Παρασκήνιο: Το οργανωτικό μοντέλο της ΕΛ.Α.Σ στενεύει τα περιθώρια για ΣΥΡΙΖΑ-Η “αντιπολίτευση” ετοιμάζει νέο χτύπημα

 Παρασκήνιο: Το οργανωτικό μοντέλο της ΕΛ.Α.Σ στενεύει τα περιθώρια για ΣΥΡΙΖΑ-Η “αντιπολίτευση” ετοιμάζει νέο χτύπημα
💡 AI Summary by Libre

Η ΕΛ.Α.Σ και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν αποκομμένοι, ενώ η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε να στηρίξει το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα.

Το οργανωτικό επιτελείο ετοιμάζει δύο νέα κομματικά όργανα, με στόχο ευέλικτη λειτουργία και γρήγορη λήψη αποφάσεων πριν τις εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας προγραμματίζει δημόσιες εμφανίσεις με πολιτικό αποτύπωμα, ενώ εσωκομματικές αντιπαραθέσεις στην Κουμουνδούρου παραμένουν έντονες.

Στελέχη ζητούν ξεκάθαρη πολιτική συμφωνία και απειλούν με πίεση, ενώ οι επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν την πορεία και τις εσωτερικές ισορροπίες.

Σε δύο παράλληλους κόσμους συνεχίζουν να κινούνται η ΕΛ.Α.Σ και ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της Κουμουνδούρου να στηρίξει πολιτικά το νέο εγχείρημα του πρώην πρωθυπουργού επιχείρησε θεωρητικά να ανοίξει έναν νέο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Στην Αμαλίας, αποφεύγουν να μπουν στη συζήτηση για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επιμένουν ότι το βάρος πέφτει αποκλειστικά στην οργανωτική συγκρότηση της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης, που απέχει μακράν από μια ανακύκλωση κομματικών μηχανισμών του παρελθόντος.

Το οργανωτικό επιτελείο δουλεύει ήδη σε φουλ ρυθμούς για τη δημιουργία των οργάνων που θα οδηγήσουν το κόμμα μέχρι τις κάλπες.

Το νέο μοντέλο

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν δύο βασικές δομές: ένα μικρό πολιτικό κέντρο που θα χαράζει την καθημερινή στρατηγική και θα λειτουργεί υπό τον στενό πυρήνα συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα και ένα δεύτερο κομματικό όργανο που θα λειτουργεί ως ένα διευρυμένο εθνικό συμβούλιο, με οργανωτικό και πολιτικό ρόλο σε πανελλαδικό επίπεδο

Πρόσωπα που συμμετέχουν στις διεργασίες σημειώνουν ότι η νέα δομή «δεν θα θυμίζει τα μοντέλα εσωκομματικής λειτουργίας του παρελθόντος». Η φιλοσοφία που κυριαρχεί είναι ένα πιο ευέλικτο σχήμα, με περιορισμένες εσωτερικές ισορροπίες και ταχύτερη λήψη αποφάσεων.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η εγγραφή νέων μελών μέσω της πλατφόρμας myelas.gr, με το επιτελείο Τσίπρα να εκτιμά ότι το ενδιαφέρον παραμένει υψηλό, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που καταγράφουν ανοδική δυναμική του νέου φορέα. 

Οι δημόσιες εμφανίσεις του Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται πλέον για μια σειρά δημόσιων εμφανίσεων με σαφές πολιτικό αποτύπωμα.

Την Πέμπτη αναμένεται να μιλήσει στο forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, σε μια παρέμβαση που αντιμετωπίζεται από συνεργάτες του ως η πρώτη ουσιαστική πολιτική απάντηση μετά τον νέο κύκλο δημοσκοπήσεων.

Θα ακολουθήσει ανοιχτή κομματική εκδήλωση στον Πειραιά ενώ στις 17 Ιουνίου θα βρεθεί στη Λευκωσία για την 3η Διεθνή Διάσκεψη του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα.

Πιέσεις και τελεσίγραφα

Στην Κουμουνδούρου, πάντως η κατάσταση μόνο ήρεμη δεν είναι. Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής μπορεί να πέρασε, όμως δεν έκλεισε τα μέτωπα. Αντιθέτως, άνοιξε έναν νέο γύρο εσωκομματικής αντιπαράθεσης για το πώς ακριβώς θα υλοποιηθεί η στήριξη προς το εγχείρημα Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα στελεχών που εκφράζεται από τους Νίκο Παππά, Παύλο Πολάκη και Ρένα Δούρου σκοπεύει να δώσει ένα μικρό χρονικό περιθώριο στον Σωκράτη Φάμελλο προκειμένου να υπάρξει απευθείας επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα και να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο συνεργασίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, εάν αυτό δεν συμβεί μέσα στα επόμενα 24ωρα, θα υπάρξει νέα δημόσια πίεση προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη που κινούνται κοντά στη συγκεκριμένη πλευρά εκτιμούν ότι η απόφαση της ΚΕ δεν μπορεί να μείνει «στον αέρα» και ζητούν ξεκάθαρη πολιτική συμφωνία, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα «τι ακριβώς σημαίνει στήριξη» εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένα βήματα.

Ο Νίκος Παππάς, μάλιστα, έθεσε ανοιχτά θέμα πολιτικής ευθύνης του Σωκράτη Φάμελλου, υποστηρίζοντας ότι «είναι απόλυτη θεσμική υποχρέωση του Σωκράτη να δει τον Τσίπρα και να φέρει τη συμφωνία». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον πρόεδρο του κόμματος να εξηγήσει «ταληράκια» τι σημαίνει η απόφαση της ΚΕ και ποια θα είναι η στρατηγική του κόμματος απέναντι στο νέο εγχείρημα. Προειδοποίησε δε, ότι αν δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα «θα υπάρξει μείζον θέμα».

Στον αντίποδα ο Συμεών Κεδίκογλου, άσκησε κριτική σε όσους εισηγούνται αυτόνομη κάθοδο του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. «Έχει φύγει το στράτευμα και μείναμε μόνο οι στρατηγοί», είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι η αυτόνομη πορεία θα οδηγήσει σε πολιτική απομόνωση.

Έτοιμοι για “έξοδο”

Ο βουλευτής υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να δημιουργήσει «κάτι νέο και ελπιδοφόρο, με νέα πρόσωπα και χωρίς βαρίδια του παρελθόντος», αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων μέσα στο φθινόπωρο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, στην Κουμουνδούρου αναμένονται εισηγήσεις για έκτακτο συνέδριο, με στελέχη του κόμματος να παραδέχονται ότι εάν υπάρξουν μαζικές αποχωρήσεις προς το νέο σχήμα, θα αλλάξουν και οι εσωτερικοί συσχετισμοί στην Κεντρική Επιτροπή, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει νέα αλυσιδωτή κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αποφάσεις 

Βουλευτές, πάντως, που βρίσκονται ήδη στον “προθάλαμο” της Αμαλίας εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής, σταθμίζοντας ο καθένας με διαφορετικά κριτήρια τον χρόνο εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ και παραίτησης από τη βουλευτική έδρα. Πάντως, οι τελευταίες πληροφορίες δεν προεξοφλούν ομαδική αποχώρηση, αν και το σενάριο παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων τους.

Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς ενδέχεται να ξεκαθαρίσουν προθέσεις που μέχρι τώρα διατυπώνονται μόνο σε κλειστούς κύκλους.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές με το ενδιαφέρον να  μεταφέρεται από τις εσωκομματικές αποφάσεις στη στάση που θα κρατήσουν τα στελέχη, οι βουλευτές αλλά και η κοινωνική βάση της προοδευτικής παράταξης.

Σχετικά Άρθρα