Φωτιά στην Κεφαλονιά: Κοντά σε σπίτια το πύρινο μέτωπο
✨Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Πάστρα της Κεφαλονιάς, με εκκενώσεις να γίνονται σε Κάτω Κατελειό, Χιονάτα, Θηράμονα και Μαυράτα προς Αργοστόλι.
✨Οι περιοχές Πάστρα και Κρεμμύδι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ οι κάτοικοι σε Κρεμμύδι και Μαρκόπουλο απομακρύνονται λόγω της επέκτασης της πυρκαγιάς.
✨Στην περιοχή επιχειρούν 31 πυροσβέστες, δύο πεζοπόρα τμήματα, επτά οχήματα και μηχανήματα, με δυσκολίες από ισχυρούς ανέμους και δύσβατο ανάγλυφο.
✨Οι αρχές καλούν συνεχώς τους κατοίκους να ακολουθούν τα μηνύματα 112 και να παραμένουν σε ετοιμότητα για την ασφάλειά τους.
Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει η επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κεφαλονιά, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους σε τρία έως τέσσερα ενεργά σημεία όπου εξακολουθούν να εκδηλώνονται αναζωπυρώσεις.
Οι φλόγες έχουν φτάσει σε μικρή απόσταση από κατοικίες, ενώ στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Παράλληλα, αναμένεται η επανέναρξη των εναέριων επιχειρήσεων, με στόχο να πραγματοποιηθούν ρίψεις νερού στο πιο κρίσιμο μέτωπο.
Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, όταν οι άνεμοι ενισχύονται, οι εστίες αναζωπυρώνονται, καθώς οι φλόγες βρίσκουν εύφλεκτη ύλη. Αν και η φορά του ανέμου δεν κατευθύνεται προς τις κατοικίες, η παρουσία τριών έως τεσσάρων σπιτιών πολύ κοντά στο ενεργό μέτωπο διατηρεί σε υψηλό επίπεδο την ανησυχία των Αρχών.
Οι πυροσβέστες παραμένουν σε επιφυλακή, καταβάλλοντας προσπάθειες να περιορίσουν τις αναζωπυρώσεις και να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς προς τις κατοικημένες περιοχές.
Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση και γρήγορα πήρε διαστάσεις, κινητοποιώντας την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία. Οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή έχουν ενισχυθεί και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 48 πυροσβέστες, πεζοπόρα τμήματα και 11 πυροσβεστικά οχήματα συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης. Παράλληλα, συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη με τις φλόγες ρίχθηκαν και τα εναέρια μέσα. Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο επιχειρούν στην περιοχή, πραγματοποιώντας ρίψεις νερού στα ενεργά σημεία της πυρκαγιάς, σε συντονισμό με τις επίγειες δυνάμεις.
Οι Αρχές καλούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του 112 και να μην επιχειρούν να επιστρέψουν στις περιοχές που έχουν εκκενωθεί. Όσοι βρίσκονται στις περιοχές Κάτω Κατελειό καλούνται να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς Ρατζακλί και Σκάλα, ενώ όσοι βρίσκονται σε Χιονάτα, Θηράμονα και Μαυράτα έλαβαν οδηγία να κατευθυνθούν προς Αργοστόλι.
Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει, σύμφωνα με αναφορές, οι περιοχές Πάστρα και Κρεμμύδι εξαιτίας της φωτιάς που μαίνεται στο νησί της Κεφαλονιάς.
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
🆘 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας
‼️ Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Χιονάτα #Θηράμονα και #Μαυράτα της Περιφερειακής Ενότητας #Κεφαλληνίας απομακρυνθείτε προς #Αργοστόλι
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/1XyhLLFTsM@pyrosvestiki…— 112 Greece (@112Greece) August 2, 2026
Νωρίτερα μέσω 112 ζητήθηκε η απομάκρυνση πολιτών από τις περιοχές Κρεμμύδι και Μαρκόπουλο προς Αργοστόλι.
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
🆘 Πυρκαγιά στην περιοχή σας
‼️ Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Κρεμμύδι της Περιφερειακής Ενότητας #Κεφαλληνίας απομακρυνθείτε προς #Αργοστόλι
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/1XyhLLFTsM@pyrosvestiki@hellenicpolice— 112 Greece (@112Greece) August 1, 2026
«Βγάζουμε τον κόσμο, συνολικά 300 άνθρωποι από τα σπίτια στο Κρεμμύδι αλλά και στο Μαρκόπουλο όπου τώρα μπαίνει η φωτιά. Είναι μεγάλη η βλάστηση, φυσάει και το ανάγλυφο είναι δύσκολο, ενώ έχει κλείσει ο δρόμος που προσεγγίζουν τα πυροσβεστικά» τόνισε, μιλώντας στο ΕΡΤnews, ο δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος και εκτίμησε ότι πρόκειται για εμπρησμό σε περιοχή κατάφυτη που δεν είχε καεί.
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
🆘 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας
‼️ Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Μαρκόπουλο της Περιφερειακής Ενότητας #Κεφαλληνίας απομακρυνθείτε προς #Αργοστόλι
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/1XyhLLFTsM@pyrosvestiki@hellenicpolice— 112 Greece (@112Greece) August 1, 2026
H πυρκαγιά καίει αγροτοδασικές εκτάσεις ενώ, στο σημείο επιχειρούν 31 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων της 16ης ΕΜΟΔΕ και επτά πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες, μηχανήματα έργου των ΟΤΑ και εθελοντές. Το έργο των δυνάμεων που επιχειρούν να περιορίσουν την πυρκαγιά, δυσκολεύουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθώς και το δύσβατο της περιοχής. Το πρώτο μήνυμα 112 προειδοποιούσε τους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.
⚠️ Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣
🆘 Πυρκαγιά στην περιοχή #Πάστρα της Περιφερειακής Ενότητας #Κεφαλληνίας
‼️ Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/1XyhLLFTsM@pyrosvestiki@hellenicpolice— 112 Greece (@112Greece) August 1, 2026
Μία σύλληψη για εμπρησμό
Οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός ατόμου για τη φωτιά στην Κεφαλονιά , ενώ έχει ειδοποιηθεί Εισαγγελέας.