Δύο συλλήψεις σε Μαρούσι και Χίο για εμπρησμό από αμέλεια

 Δύο συλλήψεις σε Μαρούσι και Χίο για εμπρησμό από αμέλεια
💡 AI Summary by Libre

Δύο άτομα συνελήφθησαν σε Μαρούσι και Χίο για παραβάσεις πυροπροστασίας και πρόκληση πυρκαγιών από αμέλεια, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική.

Από 1η Ιανουαρίου έως 9 Αυγούστου 2026, επιβλήθηκαν 684 πρόστιμα συνολικού ύψους 1.052.830 ευρώ και πραγματοποιήθηκαν 277 συλλήψεις για εμπρησμούς, κυρίως από αμέλεια.

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και τα Ανακριτικά Κλιμάκια βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω επικίνδυνων καιρικών συνθηκών για άμεση διερεύνηση πυρκαγιών.

Οι πολίτες καλούνται να τηρούν τις απαγορεύσεις και να αποφεύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά, προστατεύοντας ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Σε δύο συλλήψεις σε Μαρούσι και Χίο για παραβάσεις της νομοθεσίας πυροπροστασίας και πρόκληση πυρκαγιών από αμέλεια, προχώρησαν οι ανακριτικές αρχές χθες και σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας εκ των συλληφθέντων είχε ανάψει πυρκαγιά δίπλα σε δασική έκταση.

Συγκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το ΠΣ, μετά από άμεση κινητοποίηση των Ανακριτικών Κλιμακίων Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Α.Κ.Α.Ε.Ε.) της Δ.Α.Ε.Ε. και των ανακριτικών υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, οι δύο συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στο αυτόφωρο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής:

  • Στο Μαρούσι Αττικής, σήμερα, 9 Αυγούστου 2026, συνελήφθη από το Α.Κ.Α.Ε.Ε. Αθηνών 86χρονος ημεδαπός, καθώς στις 12:09 διαπιστώθηκε να κάνει χρήση συσκευής έψησης (ψησταριάς) πλησίον δασικής έκτασης, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, ενώ για την περιοχή ίσχυε κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς 4 (πολύ υψηλή).
  • Στην Τ.Κ. Παρπαριάς, στη Δ.Ε. Αμανής του Δήμου Χίου, συνελήφθη ημεδαπός για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το Σάββατο, 8 Αυγούστου 2026, περί ώρα 13:50, όταν από βενζινοκίνητη αντλία που χρησιμοποιούσε προκλήθηκε μικρής έκτασης αγροτική πυρκαγιά εντός αγροτεμαχίου.

Σημειώνεται ότι, από 1 Ιανουαρίου έως και 9 Αυγούστου 2026, έχουν επιβληθεί συνολικά 684 διοικητικά πρόστιμα, συνολικού ύψους 1.052.830,24 ευρώ, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 277 συλλήψεις στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από τις οποίες οι 248 (89,53%) είναι από αμέλεια και οι 29 (10,47%) από πρόθεση.

Από το ΠΣ επισημαίνεται ότι η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και τα κατά τόπους Ανακριτικά Κλιμάκια Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Α.Κ.Α.Ε.Ε.), λόγω της επιδείνωσης των μετεωρολογικών συνθηκών, με επικράτηση ισχυρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών, βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη και αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την άμεση διερεύνηση κάθε έναρξης πυρκαγιάς και την απόδοση ευθυνών όπου διαπιστώνονται παραβάσεις.

Παράλληλα, απευθύνεται ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες να τηρούν απαρέγκλιτα τις ισχύουσες απαγορεύσεις και τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών, να συμβουλεύονται καθημερινά τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και να αποφεύγουν κάθε ενέργεια ή δραστηριότητα που δύναται να προκαλέσει πυρκαγιά.

«Η αυξημένη προσοχή, η τήρηση των μέτρων πυρασφάλειας και η υπεύθυνη συμπεριφορά όλων αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιών, την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του φυσικού περιβάλλοντος και των περιουσιών των πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά Άρθρα