Θάνατος 19χρονου σε λούνα παρκ: Ομόφωνα ένοχοι οι 4 κατηγορούμενοι

 Θάνατος 19χρονου σε λούνα παρκ: Ομόφωνα ένοχοι οι 4 κατηγορούμενοι
💡 AI Summary by Libre

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γιαννιτσών κήρυξε ένοχους και τους τέσσερις κατηγορούμενους για το θανατηφόρο δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής τον Αύγουστο του 2024.

Ο ιδιοκτήτης κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, η σύζυγος για απλή συνέργεια, ο χειριστής για θανατηφόρα έκθεση και ο μηχανικός για συνέργεια σε ανθρωποκτονία.

Η εισαγγελέας τόνισε ότι το μηχάνημα ήταν επικίνδυνα διαβρωμένο, ιδιοκατασκευή χωρίς πρότυπα ασφάλειας, χωρίς συντηρήσεις και κατάλληλο χειριστή, καθιστώντας το ακατάλληλο για λειτουργία.

Μετά την ανακοίνωση της ενοχής, θα ακολουθήσει συζήτηση για πιθανά ελαφρυντικά πριν την τελική απόφαση για τις ποινές των κατηγορουμένων.

Ένοχους κήρυξε και τους τέσσερις κατηγορούμενους το Μκτό Ορκωτό Δικαστήριο Γιαννιτσών για το δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής, τον Αύγουστο του 2024, όπου έχασε τη ζωή του ένας 19χρονος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ και τον δημοσιογράφου Κώστα Καντούρη, ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ, κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Η σύζυγός του, κρίθηκε ένοχη για απλή συνέργεια στα συγκεκριμένα αδικήματα.

Ο 21χρονος χειριστής του μηχανήματος κρίθηκε ένοχος για θανατηφόρα έκθεση, απλή έκθεση και πρόκληση απλής σωματικής βλάβης, ενώ ο μηχανικός κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και απλή συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.

Σε αναμονή της ανακοίνωσης των ποινών.

Κατά την προ ημερών αγόρευσή της, η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε από τους δικαστές (τακτικούς και ενόρκους) να κηρυχθούν όλοι ένοχοι, προτείνοντας πάντως σε κάποιες περιπτώσεις, μεταβολή της νομικής αξιολόγησης των πράξεων, ως εξής:

– Ο ιδιοκτήτης για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα

– Η σύζυγος και ο μηχανικός για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα

– Ο χειριστής για θανατηφόρα έκθεση και έκθεση σε κίνδυνο.

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό της πρότασής της, η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε ότι το Crazy Dance βρισκόταν σε κατάσταση προχωρημένης και εκτεταμένης διάβρωσης, αποτέλεσμα πολυετούς φθοράς, σε έκταση που το καθιστούσε συνολικά επικίνδυνο και ουσιαστικά ακατάλληλο για λειτουργία. Όπως επισήμανε, επρόκειτο για ιδιοκατασκευή, χωρίς πρότυπα και προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας. Η ίδια ανέφερε ότι η θραύση ήταν ζήτημα χρόνου λόγω της διάβρωσης- ανεξαρτήτως βάρους ή ταχύτητας, κι ότι η μόνη ασφαλής λύση θα ήταν η πλήρης αντικατάσταση του εξοπλισμού.

«Αν ενδιαφερόταν, θα είχε γνώσεις ασφάλειας που θα προστάτευαν τους ίδιους τους επιβαίνοντες, θα ενδιαφερόταν για τον έλεγχο» τόνισε η εισαγγελέας, μιλώντας για τον 60χρονο ιδιοκτήτη που βρίσκεται προσωπικά κρατούμενος (εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους που είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους). «Αποδείχθηκε ότι δεν διενεργήθηκαν εργασίες συντήρησης. Το μηχάνημα δεν ήταν σωστά εδρασμένο. Προσέλαβε άπειρο και νεαρό χειριστή, δεν μερίμνησε να τον εκπαιδεύσει σωστά ή να απασχολήσει έναν πιο έμπειρο. Δεν απέκλεισε τη δυνατότητα του χειριστή να βάλει μεγαλύτερη ταχύτητα, θα μπορούσε να βάλει κόφτη. Προχώρησε στη λειτουργία χωρίς κανένα αξιόλογο μέτρο ασφαλείας, ουσιαστικά δούλευε ένα σκουπίδι. Επρόκειτο συνολικά για ελαττωματικό μηχάνημα, που έπρεπε όλο να αντικατασταθεί», συμπλήρωσε.

 Η διαδικασία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στη 1 το μεσημέρι. Μετά την απόφαση επί της ενοχής (ή μη) των κατηγορουμένων, θα ακολουθήσει η συζήτηση επί τυχόν ελαφρυντικών, πριν από την τελική ετυμηγορία.

Σχετικά Άρθρα