέχουν και υδροφόρες των ΟΤΑ.
Οι εκρήξεις που ακούστηκαν στη Σαλαμίνα
Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς ακούστηκαν εκρήξεις. Όπως διευκρίνισε η Πυροσβεστική, οι εκρήξεις δεν προέρχονταν από στρατιωτικό υλικό, αλλά από αντικείμενα που βρίσκονταν στα απορρίμματα και καίγονταν, όπως μπαταρίες και φιαλίδια.
Στις 17:10 εκδόθηκε μήνυμα μέσω του 112 για την απομάκρυνση όσων βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή των οικισμών Άνω Βασιλικά και Νέα Σαλαμίνα (Μπιζάνι), με κατεύθυνση προς την Ακτή Καραϊσκάκη.
Χωρίς ενεργό μέτωπο στο Λαύριο – Άμεσα κατασβέστηκε η φωτιά στον Ασπρόπυργο
Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στη θέση Καλοπήγαδο στο Λαύριο Αττικής.
Μία ακόμη πυρκαγιά εκδηλώθηκε περίπου στις 21:15 στη θέση Λάκκα Κάτσαρη στον Ασπρόπυργο.
Η φωτιά, που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση, κατασβέστηκε άμεσα. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 10 πυροσβέστες με τρία οχήματα.
Για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκε το Ανακριτικό Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Δυτικής Αττικής.
Red Code σήμερα στα Ιόνια Νησιά
Για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, κατηγορίας κινδύνου 4, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Για τον λόγο αυτό, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τίθεται σε κατάσταση κινητοποίησης «Red Code».