Μητσοτάκης για F-35: Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ευαισθησίες όλων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ
epa13097134 Greece Prime Minister Kyriakos Mitsotakis speaks to the media upon his arrival at the 2026 NATO Summit in Ankara, Turkey, 08 July 2026. The NATO Summit takes place from 07-08 July. EPA/NECATI SAVAS
✨Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι ευαισθησίες όλων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, ειδικά σχετικά με την Τουρκία και τα F-35.
✨Η Ελλάδα παραμένει από τους πιο συνεπείς συμμάχους του ΝΑΤΟ, τηρώντας αμυντικές δαπάνες ακόμη και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
✨Ο Μητσοτάκης υποστήριξε την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία ως συμπληρωματικό πυλώνα του ΝΑΤΟ, όχι ως ανταγωνιστική προς τις ΗΠΑ.
✨Εκφράζοντας ελπίδα για διατήρηση της ανακωχής ΗΠΑ-Ιράν, προειδοποίησε ότι νέες εντάσεις θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία και το κόστος ζωής.
«Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ευαισθησίες όλων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του κατά την προσέλευσή του στις εργασίες της συνόδου κορυφής της βορειοατλαντικής συμμαχίας στην Άγκυρα σχολιάζοντας το ενδεχόμενο επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.
Χωρίς να σχολιάσει ευθέως τον Αμερικανό πρόεδρο για όσα είπε στη χθεσινή συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα ότι η συνοχή της Συμμαχίας περνά μέσα από τον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών-μελών.
«Μια Συμμαχία πρέπει να στηρίζεται στις σχέσεις καλής γειτονίας. Ειδικά όταν η χώρα μου απειλείται με πόλεμο από την Τουρκία αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι όλες οι ευαισθησίες όλων των μελών λαμβάνονται υπόψη», ανέφερε χαρακτηριστικά, επαναφέροντας στο επίκεντρο το ελληνικό επιχείρημα ότι δεν μπορεί να αγνοείται το casus belli απέναντι σε ένα κράτος-μέλος της Συμμαχίας.
Κλείνοντας την αναφορά του στην Τουρκία, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε «είναι πάντα χαρά να επισκέπτομαι την Άγκυρα, ήμουν πάντα υπέρμαχος της βελτίωσης των σχέσεων των δύο κρατών»
Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα είναι από τους πλέον συνεπείς συμμάχους του ΝΑΤΟ»
Στην αρχή των δηλώσεών του ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη θέση της Ελλάδας ως ενός από τους πλέον συνεπείς συμμάχους του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι η χώρα τηρούσε τις δεσμεύσεις της για τις αμυντικές δαπάνες ακόμη και στα δύσκολα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης.
«Τηρούμε πάντοτε τις δεσμεύσεις μας όσον αφορά τις δαπάνες για το ΝΑΤΟ, ακόμη και σε περιόδους λιτότητας. Σήμερα είμαστε μία από τις πέντε χώρες που ηγούνται στο ζήτημα των αμυντικών δαπανών», τόνισε.
Παράλληλα επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτή δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Ήμουν πάντα υπέρ της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Όχι ως ανταγωνιστής, αλλά ως ένας ισχυρός πυλώνας του ΝΑΤΟ», είπε.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι η ανακωχή μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν θα διατηρηθεί, προειδοποιώντας ότι νέα ένταση θα είχε άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία και στο κόστος ζωής.
«Σε μια εποχή που το κόστος ζωής είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για τις κυβερνήσεις, όλοι ελπίζουμε ότι θα αποφύγουμε νέες εντάσεις που θα οδηγήσουν σε νέες αυξήσεις», ανέφερε.