Αποστολάκη: Η κυβέρνηση μετατρέπει τη Βουλή́ σε πεδίο αμνήστευσης και ατιμωρησίας της εξουσίας της

 Αποστολάκη: Η κυβέρνηση μετατρέπει τη Βουλή́ σε πεδίο αμνήστευσης και ατιμωρησίας της εξουσίας της
💡 AI Summary by Libre

Η Μιλένα Αποστολάκη άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την απαξίωση του Κοινοβουλίου, το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τη συγκάλυψη ευθυνών.

Κατήγγειλε την αντίφαση της κυβερνητικής στάσης σχετικά με την άρση ασυλιών βουλευτών και την αποφυγή διερεύνησης πρώην Υπουργών, που δείχνει παλινωδία και φόβο.

Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιθέσεις στην ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και προσπάθεια μετατροπής της σε πολιτικό αντίπαλο για πολιτικά οφέλη.

Το ΠΑΣΟΚ διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει την υποταγή των δημοκρατικών θεσμών σε εξουσία που βασίζεται στην ατιμωρησία και την αυθαιρεσία.

Σφοδρή κριτική στην κυβερνητική πλειοψηφία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την απαξίωση του Κοινοβουλίου και του Συντάγματος, τις επιθέσεις στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία την μεθοδευμένη συγκάλυψη και την αποφυγή της οφειλόμενης λογοδοσίας , άσκησε η Μιλένα Αποστολάκη κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής διερεύνησης των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των Σπήλιου Λιβανού και Φωτεινής Αραμπατζή σχετικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για “γενικευμένη κρίση θεσμών, δημοκρατίας και κράτους δικαίου”, υποστηρίζοντας ότι το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό αλλά μέρος ενός “επαναλαμβανόμενου μοτίβου συγκάλυψης των υπαιτίων, άρνησης της οφειλόμενης λογοδοσίας, και αποδυνάμωσης των θεσμών”. Όπως τόνισε, το λεγόμενο “επιτελικό κράτος” συνιστά μια “κλειστή σχεδόν μονοπρόσωπη, δομή εξουσίας, χωρίς θεσμικά αντίβαρα και εγγυήσεις διαφάνειας”.

Αναφερόμενη στη στάση της κυβέρνησης μετά τη διαβίβαση νέων δικογραφιών για βουλευτές της ΝΔ και πρώην Υπουργούς, ανέδειξε την αντίφαση της κυβερνητικής στάσης, επισημαίνοντας ότι ενώ η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ήρε τις ασυλίες 13 βουλευτών της ΝΔ για υποθέσεις που σχετίζονται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αρνείται να εφαρμόσει το άρθρο 86 του Συντάγματος για δύο πρώην Υπουργούς της κυβέρνησης. Έκανε δε λόγο για “προφανή παλινωδία” του Μεγάρου Μαξίμου, σημειώνοντας ότι αρχικά καλλιεργήθηκε εικόνα θεσμικής στάσης και αποδοχής της διερεύνησης, η οποία όμως σύντομα εγκαταλείφθηκε . “Η παλινωδία αυτή αποκαλύπτει την έκδηλη ενοχή και κυρίως τον φόβο ότι η αλήθεια θα αποκαλύψει το πραγματικό βάθος και την έκταση του σκανδάλου”, τόνισε η Μιλένα Αποστολάκη. Κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι συνεχίζει την επιχειρούμενη συγκάλυψη του σκανδάλου με μετατροπή της Βουλής, “από πεδίο ελέγχου της εξουσίας σε πεδίο προστασίας και αμνήστευσης της κυβερνητικής εξουσίας”. 

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επέκρινε έντονα  τη στάση κυβερνητικών στελεχών απέναντι στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κάνοντας λόγο για “θεσμικά επικίνδυνη επίθεση” στη λειτουργική της ανεξαρτησία και για προσπάθεια μετατροπής της σε “πολιτικό αντίπαλο”. Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση “μετέρχεται κάθε μέσο προκειμένου να περιορίσει το πολιτικό κόστος, να μετατοπίσει τη δημόσια συζήτηση από την ουσία και να εμφανίσει τη λογοδοσία ως πολιτική δίωξη”.
Κλείνοντας την ομιλία της, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι “οι πολίτες “δεν είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν το μέλλον ούτε στην ατιμωρησία ούτε στην παρακμή”, διαμηνύοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει “οι δημοκρατικοί μας θεσμοί να υποταχθούν σε μια εξουσία που επιχειρεί να διασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση μέσα από την ατιμωρησία και την αυθαιρεσία”.

Σχετικά Άρθρα