Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία μετά την παραίτηση Στρίτινγκ- Μεγαλώνει η αμφισβήτηση του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ
✨Το Εργατικό Κόμμα αντιμετωπίζει σοβαρή εσωκομματική κρίση μετά την παραίτηση του υπουργού Υγείας Γουές Στρίτινγκ, που αμφισβητεί ευθέως την ηγεσία Στάρμερ.
✨Ο Στρίτινγκ κατηγορεί τον Στάρμερ για έλλειψη οράματος και πολιτικής κατεύθυνσης, συνδέοντας την αντιδημοτικότητα με πολιτικές αποφάσεις και εκλογικές ήττες.
✨Παρά την παραίτησή του, αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα μελλοντικής υποψηφιότητας για την ηγεσία, ζητώντας ευρεία εσωκομματική αναμέτρηση με ισχυρούς υποψηφίους.
✨Παράλληλα, η υπόθεση της Άντζελα Ρέινερ και η απαλλαγή της από σοβαρές φορολογικές κατηγορίες συνεχίζει να απασχολεί την πολιτική σκηνή στη Βρετανία.
Σε βαθιά εσωκομματική κρίση εισέρχεται το Εργατικό Κόμμα μετά την παραίτηση του υπουργού Υγείας Γουές Στρίτινγκ, μια κίνηση που εντείνει δραματικά την πίεση προς τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και ανοίγει πλέον ανοιχτά τη συζήτηση για τη διαδοχή στην ηγεσία των Εργατικών.
Σε βαθιά εσωκομματική κρίση εισέρχεται το Εργατικό Κόμμα μετά την παραίτηση του υπουργού Υγείας Γουές Στρίτινγκ, μια κίνηση που εντείνει δραματικά την πίεση προς τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και ανοίγει πλέον ανοιχτά τη συζήτηση για τη διαδοχή στην ηγεσία των Εργατικών.

Η επιστολή παραίτησης του Στρίτινγκ θεωρείται από πολλούς στη Βρετανία ως το πιο σοβαρό πλήγμα μέχρι στιγμής για τον Κιρ Στάρμερ, καθώς ο πρώην πλέον υπουργός όχι μόνο αποχωρεί από την κυβέρνηση, αλλά αμφισβητεί ευθέως την πολιτική κατεύθυνση και την ηγεσία του κόμματος.
— Wes Streeting (@wesstreeting) May 14, 2026
«Δεν υπάρχει όραμα – υπάρχει κενό»
Ο Γουές Στρίτινγκ κατηγορεί τον Στάρμερ για έλλειψη ηγεσίας, πολιτικής κατεύθυνσης και ξεκάθαρου αφηγήματος προς τους ψηφοφόρους.
«Όπου χρειαζόμαστε όραμα, υπάρχει κενό. Όπου χρειαζόμαστε κατεύθυνση, υπάρχει στασιμότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την πορεία της κυβέρνησης μετά τις βαριές απώλειες των Εργατικών στις πρόσφατες τοπικές εκλογές.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η αντιδημοτικότητα της κυβέρνησης αποτέλεσε βασικό λόγο της εκλογικής κατάρρευσης του κόμματος σε Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία, ενώ αναφέρεται σε πολιτικά λάθη που όπως λέει απομάκρυναν τους ψηφοφόρους από τους Εργατικούς.
Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει η απόφαση για περικοπή του επιδόματος θέρμανσης αλλά και η πολυσυζητημένη ομιλία Στάρμερ περί «νησιού αγνώστων», που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος.
Δεν κατεβαίνει τώρα, αλλά αφήνει ανοιχτή την πόρτα
Παρά την παραίτησή του, ο Στρίτινγκ δεν ανακοίνωσε άμεσα υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος. Ωστόσο, το περιεχόμενο της επιστολής του θεωρείται ξεκάθαρο μήνυμα ότι βλέπει τον εαυτό του σε μια μελλοντική μάχη διαδοχής.
Ο πρώην υπουργός Υγείας ζητά ανοιχτά μια ευρεία εσωκομματική αναμέτρηση με «τους καλύτερους δυνατούς υποψηφίους», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει και ο δήμαρχος του Μάντσεστερ Άντι Μπέρναμ, ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν είναι βουλευτής.
Η στάση αυτή ερμηνεύεται από βρετανικά μέσα ως ένδειξη ότι ο Στρίτινγκ δεν διαθέτει ακόμη την απαραίτητη στήριξη των βουλευτών για να προκαλέσει άμεσα εσωκομματικές εκλογές.
«Δεν μπορώ να μείνω χωρίς εμπιστοσύνη στην ηγεσία»
Ο Στρίτινγκ εξηγεί ότι αποφάσισε να αποχωρήσει επειδή θεωρεί «ανέντιμο και χωρίς αρχές» να παραμείνει στην κυβέρνηση ενώ έχει χάσει την εμπιστοσύνη του προς τον Κιρ Στάρμερ.
«Έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη μου στην ηγεσία σου, κατέληξα ότι θα ήταν ανέντιμο να παραμείνω στη θέση μου», σημειώνει.
Παράλληλα, κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι συχνά αφήνει άλλους να «πέφτουν στο σπαθί» για πολιτικά λάθη, ενώ κάνει λόγο για βαριά διαχείριση απέναντι σε εσωκομματικές διαφωνίες και dissenting voices.
Ο φόβος για τη Reform UK και ο Φάρατζ
Ιδιαίτερο βάρος δίνει ο πρώην υπουργός και στην άνοδο της Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ, την οποία χαρακτηρίζει «υπαρξιακή απειλή» για το μέλλον της χώρας και για τις αξίες της βρετανικής σοσιαλδημοκρατίας.
Στην επιστολή του προειδοποιεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας «ο εθνικισμός βρίσκεται στην εξουσία σε κάθε γωνιά του Ηνωμένου Βασιλείου», εκφράζοντας φόβους ότι οι προοδευτικοί ψηφοφόροι χάνουν την πίστη τους στην ικανότητα των Εργατικών να αποτελέσουν ανάχωμα απέναντι στη δεξιά λαϊκιστική στροφή.
Η υπεράσπιση του έργου του στο NHS
Παρά την πολιτική σύγκρουση με τον Στάρμερ, ο Στρίτινγκ υπερασπίζεται έντονα το έργο του στο NHS England, υποστηρίζοντας ότι πέτυχε τους βασικούς στόχους που του είχαν τεθεί στο υπουργείο Υγείας.
Όπως σημειώνει, οι λίστες αναμονής μειώθηκαν κατά 110.000 ασθενείς τον Μάρτιο η μεγαλύτερη μηνιαία μείωση εκτός περιόδου Covid από το 2008 ενώ υποστηρίζει ότι το NHS βρίσκεται σε τροχιά για τη «γρηγορότερη βελτίωση αναμονών στην ιστορία του».
Η υπόθεση Ρέινερ και η παρέμβαση της HMRC
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης στη Βρετανία παραμένει και η υπόθεση της Άντζελα Ρέινερ, μετά την απόφαση της βρετανικής φορολογικής υπηρεσίας HMRC να την απαλλάξει ουσιαστικά από τις σοβαρές κατηγορίες για φορολογικά λάθη.

Σύμφωνα με τα βρετανικά δημοσιεύματα, η HMRC κατέταξε το λάθος της Ρέινερ στην ηπιότερη δυνατή κατηγορία, αυτή των σφαλμάτων που έγιναν «παρά τη λήψη εύλογης προσοχής».
Η HMRC διαχωρίζει τις φορολογικές παραβάσεις σε τρεις βασικές κατηγορίες:
- λάθη παρά την εύλογη προσοχή,
- αμελείς παραβάσεις,
- και σκόπιμες παραβάσεις.
Η περίπτωση της Ρέινερ δεν θεωρήθηκε ούτε αμελής ούτε σκόπιμη.
Η ίδια δήλωσε στο ITV ότι η φορολογική υπηρεσία κατέληξε πως «δεν υπήρξε καμία παρανομία» και ότι δεν επιχείρησε να αποφύγει την καταβολή φόρου.
Όπως επισημαίνει η HMRC, όταν ένα λάθος γίνεται παρά τη λήψη εύλογων μέτρων και διορθώνεται άμεσα, δεν επιβάλλεται καμία ποινή.
«Τελικό στάδιο» για τον Στάρμερ βλέπουν πολιτικοί αναλυτές
Στο μεταξύ, το πολιτικό παρασκήνιο στο Λονδίνο παραμένει εκρηκτικό, με βρετανούς πολιτικούς συντάκτες να κάνουν λόγο για κατάσταση που δύσκολα μπορεί πλέον να διατηρηθεί.
Σύμφωνα με τον Steven Swinford των Times, το στρατόπεδο Στρίτινγκ φέρεται να εξετάζει καθυστέρηση μιας πιθανής υποψηφιότητας, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο αν διαθέτει ακόμη την απαραίτητη κοινοβουλευτική στήριξη.

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι ο Κιρ Στάρμερ «δεν πρόκειται να φύγει», παρά το γεγονός ότι σχεδόν το ένα τρίτο των βουλευτών των Εργατικών φέρεται να ζητά πλέον ανοιχτά την αποχώρησή του.
Ο πολιτικός συντάκτης του ITV Ρόμπερτ Πέστον επικαλείται πηγές κοντά στον Στρίτινγκ που υποστηρίζουν ότι διαθέτει ήδη πάνω από 81 υπογραφές βουλευτών — αριθμός αρκετός για να προκαλέσει εσωκομματική αναμέτρηση.
Την ίδια στιγμή όμως, άλλοι υπουργοί φέρονται να διαψεύδουν ότι πιέζουν τον Στάρμερ να αποχωρήσει άμεσα.
Ο σχολιαστής του Times Radio Άνταμ Μπούλτον συνοψίζει το χάος στους Εργατικούς με μία φράση:
«Σχεδόν όλοι οι βουλευτές των Εργατικών θέλουν κάποιον άλλον αντί του Στάρμερ αλλά δεν ξέρουν ακόμη ποιος είναι αυτός» για τις επόμενες εκλογές.
Με πληροφορίες από Guardian