“Παγίδα του Θουκυδίδη”: Η έμμεση κριτική Σι στον Τραμπ λίγο πριν από την κρίσιμη συνάντηση

 “Παγίδα του Θουκυδίδη”: Η έμμεση κριτική Σι στον Τραμπ λίγο πριν από την κρίσιμη συνάντηση
💡 AI Summary by Libre

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αναφέρθηκε στην «παγίδα του Θουκυδίδη» υποδεχόμενος τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, καλώντας σε συνεργασία και όχι σύγκρουση.

Η «παγίδα του Θουκυδίδη» περιγράφει την ένταση μεταξύ μιας κυρίαρχης δύναμης και μιας ανερχόμενης, που συχνά οδηγεί σε σύγκρουση, όπως στην αρχαία Αθήνα και Σπάρτη.

Ο Σι προειδοποίησε τον Τραμπ να μην φοβηθεί την άνοδο της Κίνας και να γίνει εταίρος, αποφεύγοντας τον ενδεχόμενο πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών.

Το Sky News ερμηνεύει την αναφορά ως πιθανή κριτική προς τις ΗΠΑ για την ανάγκη αποδοχής της Κίνας ως νέας παγκόσμιας δύναμης.

Στην «παγίδα του Θουκυδίδη» αναφέρθηκε ευθέως ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπινγκ υποδεχόμενος τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Παλάτι του Λαού. Τι σημαίνει όμως και γιατί χρησιμοποιήθηκε τώρα από τον Κινέζο ηγέτη; Πρόκειται για έναν πολιτικό όρο που έγινε γνωστός από τον Αμερικανό μελετητή, Γκράχαμ Άλισον, και έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Αναφερόμενος στον αρχαίο Έλληνα ιστορικό Θουκυδίδη, ο οποίος έγραψε για τον πόλεμο μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης, ο όρος περιγράφει μια κατάσταση όπου μια κυρίαρχη δύναμη ανησυχεί για την άνοδο μιας ανερχόμενης δύναμης, οδηγώντας σε αντιπαλότητα και τελικά σε σύγκρουση.

Τα τελευταία χρόνια η κινεζική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει αυτή την αναλογία, με τον ίδιο τον Σι να την επικαλείται όταν προτρέπει στη συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Έτσι, όταν ο Σι είπε σήμερα στον Τραμπ να «αποφύγουν την παγίδα του Θουκυδίδη», ουσιαστικά καλούσε τον Αμερικανό ηγέτη να μην φοβάται την άνοδο της Κίνας, αλλά αντίθετα, όπως είπε αργότερα, να γίνουν «εταίροι και όχι αντίπαλοι», σημειώνει το βρετανικό BBC.

Την αναφορά αυτή του Σι σχολιάζει και το επίσης βρετανικό Sky News, σημειώνοντας: Ο Σι έκανε το σχόλιο εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα μπορούσαν να αποφύγουν τη σύγκρουση, λέγοντας ότι η ιστορία και ο κόσμος αναρωτιούνται «αν οι δύο χώρες μπορούν να αποφύγουν την “παγίδα του Θουκυδίδη”».

Ο όρος αυτός είναι δημοφιλής στην εξωτερική πολιτική και αναφέρεται στην ιδέα ότι όταν μια νέα δύναμη αναδύεται, δημιουργεί φυσικά ένταση – και την απειλή σύγκρουσης – με μια υπάρχουσα δύναμη.

Συχνά, σύμφωνα με την κοινή αντίληψη, όταν μια νέα δύναμη αναδύεται στη σκιά μιας ήδη υπάρχουσας, το αποτέλεσμα είναι ο πόλεμος.

Αυτό προέρχεται από την περιγραφή του Θουκυδίδη για τον καταστροφικό Πελοποννησιακό Πόλεμο μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης, στην οποία παρατήρησε ότι ήταν η άνοδος της Αθήνας και ο φόβος που αυτή η άνοδος προκάλεσε στη Σπάρτη που έκαναν τον πόλεμο αναπόφευκτο.

«Θα μπορούσε όμως αυτή η αναφορά να αποτελεί έμμεση κριτική προς τον Τραμπ και τις ΗΠΑ; Υπονοώντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποδεχτούν την αντικατάστασή τους από την Κίνα ως κύρια δύναμη», καταλήγει το Sky News.

Σχετικά Άρθρα