Διάβημα στο Κίεβο για το drone στη Λευκάδα-Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα δεν δικαιολογεί τέτοιες ενέργειες

 Διάβημα στο Κίεβο για το drone στη Λευκάδα-Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα δεν δικαιολογεί τέτοιες ενέργειες
💡 AI Summary by Libre

Η Ελλάδα υπέβαλε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Ουκρανία για την παρουσία οπλισμένου drone σε ελληνικά χωρικά ύδατα, που απειλεί τη ναυσιπλοΐα.

Το ΥΠΕΞ τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και οικονομία, και δεν δικαιολογούνται από το δικαίωμα αυτοάμυνας της Ουκρανίας.

Η Ελλάδα κάλεσε την Ουκρανία να αποφύγει παρόμοιες ενέργειες και τη μεταφορά πολεμικών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, ενώ ενημέρωσε θεσμούς της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, παρέχοντας τα πορίσματα της έρευνας εμπειρογνωμόνων για το περιστατικό.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Λάνα Ζώχιου πραγματοποιήθηκε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας προς το Κίεβο για το drone στη Λευκάδα, σε προφορικό και γραπτό επίπεδο, στο οποίο επισημάνθηκαν τα εξής:

“Το drone που εντοπίστηκε σε ελληνικά χωρικά ύδατα έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τη θαλάσσια κυκλοφορία. Θα μπορούσε να έχει προκαλέσει απώλειες αθώων πολιτών και ανυπολόγιστη περιβαλλοντική ζημία”.

Τo διάβημα, κατατέθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών στην πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα και από την Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο προς το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, στις 28 και 29 Μαΐου.

Τονίζεται ότι με τη μεταφορά πολεμικών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο σε μεγάλη απόσταση από το πραγματικό μέτωπο του πολέμου, διακυβεύεται η εθνική μας ασφάλεια και η εθνική οικονομία υφίσταται καθοριστικό πλήγμα.

Η αυτοάμυνα δεν δικαιολογεί τέτοιες ενέργειες

«Το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα δεν μπορεί να δικαιολογεί τέτοιου είδους ενέργειες», υπογραμμίζεται σε αυστηρό τόνο.

Η Ελλάδα εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της με την παράνομη παρουσία του οπλισμένου μη επανδρωμένου σκάφους επιφανείας στα ελληνικά χωρικά ύδατα και «καλεί την Ουκρανία να απόσχει από παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον και από την αδικαιολόγητη μεταφορά πολεμικών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο».

Ο Υπ. Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έχει ενημερώσει την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε., Κάγια Κάλας, για τα αποτελέσματα της έρευνας που περιλαμβάνονται στο πόρισμα, το οποίο συντάχθηκε από τους εμπειρογνώμονες, ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Σχετικά Άρθρα