Οι περιοχές με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς τη Δευτέρα
✨Για τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026 προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.
✨Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα κρατικές υπηρεσίες, Περιφέρειες και Δήμους για άμεση αντιμετώπιση ενδεχόμενων πυρκαγιών.
✨Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν δραστηριότητες που προκαλούν φωτιά, όπως καύση αγρών, χρήση μηχανημάτων με σπινθήρες και υπαίθριες ψησταριές.
✨Σε περίπτωση πυρκαγιάς, πρέπει να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική στο 199 και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα civilprotection.gov.gr για οδηγίες αυτοπροστασίας.
Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς προβλέπεται για τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026 σε πολλές περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο κίνδυνος κατατάσσεται στην κατηγορία 3.
Ο υψηλός κίνδυνος αφορά τις ακόλουθες περιοχές:
- Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα και Μαγνησία
- Αργολίδα, Κορινθία και Λακωνία
- Αιτωλοακαρνανία, Άρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία
- Κιλκίς
- Νησιά του Ιονίου
- Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου
- Περιοχές της Καρδίτσας, της Λάρισας, των Ιωαννίνων, της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας, της Ηλείας και της Κρήτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των παραπάνω περιοχών. Οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα ενδεχόμενα περιστατικά πυρκαγιάς.
Οι συστάσεις προς τους πολίτες
Η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή και να αποφεύγουν δραστηριότητες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν φωτιά από αμέλεια.
Ειδικότερα, οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν:
- την καύση ξερών χόρτων, κλαδιών και υπολειμμάτων καθαρισμού,
- τη χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα και συσκευές συγκόλλησης,
- τη χρήση υπαίθριων ψησταριών,
- το κάπνισμα μελισσών,
- τη ρίψη αναμμένων τσιγάρων.
Η Πολιτική Προστασία υπενθυμίζει, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση αγρών.
Οι πολίτες που θα αντιληφθούν πυρκαγιά πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καλώντας στον αριθμό 199.
Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις δασικές πυρκαγιές είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, civilprotection.gov.gr.