Κυψέλη: “Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε”, λέει το ζευγάρι που “υιοθέτησε” τον 26χρονο Αφγανό
✨Το ζευγάρι Αμερικανών που φιλοξενούσε τον 26χρονο Αφγανό κατηγορούμενο για τη δολοφονία στην Κυψέλη δηλώνει σοκαρισμένο και αδυνατεί να πιστέψει την κατηγορία.
✨Γνώρισαν τον νεαρό το 2016 στη Λέσβο, όπου εργαζόταν ως εθελοντής μεταφραστής στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας και τον στήριζαν σαν οικογένεια.
✨Το ζευγάρι σημειώνει πως δεν είχε δείξει βίαιη συμπεριφορά, αλλά μόνο εφηβικές αντιδράσεις, ενώ είχε υποστεί σοβαρά ψυχολογικά τραύματα λόγω πολέμου και προσφυγιάς.
✨Η ζωή του Αφγανού έχει παρουσιαστεί σε αυτοβιογραφικό βίντεο και βιβλίο, όπου περιγράφει τις απώλειες της οικογένειάς του από τους Ταλιμπάν και επιθέσεις.
Συγκλονισμένο είναι το ζευγάρι Αμερικανών που φιλοξενούσε για περίπου δύο χρόνια τον 26χρονο Αφγανό, που κατηγορείται για τη δολοφονία της 38χρονης Σκωτσέζας και χριστιανής ιεραποστόλου Ελίζαμπεθ Τζέιν Ρος στην Κυψέλη.
Το ζευγάρι που ζήτησε να μιλήσει στην Daily Mail υπό τον όρο της ανωνυμίας για την συγκεκριμένη υπόθεση, αναφέροντας πως έμαθε για τη σύλληψη του 26χρονου από κοινό φίλο, ενώ περιέγραψαν το γεγονός της δολοφονίας ως «ασύλληπτο».
Ανέφεραν χαρακτηριστικά πως αδυνατούν να πιστέψουν ότι το πρόσωπο που κατηγορείται για το φρικτό έγκλημα, είναι το ίδιο με αυτό που φιλοξένησαν στη Λέσβο.
Το ζευγάρι σημειώνει πως γνώρισε τον Αφγανό στην Λέσβο το 2016 όπου εργαζόταν ως εθελοντής στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας. Τότε ο 16χρονος Αφγανός που έργαζόταν μεταφραστής εθελοντής για ανθρωπιστικές οργανώσεις, έχασε το σπίτι του μετά από φωτιά που ξέσπασε λόγω επεισοδίων μεταναστών.
Ο νεαρός αποκαλούσε το ζευγάρι «μαμά» και «μπαμπά», ενώ έκανε παρέα και με τους 2 ενήλικους γιους τους. Η μητέρα τον βοηθούσε να μάθει αγγλικά και ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτική αναφορικά με την μόρφωσή του. Παρέμεινε στην Λέσβο ως το 2018 ενώ εκείνοι επέστρεψαν στην Ατλάντα των ΗΠΑ και βρέθηκαν τελευταία φορά το 2019 σε ταξίδι τους στην Ευρώπη.
«Δεν είναι το άτομο που ήξερα»
Σε κατάσταση σοκ είναι η γυναίκα από τις εξελίξεις, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Όταν άκουσα τα νέα, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν αλήθεια. Δεν μοιάζει πραγματικό. Είναι σαν να πρόκειται για έναν εφιάλτη από τον οποίο περιμένω να ξυπνήσω», είπε, προσθέτοντας πως εξακολουθεί να αισθάνεται σαν μητέρα για «εκείνο το αγόρι που πλέον είναι ενήλικας».
Το ζευγάρι επισημαίνει πως δεν είχε παρουσιάσει δείγματα βίας και ακραία συμπεριφορά, ενώ αντιμετώπιζε μόνο δυσκολίες λόγω εφηβείας, αντιδρώντας στην εξουσία, χαρακτηρίζοντας όμως αυτή τη συμπεριφορά ως συνηθισμένες εφηβικές αντιδράσεις», επισημαίνοντας παράλληλα ότι είχε βιώσει σοβαρά τραύματα λόγω του πολέμου και της προσφυγιάς.
«Οτιδήποτε κι αν πω αποτελεί εικασία. Όμως είμαι σχεδόν βέβαιος ότι ο Σαρίφ που γνώρισα ως έφηβο δεν είναι ο Σαρίφ του σήμερα». Η σύζυγος του άνδρα επέμεινε ότι η προβληματική συμπεριφορά του Αχμαντζάι ήταν «φυσιολογικά εφηβικά ξεσπάσματα», προσθέτοντας ότι, όπως πολλοί πρόσφυγες, είχε βιώσει «έντονο τραύμα».
Η ιστορία της ζωής του Αχμαντζάι είχε παρουσιαστεί παλαιότερα σε ένα αυτοβιογραφικό βίντεο κινουμένων σχεδίων, και σύντομα θα κυκλοφορήσει σε βιβλίο απομνημονευμάτων με τίτλο: From Hell to Home: How Loss, Exile, and Hope Built the Man I Becam. Ο ίδιος είχε περιγράψει πώς ολόκληρη η οικογένειά του χάθηκε στο Αφγανιστάν.
Ο πατέρας και ο αδελφός του σκοτώθηκαν από τους Ταλιμπάν, ενώ η μητέρα, η αδελφή και ένας ακόμη αδελφός του έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση αυτοκτονίας.