“Καρφιά” Τσακαλώτου για Τσίπρα: Αυτό δεν λέγεται ανασύνθεση- Η δεύτερη φορά είναι απροσεξία

 “Καρφιά” Τσακαλώτου για Τσίπρα: Αυτό δεν λέγεται ανασύνθεση- Η δεύτερη φορά είναι απροσεξία
💡 AI Summary by Libre

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι η Νέα Αριστερά έχει μέλλον και δεν πρόκειται να εξαφανιστεί παρά τις αποχωρήσεις στελεχών προς το κόμμα του Τσίπρα.

Ανέφερε πως το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα πρέπει να ακούσει συγκροτημένα τις διαφορετικές αριστερές και σοσιαλδημοκρατικές παρατάξεις για ουσιαστική ανασύνθεση.

Τσακαλώτος τόνισε πως τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας δεν επιλύονται από προσωποπαγή κόμματα και προειδοποίησε όσους φεύγουν από τη Νέα Αριστερά να μην επαναλάβουν το ίδιο λάθος.

Επίσης, επισήμανε ότι η Νέα Αριστερά προτείνει λαϊκό μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε εκείνο ούτε ο Τσίπρας φαίνεται να επιθυμούν πραγματική σύγκλιση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 στην εκπομπή «Στον αέρα» και τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη. Όπως ανέφερε για τα στελέχη που θέλουν να πάνε στο κόμμα Τσίπρα: «Η πρώτη φορά είναι δυστύχημα, η δεύτερη είναι απροσεξία».

“Δε νομίζω ότι είναι το τέλος της Νέας Αριστεράς”

Μεταξύ άλλων, τόνισε για τη Νέα Αριστερά πως είναι ένα κόμμα με μέλλον. «Δε νομίζω ότι είναι το τέλος της Νέας Αριστεράς, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε ένα κόμμα με μέλλον, γιατί θεωρούμε ότι έχουμε να πούμε σημαντικά πράγματα για πολλά ζητήματα», σημείωσε.

Ο ίδιος έκανε αναφορά και στο νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας πως οφείλει να ακούσει τι λένε οι διαφορετικές πλευρές. «Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να κάνει ένα κόμμα με κάπως ιδιόρρυθμο τρόπο γιατί όταν λες στο μανιφέστο σου ότι θέλεις την ανασύνθεση της Αριστεράς και απευθύνεσαι σε τρεις οικογένειες, σοσιαλδημοκρατία, αριστερή οικολογία και ριζοσπαστική Αριστερά, οφείλεις να μιλήσεις συγκροτημένα με αυτούς τους χώρους. Δηλαδή πρέπει να ακούσεις τι λένε. Δεν είναι “διαλυθείτε και ελάτε σε μένα”, αυτό δεν λέγεται ανασύνθεση», είπε χαρακτηριστικά.

Για το μανιφέστο Τσίπρα, υποστήριξε πως δεν είδε κάτι ιδιαίτερο. «Δεν είδα κάτι ιδιαίτερο, καινούργιο σε αυτό είναι οι απόψεις του Αλέξη Τσίπρα και της ομάδας του αλλά αυτό δεν το έχει βάλει σε συζήτηση να το συζητήσει με τους Οικολόγους, με την Ριζοσπαστική Αριστερά και την Σοσιαλδημοκρατία λέει “αυτό είναι το μανιφέστο μου  κι όποιοι θέλετε ελάτε”». σημείωσε.

Τσακαλώτος για όσα στελέχη της ΝΕΑΡ θέλουν να πάνε στο κόμμα Τσίπρα: “Η δεύτερη φορά είναι απροσεξία”

«Δεν θεωρώ ότι τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η Ευρώπη σε καιρό πολέμου, ενεργειακής κρίσης αντιμετωπίζονται από ένα  προσωποπαγές κόμμα, ένας ηγέτης που θα δώσει τη λύση, είναι πολύ πιο σύνθετα τα προβλήματα.  Για τους συντρόφους μου που θέλουν να πάνε στο  κόμμα θα τους έλεγα αυτό που έλεγε ο Όσκαρ Ουάιλντ για το διαζύγιο ότι η πρώτη φορά είναι δυστύχημα, η δεύτερη είναι απροσεξία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι το κόμμα Τσίπρα έρχεται με έναν αέρα μεσσιανισμού απάντησε: «Δεν είναι λέξη που θα διάλεγα ο μεσσιανισμός αλλά θα έλεγα ότι δεν είναι ο τρόπος που θα γίνει η ανασύνθεση του ευρύτερου χώρου.

Αν ο Αλέξης Τσίπρας με το κύρος που έχει και την χαρισματική προσωπικότητα που έχει έλεγε «αυτά καταθέτω, ελάτε- σε οργανωμένες ομάδες και σε ανένταχτους-  να συζητήσουμε πως μπορεί να πέσει ο Μητσοτάκης, τότε θα κάναμε συζήτηση.

Είναι άλλο αυτό όμως κι άλλο να έχουμε τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Τσίπρα να παλεύουν για τη δεύτερη θέση. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στο λαϊκό αίτημα πως θα πέσει ο κ. Μητσοτάκης αν έχουμε δύο κόμματα που παλεύουν για τη δεύτερη θέση 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, στάθηκε σε «μια σειρά κρίσεων» που δεν βλέπει «πως θα τις αντιμετωπίσει».«Δεν ξέρω καν πως θα χειριστούν αυτό που λέει ο Αλέξης ότι «εγώ δεν συζητάω με κόμματα αλλά μόνο με ανθρώπους», θα κάνουν αναστολή της λειτουργίας τους και θα πάνε με τον Αλέξη, κι ο Αλέξης θα αποφασίσει κάποιους να πάρει και κάποιους να μην πάρει,  δεν είναι ωραία πράγματα αυτά», πρόσθεσε.

Κατέληξε λέγοντας πως η Νέα Αριστερά είχε μια πρόταση από το ιδρυτικό της συνέδριο για λαϊκό μέτωπο. «Λαϊκό μέτωπο είναι και με το ΠΑΣΟΚ άρα η Νέα Αριστερά είναι η τελευταία δύναμη σε αυτό το χώρο, πέραν από την Αριστερά του κέντρου, που μπορεί κάποιος να την κατηγορήσει ότι δεν ήθελε να συζητήσει και να υπάρχει μια σύγκλιση για να αντιμετωπιστεί το λαϊκό αίτημα για να πέσει ο κ. Μητσοτάκης. Ούτε το ΠΑΣΟΚ το ήθελε ούτε ο κ. Τσίπρας το θέλει με αυτό τον τρόπο», ανέφερε.  

Σχετικά Άρθρα