Βοιωτία:Εκκένωση 4 περιοχών-Μάχη με τις φλόγες στην Αργολίδα-Βελτιωμένη η εικόνα στο Ρέθυμνο

 Βοιωτία:Εκκένωση 4 περιοχών-Μάχη με τις φλόγες στην Αργολίδα-Βελτιωμένη η εικόνα στο Ρέθυμνο
💡 AI Summary by Libre

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν για τρίτη ημέρα την καταπολέμηση των πυρκαγιών σε Βοιωτία, Αχαΐα και Ρέθυμνο με ενισχυμένα μέσα και επίγειες δυνάμεις.

Στην Αχαΐα, η φωτιά στη Φλόκα βελτιώνεται χάρη στα εναέρια μέσα που έφτασαν το πρωί και στα προληπτικά μέτρα για τον ΧΥΤΑ και το εργοστάσιο απορριμμάτων.

Στο νότιο Ρέθυμνο, η κατάσβεση γίνεται χωρίς εναέρια μέσα λόγω ισχυρών ανέμων, με επίγειες δυνάμεις να εστιάζουν σε Κρύα Βρύση και Άσωμα για αποτροπή νέων αναζωπυρώσεων.

Παρά τη βελτίωση της κατάστασης σε πολλές περιοχές, οι πυροσβεστικές υπηρεσίες παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή και συνεχίζουν τον αγώνα μέχρι πλήρη έλεγχο των μετώπων.

Πολλαπλές πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής σε τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου σε μια ημέρα με ιδιαίτερα δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες. Οι πλέον ενεργές είναι οι δασικές πυρκαγιές στη Νότια Βοιωτία και στην Αργολίδα

Το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στην Ξηρονομή Βοιωτίας, σημαίνοντας συναγερμό. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, μετά την ενίσχυση των δυνάμεων επιχειρούν 59 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων της 4ης ΕΜΟΔΕ και 20 οχήματα και από αέρος 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Δήμου Θηβαίων.

voiotia

Στη Βοιωτία οι αρχές έχουν προχωρήσει σε εκκένωση της Ξηρονομής, της Αλυκής, του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Βασιλείου.


Φωτιά στην Αργολίδα

Πυρκαγιά ξέσπασε και στο Φίχτι Αργολίδας, κοντά στις Μυκήνες, ενώ στάλθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση.

Παράλληλα, έκλεισε η Παλαιά Εθνική Οδός Άργους – Κορίνθου στο ύψος των Φιχτίων

Η φωτιά στην Αχαΐα

Νέα φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Παρασκευής (31.7.26) αυτή τη φορά στην Αχαΐα, στην περιοχή Φλόκα, όπου εστάλη μήνυμα του 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων προς την Άρλα.

«Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά που εκδηλώθηκε περίπου στις 4:10 σήμερα τα ξημερώματα στην περιοχή του Φλόκα», όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος.

Όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος, «ευτυχώς, με το πρώτο φως της ημέρας, περίπου στις 6:30, έφθασαν στην περιοχή αρκετά εναέρια μέσα πυρόσβεσης και ξεκίνησαν άμεσα τις ρίψεις νερού, ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης».

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξόπουλο, «η φωτιά ξεκίνησε κοντά στην κοινότητα Φλόκα και απειλήθηκε άμεσα το χωριό, ενώ αν είχε εκδηλωθεί δύο ώρες νωρίτερα, τότε η κατάσταση θα ήταν πολύ πιο δύσκολη».

Επίσης, ο δήμαρχος ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα για την προστασία του ΧΥΤΑ, αλλά και της γειτονικής έκτασης που κατασκευάζεται το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων».

Ρέθυμνο: Χωρίς εναέρια μέσα

Χωρίς τη συνδρομή εναέριων μέσων ξεκίνησε και σήμερα η επιχείρηση αντιμετώπισης της μεγάλης πυρκαγιάς στο νότιο Ρέθυμνο, καθώς οι ισχυροί άνεμοι δεν επιτρέπουν τις πτήσεις πυρόσβεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Συντονιστικό Κέντρο, η εικόνα εμφανίζεται βελτιωμένη σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα, ωστόσο η μάχη με τις αναζωπυρώσεις συνεχίζεται.

«Τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα σήμερα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Αγίου Βασιλείου Ευαγγελία Γλαμπεδάκη, αναφορικά με την εξέλιξη της φωτιάς στο νότιο Ρέθυμνο, υπογραμμίζοντας ότι, παρά τη βελτιωμένη εικόνα, η μάχη με τις αναζωπυρώσεις συνεχίζεται και απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση.

Όπως έγινε γνωστό, ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν αναπτυγμένες σε ολόκληρη την πληγείσα περιοχή, δίνοντας διαρκή αγώνα για τον περιορισμό των εστιών που εξακολουθούν να αναζωπυρώνονται λόγω των ανέμων.

Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές της Κρύας Βρύσης και του Ασώματου, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους, προκειμένου να αποτρέψουν νέες επεκτάσεις της φωτιάς.

Από το Συντονιστικό επισημαίνεται ότι, παρά την καλύτερη εικόνα σε σχέση με χθες, η επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι δυνάμεις θα παραμείνουν σε αυξημένη επιφυλακή μέχρι να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο κάθε ενεργό μέτωπο.


Σχετικά Άρθρα