Ποιον θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του Ε΄ αντιπροέδρου της Βουλής 

  Ποιον θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του Ε΄ αντιπροέδρου της Βουλής 
💡 AI Summary by Libre

Η διαγραφή της Νίνας Κασιμάτη και η ανεξαρτητοποίηση της Όλγας Γεροβασίλη περιορίζουν την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σε 10 βουλευτές, στην πέμπτη θέση κοινοβουλευτικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προτείνει βουλευτή για Ζ΄Αντιπρόεδρο της Βουλής, με επικρατέστερους υποψηφίους τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο και τον Γιάννη Αμανατίδη.

Η Ολομέλεια εξέλεξε τον Πάρη Κουκουλόπουλο ως Δ΄Αντιπρόεδρο, με ευρεία διακομματική πλειοψηφία 255 βουλευτών υπέρ και 16 "παρών".

Οι Αντιπρόεδροι της Βουλής είναι επτά, με τρεις από τη ΝΔ και από έναν από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΣΥΡΙΖΑ.

Με την επισημοποίηση, δηλαδή με τις σχετικές ανακοινώσεις στην Ολομέλεια την Πέμπτη 27/8, αφενός της διαγραφής της Νίνας Κασιμάτη και της ανεξαρτητοποίησης της Όλγας Γεροβασίληη κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στους 10 βουλευτές και θα βρίσκεται τυπικά και ουσιαστικά στην πέμπτη θέση μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πίσω από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση και μπροστά από τη Νίκη και την Πλεύσης Ελευθερίας.

Μετά την ανεξαρτητοποίηση της Όλγας Γεροβασίλη τη θέση του Ε’ Αντιπροέδρου της Βουλής προωθείται ο νυν έκτος Αντιπρόεδρος Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ) και στη θέση του  ΣΤ’ Αντιπροέδρου, ο νυν έβδομος Αντιπρόεδρος, Βασίλης Βιλιάρδος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται πλέον να προτείνει βουλευτή του για εκλογή του Ζ΄Αντιπρόεδρου και αν είναι εκ νέου γένους θηλυκού ίσως προταθεί η Έλενα Ακρίτα, ωστόσο περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνουν τα ονόματα του Θεόφιλου Ξανθόπουλου και του Γιάννη Αμανατίδη

Υπενθυμίζεται ότι στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, η Ολομέλεια κλήθηκε να εκλέξει εκ νέου και τον Δ΄Αντιρπρόεδρο, μετα τη διαγραφή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και την απόφαση του να παραδώσει την βουλευτική του έδρα. Στη θέση του εκλέχθηκε ο Πάρις Κουκουλόπουλος ο οποίος έτυχε ευρύτατης διακομματικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, καθώς υπερψηφίστηκε από 255 βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Νέα Αριστεράς, της Ελληνικής Λύσης και ανεξάρτητους βουλευτές, ενώ 16 βουλευτές από τη Νίκη, την Πλεύση Ελευθερίας και ορισμένους ανεξάρτητους βουλευτές δήλωσαν “παρών” στην σχετική ψηφοφορία.

Να σημειωθεί ότι οι Αντιπρόεδροι της Βουλής είναι επτά, εκ των οποίων τρεις απο τη ΝΔ και ένας από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Α.Μ. 

Σχετικά Άρθρα