Politico: Η τολμηρή πρόταση Πιερρακάκη για να γεμίσουν τα ταμεία της ΕΕ

 Politico: Η τολμηρή πρόταση Πιερρακάκη για να γεμίσουν τα ταμεία της ΕΕ
💡 AI Summary by Libre

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Κυριάκος Πιερρακάκης, προτείνει την ανακατεύθυνση εσόδων από δημοπρασίες ραδιοσυχνοτήτων για χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Η πρόταση περιλαμβάνει κατανομή 75% των εσόδων στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και 25% σε ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων για ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G.

Η ιδέα στοχεύει στη μείωση κατακερματισμού και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, αλλά αντιμετωπίζει αντίσταση από κράτη μέλη που θέλουν να διατηρήσουν τον έλεγχο των εσόδων.

Παρά τις δυσκολίες, ο Πιερρακάκης ελπίζει ότι η πρόταση θα συμβάλει στις διαπραγματεύσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2028-2034 και την ενοποίηση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς.

Μπορούν να εμφανιστούν χρήματα από το πουθενά; Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Κυριάκος Πιερρακάκης, λέει ότι μπορεί να βρεθούν στα… ραδιοκύματα, σημειώνει σε σημερινό δημοσίευμά του το Politico. Ο πρόεδρος του Eurogroup παρουσιάζει έναν -όπως σχολιάζει το Politico- δυνητικά τολμηρό νέο τρόπο άντλησης χρημάτων για την ΕΕ: την ανακατεύθυνση επικερδών εσόδων από εθνικές δημοπρασίες ραδιοσυχνοτήτων (ή ραδιοφάσματος), στις Βρυξέλλες, ακριβώς τη στιγμή που εντείνονται οι συζητήσεις για τον επταετή προϋπολογισμό του μπλοκ.

«Είναι πολιτική τηλεπικοινωνιών α λα Ντράγκι» είπε σε συνέντευξή του, επικαλούμενος το σχέδιο του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού για την αντιστροφή της οικονομικής παρακμής της Ευρώπης, το οποίο ζητούσε μεγαλύτερο συντονισμό και εναρμόνιση στον τρόπο με τον οποίο οι εθνικές κυβερνήσεις χορηγούν άδειες στις συχνότητες που τροφοδοτούν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Μια τέτοια ρύθμιση θα είχε, επίσης, το πλεονέκτημα της ενθάρρυνσης για μεγαλύτερη ανάπτυξη των κρίσιμης σημασίας τεχνολογιών σε ολόκληρο το μπλοκ.

Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης βρίσκονται επί του παρόντος αντιμέτωποι με ένα συνονθύλευμα εθνικών διαδικασιών για να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε αυτό το κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο, συμπεριλαμβανομένων δημοπρασιών των οποίων τα έσοδα εισρέουν στους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα, από το 2020 οι πάροχοι έχουν δαπανήσει περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε άδειες ραδιοφάσματος, σύμφωνα με τον εμπορικό σύνδεσμο Connect Europe. Η διαδικασία δέχεται εδώ και καιρό επικρίσεις για το ότι πιέζει οικονομικά τους παρόχους αντί να ενθαρρύνει τις επενδύσεις, με τον πρώην Επίτροπο της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, να κάνει λόγο για «αγελάδα μετρητών» των κυβερνήσεων.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης κάλεσε την Ευρώπη να βασιστεί σε αυτό που χαρακτήρισε ως την «πιο καινοτόμο δημοπρασία» της, αναφερόμενος στο σχέδιο της Ελλάδας το 2020 να διαθέσει το 25% των εσόδων από τις δημοπρασίες ραδιοφάσματος για ένα νέο ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει στο αναπτυσσόμενο οικοσύστημα 5G.

Ο επικεφαλής του Eurogroup προβλέπει την κατανομή του 75% των εσόδων από τις δημοπρασίες στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το μακροπρόθεσμο σχέδιο δαπανών της ΕΕ, με το 25% να διοχετεύεται μέσω ενός ταμείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Με ένα τέτοιο ταμείο, υπουστηρίζει, «θα καταλήξουμε με ένα πολύ μεγαλύτερο συνολικά ποσό στα χέρια της Ευρώπης».

Η αντισυμβατική αυτή πρόταση, όπως χαρακτηρίζεται από το Politico, θα μπορούσε να δώσει στους διαπραγματευτές μια νέα πηγή εσόδων σε επίπεδο ΕΕ – γνωστή και ως «ίδιος πόρος» με την ορολογία που χρησιμοποιείται στις Βρυξέλλες – καθώς η Ευρώπη παραμένει διχασμένη σχετικά με τον προϋπολογισμό των 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ του μπλοκ μεταξύ των λεγόμενων… λιτών χωρών που θέλουν να περιορίσουν τις δαπάνες και εκείνων που θέλουν να διατηρήσουν τα τρέχοντα επίπεδα.

Ο Πιερρακάκης είπε ότι ήθελε, επίσης, να συνδέσει αυτήν την ιδέα του «μη μηδενικού αθροίσματος» με την προσπάθεια για ενίσχυση των Ευρωπαίων πρωταθλητών της βιομηχανίας καθώς και για μείωση της εξάρτησης του μπλοκ από την αμερικανική τεχνολογία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η πρόταση μπορεί να συναντήσει αντιδράσεις μεταξύ των κρατών της ΕΕ, οι οποίες αντιστέκονται εδώ και καιρό στη μεταρρύθμιση στον συγκεκριμένο τομέα και έχουν εκφράσει την οργή του για την καταπάτηση μιας εθνικής αρμοδιότητας – και μιας πηγής εσόδων του προϋπολογισμού από τις Βρυξέλλες.

«Αυτή η ιδέα έχει επίπεδα. Υπάρχει ένα πολύ ορατό επίπεδο, το οποίο είναι απλώς ο συγχρονισμός των δημοπρασιών» δήλωσε ο Κ. Πιερρακάκης, υποστηρίζοντας ότι η μείωση του κατακερματισμού και η προσέγγιση σε μια ενιαία αγορά θα ήταν ήδη μια μεγάλη νίκη. «Η εκτίμηση προς τους πρωταθλητές μας και τους φορείς τηλεπικοινωνιών μας είναι αυτονόητη, πριν προχωρήσουμε στη συζήτηση για τα έσοδα».

Υποστήριξε ότι ένα νέο παράδειγμα αναδύεται μετά τις συστάσεις των τελευταίων ετών από τις εκθέσεις για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα του Ντράγκι και του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε την Ένωση Κεφαλαιαγορών, το μακροχρόνιο έργο της Ε.Ε. για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς για επενδύσεις και χρηματοδότηση, το οποίο έχει πρόσφατα κερδίσει έδαφος.

Ωστόσο, ακόμη και με παραδοχή του ίδιου, η ιδέα του για τη νέα κατανομή των εσόδων από τα ραδιοκύματα θα είναι δύσκολο να στηριχθεί.

«Δεν νομίζω ότι θα κερδίσει ευρεία υποστήριξη» δήλωσε ένας αξιωματούχος της εθνικής κυβέρνησης, διατηρώντας την ανωνυμία του. Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι οι χώρες θα ήταν απρόθυμες να εγκαταλείψουν τα έσοδα και είναι πιθανό να αντισταθούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξασφαλίσει μεγαλύτερο ρόλο στον συντονισμό του φάσματος μέσω του Νόμου για τα Ψηφιακά Δίκτυα, ο οποίος βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση. «Γενικά, το να επιτραπεί στην Επιτροπή να εισπράττει τέλη ραδιοφάσματος δεν είναι κάτι που αρέσει στα κράτη μέλη» επανέλαβε ένας δεύτερος αξιωματούχος από άλλη κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής για την πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κεντρώος Πολωνός ευρωβουλευτής Μίχαλ Κομπόσκο, είχε δηλώσει προηγουμένως σε συνέντευξή του ότι δεν ήθελε να επιμείνει στο «status quo ότι η κυβέρνηση παίρνει αυτά τα τεράστια ποσά από τους φορείς εκμετάλλευσης και στη συνέχεια κανείς δεν έχει λόγο στο πώς χρησιμοποιούνται αυτά τα χρήματα».

Ο Κ. Πιερρακάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι η ιδέα του θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για το 2028-2034 και την ευρύτερη συζήτηση για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. Είπε ότι «πολλοί» από τους συναδέλφους του έχουν ήδη «υιοθετήσει την κεντρική φιλοσοφία της ιδέας». «Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια πιο λεπτομερή και διεξοδική φάση όπου θα χρειαστούμε μια συγκεκριμένη μελέτη επιπτώσεων, [συγκεκριμένα] βήματα κ.λπ., για να το συζητήσουμε περαιτέρω αυτό».

Σχετικά Άρθρα